Macron ja Le Pen kohtaavat Ranskan presidentin­­vaalien toisella kierroksella 24. huhtikuuta

Ensimmäisen kierroksen äänestysinto vaikutti laimealta verrattuna moniin aiempiin presidentinvaaleihin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen olivat jo ennusteiden mukaan menossa presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

10.4. 17:20 | Päivitetty 11.4. 6:19

Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen on voittanut istuva presidentti, liberaali Emmanuel Macron. Hän sai 27,35 prosenttia äänistä, kun annetuista äänistä 97 prosenttia oli laskettu.

Toiseksi tuli äärioikeistolainen Marine Le Pen. Hän sai 23,97 prosenttia äänistä. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Kahden viikon päästä, sunnuntaina 24. huhtikuuta järjestettävällä presidentinvaalien toisella kierroksella ovat siis vastakkain samat ehdokkaat kuin viisi vuotta sitten.

Kolmannella sijalle ylsi vasemmistoradikaali Jean-Luc Mélenchon, joka sai 21,7 prosenttia äänistä. Le Penistäkin oikeammalla oleva Éric Zemmour jäi lopulta 7,02 prosentin kannatukseen.

Yksityinen TF1-tv-kanava julkaisi sunnuntai-iltana Ifopin tekemän toisen kierroksen kannatuskyselyn, jonka mukaan Macron saisi toisella kierroksella 51 ja Le Pen 49 prosenttia äänistä. Ero kahden ehdokkaan välillä vaikuttaa siis hiuksenhienolta ja tilanne paljon tiukemmalta kuin viisi vuotta sitten. Silloin Macron voitti 66 prosentin kannatuksella. Le Pen jäi 34 prosenttiin.

Ranskan yleisradion ja muutaman muun median Ipsosilla yhdessä teettämä kannatuskysely antoi puolestaan Macronille 54 ja Le Penille 46 prosenttia äänistä toisella kierroksella.

Istuva presidentti ei ole voittanut Ranskassa jatkokautta sitten vuoden 2002.

Macron piti vaalivalvojaispuheensa selvästi muita myöhemmin. Kun muut olivat lavalla 15 minuuttia tai puoli tuntia ennusteiden julkaisun jälkeen, Macron antoi odottaa itseään tunnin ja 45 minuuttia.

Macron pyysi puheessaan kaikkia kansalaisia jättämään ”erimielisyydet” taakseen ja estämään äärioikeiston nousun valtaan toisella kierroksella. Macron vetosi myös Le Penin äänestäjiin:

”Haluan vakuuttaa heidät seuraavien päivänä aikana siitä, että meidän projektimme vastaa paljon äärioikeistoa vankemmin heidän pelkoihinsa ja aikamme haasteisiin.”

”Voitte luottaa minuun”, Macron sanoi ja varoitti, ettei ketään olla vielä valittu presidentiksi. Seuraavat kaksi viikkoa ovat Macronin mukaan ”ratkaisevia niin Ranskalle kuin Euroopalle”.

”Toisella kierroksella voimme valita yhdessä sekä Ranskan että Euroopan.”

Macron myös kiitti kaikkia muita ehdokkaita nimeltä. Macronin mielestä kaikki puolustivat vakaumuksiaan voimalla, mutta aina toisiaan kunnioittaen.

Le Pen yritti omassa vaalivalvojaispuheessaan kannustaa kaikkia Ranskan kansalaisia liittymään hänen rinnalleen. Le Penin mielestä kahden viikon päästä pelissä on ”valinta erilaisten yhteiskuntien, jopa erilaisten sivilisaatioiden välillä”.

Hän sanoi näkevänsä tuloksessa ”toivoa, toivoa siitä, että maamme elvyttävät voimat ovat nousussa”.

Le Penin mielestä 24. huhtikuuta tiedossa ”on perustavaa laatua oleva valinta”. Joko luvassa on eripuraa ja sekasortoa tai sitten Ranskan kansa voi liittyä hänen rinnalleen rakentamaan ”sosiaalista oikeudenmukaisuutta, jonka takaa veljellisyys”.

Vasemmistoradikaali Mélenchon puolestaan sanoi omissa vaalivalvojaisissaan, että ”Ranska on epätoivoisessa tilassa”, ja että ”taistelu jatkuu”.

Mélenchon ei antanut suoranaista tukeaan kummallekaan toiselle kierrokselle päässeelle. Sen sijaan hän sanoi, että kyse on äänestäjien omastatunnosta.

”Me tiedämme, ketä emme koskaan äänestä. – – Le Penin ei pitäisi saada yhtään ääntä toisella kierroksella.”

Sosialistipuolueen ehdokas Anne Hidalgo ilmoitti vain 15 minuuttia ennusteiden julkaisun jälkeen, että tukee toisella kierroksella Macronia. Hidalgo oli saamassa vain parin prosentin kannatuksen.

Myös konservatiivipuolueen ehdokas Valérie Pécresse ilmoitti heti perään, että tukee Macronia toisella kierroksella. Hänen äänisaaliinsa oli jäämässä alle viiteen prosenttiin.

”Meidän täytyy sanoa ei ekstremismille”, Pécresse sanoi puolueen vaalivalvojaisissa.

Myös Ranskan vihreiden presidenttiehdokas Yannick Jadot sanoi tukevansa Macronia toisella kierroksella. Jadot oli saamassa runsaan neljän prosentin kannatuksen.

Äärioikeistolainen Zemmour sen sijaan sanoi omissa vaalivalvojaisissaan tukevansa Le Peniä toisella kierroksella.

Toisin sanoen kaikki merkittävät, toiselta kierrokselta putoavat ehdokkaat Zemmouria lukuun ottamatta sanoivat heti pian ennusteiden julkaisun jälkeen, että toisella kierroksella pitäisi vähintään äänestää Le Peniä vastaan.

Äänestysprosentti näytti jäävän noin 74:ään eli vajaa neljä prosenttiyksikköä matalammaksi kuin vuonna 2017.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat kello 21 Suomen aikaa. Ennusteet voidaan julkaista Ranskassa välittömästi äänestyksen päätyttyä, koska ne perustuvat niin sanottuihin testiäänestyspaikkoihin, jotka on valittu ennalta ja jotka sulkeutuvat tuntia ennen muita äänestyspaikkoja. Tunnissa ääniä ehditään laskea sen verran, että eri yhtiöt pystyvät tekemään niistä omat ennusteensa koko vaalituloksesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat