Iran kertoo määränneensä pakotteita Trumpin hallinnon virka­miehiä vastaan, joukossa myös Rudy Giuliani

Pakotteet ovat Iranin vastaisku jumiutuneille ydinsopimusneuvotteluille.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani on yksi Iranin uusimmalle pakotelistalle joutuneista amerikkalaisista.

9.4. 14:57

Iran kertoo määränneensä pakotteita useita yhdysvaltalaisia vastaan. Lähes kaikki pakotelistalla olevat ovat Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hallinnossa työskennelleitä virkamiehiä.

Listalla ovat muun muassa New Yorkin entinen pormestari ja Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani.

Uutistoimisto Reuters kertoi uusien pakotteiden kohteena olevan 15 yhdysvaltalaista virkamiestä, kun taas uutistoimisto AFP kertoi uusien pakotteiden kohteina olevien yhdysvaltalaisten lukumääräksi 24.

Uudet pakotteet ovat Iranin vastaus jumiutuneisiin ydinsopimus­neuvotteluihin. Neuvotteluja on käyty tuloksetta Itävallan Wienissä kuukausien ajan. Tavoitteena on pelastaa vuonna 2015 neuvoteltu sopimus, josta Yhdysvallat irtaantui Trumpin johdolla vuonna 2018.

Neuvottelut ovat kuitenkin ajautuneet pattitilanteeseen. Iran on vaatinut kaikkia sitä vastaan asetettujen pakotteiden poistamista. Yhdysvallat puolestaan on sanonut, että Iranin tulisi supistaa ydinohjelmaansa.

Tammikuussa Iran ilmoitti asettaneensa pakotelistalle 51 yhdysvaltalaista, joista iso osa on Yhdysvaltain armeijan työntekijöitä. Päätös oli vastaus Yhdysvaltain vuonna 2020 tekemään ilmaiskuun, joka tappoi iranilaisen kenraalimajurin ja Iranin vallankumouskaartiin kuuluvien Quds-joukkojen johtajan Qassim Suleimanin.

Muun muassa Trump joutui pakotelistalle viime vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat