Mielipide­mittauksissa takamatkalla oleva Australian pää­ministeri julisti parlamentti­vaalit toukokuulle

Scott Morrisonin johtama keskustaoikeistolainen hallitus on mielipidemittauksissa jäljessä työväenpuoluetta.

Scott Morrison piti tiedotustilaisuuden sunnuntaina Canberrassa.

10.4. 8:33 | Päivitetty 10.4. 9:01

Australian pääministeri Scott Morrison ilmoitti, että maassa pidetään parlamenttivaalit 21. toukokuuta. Morrison aloitti vaalikampanjansa sunnuntaina.

Morrisonin johtama keskustaoikeistolainen hallitus on mielipidemittauksissa jäljessä työväenpuolueetta huolimatta siitä, että maan talous on elpymässä koronapandemiasta, tulvista ja suurista maastopaloista.

Esimerkiksi maan työttömyysaste on neljä prosenttia, mikä on alhaisin lukema 13 vuoteen. Lisäksi maassa on korkea rokotuskattavuus koronavirusta vastaan ja koronavirukseen liittyvä kuolleisuus on alhaisella tasolla.

Morrison yritti vedota maan 17 miljoonaan äänestäjään puheessaan vaikeiden aikojen jälkeen. Australiassa on yhteensä 26 miljoonaa asukasta.

”Kyse on meidän maastamme ja sen tulevaisuudesta. Australialaisilla on ollut vaikeita aikoja ja meillä on erittäin vaikeita haasteita edessämme”, Morrison jatkoi.

Työväenpuolue yrittää päättää lähes vuosikymmenen oppositiotaipaleen

Australiassa järjestetään parlamenttivaalit kolmen vuoden välein ja kaksikamariseen parlamenttiin valitaan nyt 40 jäsentä ylähuoneeseen eli senaattiin, jossa on 76 jäsentä. Alahuoneessa on 151 paikkaa, joista nykyisellä hallituksella on 76 paikkaa ja pääoppositiopuolue työväenpuolueella 68.

Työväenpuoluetta johtava Anthony Albanese yrittää päättää Morrisonin johtaman keskustaoikeistolaisen liberaalipuolueen lähes vuosikymmenen jatkuneen hallitustaipaleen.

Työväenpuolue on johtanut mielipidemittauksissa, mutta niin se johti myös ennen vuoden 2019 vaaleja, jotka keskustaoikeistolainen koalitio voitti yllättäen.

Albanese on luvannut halvempia lastenhoitopalveluita, investointeja sekä lisäpaikkoja yliopistoihin.

”Olemme suuri maa, mutta voimme olla vielä parempia, jos meillä on parempi hallitus”, Albanese on sanonut.

Käy vaaleissa miten tahansa, nykyinen pääministeri Morrison voi olla tyytyväinen ainakin yhteen asiaan. Hän on ensimmäinen pääministeri sitten vuoden 2007, joka on istunut virassaan koko kautensa alusta loppuun.

Morrison valittiin liberaalipuolueen puheenjohtajaksi 2018 sen jälkeen, kun silloinen pääministeri Malcolm Turnbull joutui eroamaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat