Ukrainan viranomaiset: Tiedot Mariupolin ”viimeisestä taistelusta” ovat vääriä, kaupungin puolustus jatkuu

Ukrainan 36. merijalkaväen prikaatin edustaja sanoi Facebookissa, että Ukrainan joukot valmistautuvat Mariupolissa ”viimeiseen taisteluun”. Päivityksen aitous on kiistetty.

Mariupolin saarrosta selvinnyt asukas istui joko taisteluissa tai Venäjän pommituksissa tuhoutuneen rakennuksen edustalla sunnuntaina.

11.4. 16:46 | Päivitetty 11.4. 21:19

Etelä-Ukrainan Mariupolin satamakaupungin puolustus jatkuu yhä, sanoivat Ukrainan viranomaiset maanantaina ja kiistivät tiedot, joiden mukaan kaupunki olisi päätymässä minä hetkenä hyvänsä kokonaan Venäjän joukkojen haltuun.

Kaupungin varapormestari Serhi Orlov kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että taistelut Mariupolista jatkuvat.

Myös Ukrainan puolustusvoimien komentaja, kenraali Valeri Zalužnyi sanoi maanantaina julkaistussa tiedotteessa, että Mariupolin puolustaminen jatkuu.

”Viestintäyhteydet puolustusjoukkojen kanssa ovat vakaat ja niitä pidetään yllä. Teemme kaiken mahdollisen ja mahdottoman voittaaksemme ja pelastaaksemme niin siviilien kuin sotilaiden hengen kaikissa suunnissa”, tiedotteessa sanottiin.

Zalužnyi muistutti, että sotilaallisten operaatioiden yksityiskohdat eivät kuulu julkiseen keskusteluun.

BBC:lle puhunut Orlov kiisti maanantaiaamuna Facebookissa julkaistun Ukrainan 36. merijalkaväkiprikaatin edustajan päivityksen aitouden. Orlovin mukaan Venäjän joukot ”miehittivät väliaikaisesti osaa kaupungista”, ja ukrainalaissotilaat jatkavat yhä kaupungin keskustan ja eteläisten osien puolustamista.

Myös Mariupolin pormestarin avustaja Petro Andrjuštšenko sanoi Facebookissa, että prikaatin Facebook-sivu hakkeroitiin ja päivitys ei ole aito.

Kiistetyn päivityksen mukaan Ukrainan joukot valmistautuisivat ”viimeiseen taisteluun” Etelä-Ukrainan satamakaupunki Mariupolista.

”Viimeinen taistelu käydään todennäköisesti tänään, koska ammukset alkavat loppua”, Facebook-päivityksessä sanottiin. Päivityksestä kertoi muun muassa uutistoimisto AFP, mutta sen aitoutta ei voida tällä hetkellä varmistaa.

Päivityksen mukaan seuraavaksi luvassa on enää lähitaisteluja, ja sen jälkeen ”kuolema meistä joillekin, vankeus lopuille”.

Lisäksi Venäjän joukot ovat päivityksen mukaan puskeneet ukrainalaiset sotilaat Azovmašin suurelle konepajalle ja saartaneet heidät sinne.

Prikaati on päivityksen mukaan puolustanut kaupunkia 47 päivää ja puolustanut sitä ”kunnialla, mahdottoman tehden”. Resurssit kuitenkin loppuvat lopulta. Elon Muskin Starlink sen sijaan toimii yhä, lukuisista ilmaiskuista huolimatta, päivityksessä sanotaan.

Päivityksen mukaan lähes puolet prikaatin joukoista on loukkaantunut, ja kuolleita on myös paljon.

”Ne, joiden raajat eivät ole repeytyneet irti, palaavat taistelemaan.”

Päivityksen mukaan tavalliset jalkaväkijoukot ovat kaikki kuolleet, ja tulitaisteluihin osallistuvat nyt tykki- ja ilmatorjuntamiehet, radio-operaattorit, kuljettajat ja kokit, jopa orkesterin jäsenet.

Päivityksessä myös valitettiin Ukrainan sotilasjohdon tuen puutteesta.

”Kukaan ei halua enää viestiä kanssamme, koska meidät on jo kirjattu tappioiksi.”

Aiemmin arveltiin, että Mariupolissa sijaitsevien Ukrainan joukkojen huolto olisi toiminut edes välttävästi yöllisten, hyvin matalien helikopterilentojen avulla. Vailla minkäänlaista huoltoa on vaikea kuvitella, että resurssit olisivat riittäneet näihin päiviin asti.

Kiistetyssä Facebook-päivityksessä sanotaan, että se sai nimenomaan kesken taistelujen Starlink-järjestelmän, 50 122-millin ammusta, 20 miinaa ja muutamia NLAW-panssarintorjuntaohjuksia. Viimeisen yli kuukauden aikana minkäänlaista huoltoa ei kuitenkaan ole ollut, päivityksessä sanotaan.

Itä-Ukrainan ”separatistit” puolestaan väittivät televisiossa uutistoimisto AFP:n mukaan, että he ovat valloittaneet Mariupolin sataman. Tätäkin väitettä on mahdotonta vahvistaa itsenäisesti.

Mariupol on ollut Venäjän joukkojen saartama lähes laajamittaisen hyökkäyssodan alusta lähtien. Kaupunki sijaitsee Venäjän tukemien Itä-Ukrainan nukkehallintoalueiden ja Venäjän laittomasti itseensä liittämän Krimin niemimaan välissä.

Mariupolin valtauksella Venäjä todennäköisesti varmistaisi itselleen maayhteyden omalta alueeltaan Krimille, ja siksi kaupungin hallinnasta on käyty niin kiivaita taisteluita.

Ennen sotaa Mariupolissa asui lähes 500 000 ihmistä. Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka moni on yhä loukussa kaupungissa, mutta arviot ulottuvat kymmenistätuhansista sataantuhanteen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina Etelä-Korean parlamentille pitämässään puheessa, että Mariupolissa on todennäköisesti kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.

Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko puolestaan sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa maanantaina, että kaupungissa on kuollut Venäjän joukkojen saarron aikana yli 10 000 ihmistä. Boitšenkon mukaan kuolleita voi olla yli 20 000, sillä kadut olivat täynnä ruumiita.

Itsenäisesti varmistettuja tietoja kuolleista ei ole, mutta aiemmin julkaistun kuvamateriaalin perusteella kaupunki on käytännössä täysin tuhoutunut viikkoja kestäneissä taisteluissa ja pommituksissa.

Humanitaarinen kriisi on ollut valtavaa kokoluokkaa jo viikkojen ajan, mutta Punaisen ristin avustuskuljetukset eivät ole päässeet kaupunkiin tiettävästi kertaakaan.

Kaupungista pakoon päässeet ovat kertoneet hirvittävistä olosuhteista, kylmyydestä ja veden ja ruoan puutteesta.

Siviilien hautoja pitkälti tuhoutuneiden asuinrakennusten edustalla, autotien keskimaakaistalla Mariupolissa. Kuva on otettu 10. huhtikuuta.

HS haastatteli maaliskuussa muun muassa Zaporižžjan kaupunkiin pakoon päässyttä Natalia Boikoa.

Boiko ja hänen perheensä olivat olleet kolme viime viikkoa talonsa pommisuojassa. Siellä on ollut heidän lisäkseen 120 ihmistä. Mariupolia oli pommitettu sodan alusta lähtien, eikä kaupunkia Boikon mukaan enää ollut olemassa.

”Siellä ei ole yhtään ehjää taloa. Meitä on pommitettu keskeytyksettä raketeilla, ohjuksilla, tykeillä, lentokoneista ja mereltä, niin että talo heilui.”

Päivitys 11.4. kello 20.22: Lisätty tietoja Ukrainan 36. merijalkaväkiprikaatin päivityksen aitouden kiistämisestä ja Mariupolin strategisesta sijainnista. Lisätty myös Mariupolin pormestarin kommentit kuolinluvuista kello 20.52.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat