Yhdysvaltain senaatti elvytti Ukrainan avuksi 80 vuotta vanhan lain, joka auttoi kaatamaan Hitlerin toisessa maailman­sodassa

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi keskiviikkona toisen maailmansodan aikaisen lain, jolla annettiin massiivista aseapua Neuvostoliitolle. Nyt sillä valmistaudutaan auttamaan Ukrainaa taistelussa Venäjää vastaan.

Senaatin hyväksymä lakiesitys pitää hyväksyä vielä edustajainhuoneessa. Kuvassa ihmisiä Capitol-kukkulalla Washingtonissa 17. maaliskuuta.

9.4. 19:33 | Päivitetty 9.4. 20:43

Yksikään riitaisista senaattoreista ei vastustanut, kun Yhdysvaltain senaatti puhalsi keskiviikkona pölyt yli 70 vuotta uinuneesta laista.

Lend-lease-nimellä tunnettu laki vuodelta 1941 mahdollisti Yhdys­valtain liittolaisten, ennen kaikkea Neuvostoliiton, avustamisen toisessa maailmansodassa nykyrahassa satojen miljardien dollarien arvosta.

Päivitetty lakiesitys antaa presidentti Joe Bidenille oikeuden myöntää Ukrainalle sotilaallista apua nopeasti ja paljon.

Lakiesitys vaatii vielä hyväksynnän edustajainhuoneessa.

Alkuperäisen lend-lease-lain merkitystä on vaikea yliarvioida. Sen mahdollistama aseapu muodosti peräti 17 prosenttia Yhdysvaltain kaikista koko toisen maailmansodan kuluista. Yli puolet meni Britannialle, mutta ehkä tärkein oli Neuvostoliitolle annettu apu.

Surkeasti varusteltu puna-armeija oli romahtamisvaarassa natsi-Saksaa vastaan. Yhdysvallat piti Neuvostoliittoa pystyssä lähettämällä muun muassa 400 000 kuorma-autoa, 14 000 lentokonetta, 15 miljoonaa paria saappaita ja kaikkea mahdollista säilykeruoasta kokonaiseen autonrengastehtaaseen.

Jopa Neuvostoliiton hirmuvaltias Josif Stalin myönsi, tosin malja­puheessa, että ilman aseapua Neuvostoliitto olisi hävinnyt sodan Saksalle.

Neuvostoliitolle annetun avun sai lopulta vastaansa myös Suomi. Yksi Airacobra-hävittäjälentokone on esillä Tuusulan Ilmatorjunta­museossa. Kone entisöitiin useamman eri koneen osista.

Yhdysvallat on toki voinut avustanut Ukrainaa ilman lend-lease-lakiakin. Lain suurin merkitys on siinä, että Biden voi ohittaa raskaan lainsäädäntöjärjestyksen ja määrätä aseapua nopeasti.

Kyse on lainasta, mutta vain nimellisesti. Aikoinaan toisessa maailmansodassa tarvikkeita myytiin 90 prosentin alennuksella, mutta nekin velat yleensä annettiin anteeksi.

Pitää välttää joutumasta liian lennokkaiden allegorioiden vietäväksi. Jotain Yhdysvaltain asennoitumisesta sotaan lend-lease kuitenkin kertoo.

Alkuperäinen laki otettiin käyttöön vuonna 1941 tilanteessa, jossa Yhdysvallat oli tiukasti liittoutumaton. Laki oli viimeinen keino osallistua sotaan osallistumatta sotaan.

Tämänkaltaisessa tilanteessa Yhdysvallat on nytkin. Yhdysvallat on ilmoittanut tiukasti, ettei se osallistu sotatoimiin Ukrainassa.

Lend-leasen elvyttäminen tulkittiin merkiksi siitä, että Yhdysvallat pitää Ukrainan sotaa taisteluna demokratiasta Euroopassa. Jos sota jatkuu, lisää apua on luvassa, ja paljon.

Ennen kaikkea Yhdysvallat uskoo, että sota voidaan voittaa, analysoi politiikan verkkolehti Politico.

Yhdysvallat ei valmistautuisi kaatamaan Ukrainaan ehkä kymmeniä miljardeja dollareita, jos pitäisi sotaa jo hävittynä.

Oikaisu 9.4.2022 kello 20.43: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Airacobra-hävittäjälentokone olisi esillä Tikkakosken ilmavoima­museossa Jyväskylässä. Se on kuitenkin esillä Tuusulan Ilmatorjuntamuseossa. Lisäksi täsmennetty, että kone entisöitiin useamman koneen osista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat