Ukrainan ydinvoimayhtiö: Tšernobylin säteily­tasot epätavallisen korkealla venäläis­sotilaiden jäljiltä

Venäläissotilaat pitivät Tšernobylia miehitettynä kuukauden ajan, ja heidän uskotaan toimineen saastuneilla alueilla suurimman osan ajasta.

Ukrainan valtiollisen ydinvoimayhtiön Energoatomin Twitterissä julkaisema kuva säteilymittauksista Tšernobylin aluella.

10.4. 7:41

Tšernobylin ydinvoimalaa ympäröivässä Punaisessa metsässä mitattiin epätavallisen korkeita säteilytasoja, Ukrainan valtiollisen ydinvoimayhtiön Energoatomin johtaja Petro Kotin kertoi Telegramissa ja Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa lauantai-iltana.

Kotin vieraili asiantuntijoiden kanssa alueella, jonne venäläissotilaat kaivoivat juoksuhautoja ja yrittivät rakentaa linnoituksia.

Lausunnon mukaan alueella mitattiin ”epätavallisen korkeita säteilytasoja”. Viitteet ulkoisesta säteilystä olivat 10-15 kertaa tavanomaista korkeammat, ja maanpinnan kosketuksesta johtuvan sisäisen säteilyn taso saattoi olla normaaliin verrattuna jopa 160-kertainen.

Energoatomin kuva Tšernobylin alueelta.

Toinen sisäiseen säteilyyn vaikuttava tekijä ovat alfahiukkaset, joista löytyi merkkejä 40-80 senttimetrin syvyydestä maaperästä.

Jos alfasäteilyä lähettäviä radioaktiivisia aineita päätyy elimistöön, niiden vaikutukset ovat satoja kertoja voimakkaammat gamma- ja beetasäteilyyn verrattuna. Lausunnon mukaan kaikki radioaktiiviseen maaperään juoksuhautoja kaivaneet ja niissä asuneet venäläissotilaat voivat siis odottaa säteilyn aiheuttamia eriasoisia vammoja.

Tšernobylia ympäröivä Punainen metsä on edelleen maapallon ydinsaastunein alue, ja suurin osa radioaktiivisista hiukkasista sijaitsee maaperässä. Venäläissotilaat pitivät Tšernobylia miehitettynä kuukauden ajan, ja heidän uskotaan toimineen saastuneilla alueilla suurimman osan ajasta.

Yhdysvaltalainen uutistoimisto CNN haastatteli aiemmin tällä viikolla ukrainalaissotilaita Tšernobylissa.

"He menivät Punaiseen metsään ja toivat radioaktiivista materiaalia takaisin kengissään", sotilas Ihor Ugolkov kertoi uutistoimiston lauantaina julkaistussa artikkelissa.

Ukrainan viranomaiset ovat julkaisseet lennokkikuvaa venäläissotilaiden kaivamista juoksuhaudoista alueella, joka on erityisen radioaktiivinen. Juoksuhaudat näkyvät myös Energoatomin julkaisemissa kuvissa.

"Se on todella hullua", Ukrainan energiaministeri German Galuštšenko sanoi CNN:n artikkelissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat