Itävallan liitto­kansleri Nehammer keskusteli Putinin kanssa Moskovassa ”suorasti, avoimesti ja ankarasti”

Nehammer on ensimmäinen läntisen Euroopan maan johtaja, joka tapasi Putinin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Itävallan liittokansleri Karl Nehammer kertoi keskusteluistaan Vladimir Putinin kanssa.

11.4. 10:02 | Päivitetty 11.4. 19:53

Itävallan liittokansleri Karl Nehammer tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa on päättynyt.

Kyseessä oli ensimmäinen tapaaminen Putinin ja EU-johtajan välillä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta.

Itävaltalaisviestinten mukaan tapaaminen kesti noin 1,5 tuntia.

Nehammer julkaisi tapaamisen jälkeen tiedotteen, jonka mukaan kasvokkain käyty keskustelu oli ”hyvin suora, avoin ja ankara”, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

”Tämä ei ole ystävällismielinen tapaaminen”, Nehammer sanoi tiedotteen mukaan. Tiedotteessa Nehammer toisti tavoitteensa eli toiveensa auttaa sodan lopettamisessa tai edes parantaa siviilien elinoloja.

”Mainitsin Butšassa ja muilla paikkakunnilla tapahtuneet vakavat sotarikokset ja painotin, että kaikki vastuussa olevat täytyy tuoda oikeuden eteen”, Nehammer jatkoi tiedotteessa.

Nehammer piti myös lyhyen tiedotustilaisuuden kello 19 jälkeen Suomen aikaa. Siinä hän sanoi, ettei saanut optimistista vaikutelmaa keskustelusta Putinin kanssa.

”Yleisesti ottaen minulla ei ole keskustelusta Putin kanssa optimistista vaikutelmaa, josta voisin kertoa teille. Hyökkäystä [Itä-Ukrainassa] ilmeisesti valmistellaan valtavalla mittakaavalla”, Nehammer sanoi tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Itävallan puolelta oli toivottu, että tapaaminen pidetään suljettujen ovien takana, eikä yhteistä tiedotustilaisuutta järjestetä.

Itävallan pyynnöstä myöskään yhteistä valokuvaajille esiintymistä ei järjestetty. Tavoitteena on ilmeisesti minimoida Venäjän yritykset käyttää tapaamista omassa propagandassaan.

Nehammer kertoi tapaamisen tavoitteista sunnuntaina Twitterissä.

"Olemme [valtiona] sotilaallisesti neutraaleja, mutta meillä on selkeä kanta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan. Se on lopetettava! Tarvitaan evakuointikäytäviä, tulitauko ja täysi tutkinta sotarikoksista", Nehammer kirjoitti Twitterissä.

Nehammer kertoi myös tiedottaneensa vierailusta Saksan ja EU:n johtoa sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä. Nehammer tapasi Zelenskyin vierailullaan Ukrainassa lauantaina.

Karl Nehammer (oik.) tapasi Volodymyr Zelenskyin vierailullaan Ukrainassa lauantaina.

Nehammer järjesti tapaamisen omasta aloitteestaan. Hänen tiedottajansa mukaan liittokansleri halusi "tehdä kaikkensa, jotta osapuolet voisivat edistyä kohti rauhaa", siinäkin tapauksessa, että mahdollisuudet siihen ovat niukat.

Liittokansleri aikoi puhua Putinille myös Butšan kaupungissa lähellä Kiovaa venäläisjoukkojen jäljiltä paljastuneista hirmuteoista, joita hän luonnehti sotarikoksiksi. Nehammer kävi Butšassa lauantaina.

Itävalta on EU:n jäsenmaa, mutta ei kuulu Natoon. Sotilaallinen liittoutumattomuus on ollut maan ulkopoliittinen linja siitä lähtien, kun liittoutuneiden joukot poistuivat maasta toisen maailmansodan jälkeisen miehityksen päätteeksi.

Tätä taustaa vasten Itävalta on pyrkinyt hieman Suomen tavoin esiintymään lännen ja Venäjän välisenä sillanrakentajana. Maan poliittisen eliitin läheiset suhteet Venäjään ovat kuitenkin saaneet lännessä myös kritiikkiä, ja Venäjän tiedustelupalveluiden on Financial Timesin mukaan kerrottu soluttautuneen Itävallan turvallisuuselimiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat