Suomi sai ruotsi­demokraatit kääntymään Nato-myönteisiksi

Ruotsin valtiopäivien enemmistö on nyt Naton kannalla. Sosiaalidemokraatit aloittavat puolueessa oman turvallisuuspoliittisen keskustelunsa.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.

11.4. 16:43

Ruotsidemokraatit näyttää vihreää valoa Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Puolueen hallitus oli maanantaina koolla lyhyellä varoitusajalla sen jälkeen kun puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoi viikonloppuna muuttaneensa kantaansa.

Puoluehallitus asettui Åkessonin kannalle, jonka mukaan Ruotsin pitää hakea Naton jäsenyyttä, jos Suomikin päättää niin tehdä. Puoluehallitus antoi käytännössä puolueen johdolle valtuudet tukea tällaisessa tilanteessa jäsenyyshakemuksen jättämistä.

Ruotsidemokraattien puolustuspoliittisen puhemiehen Aron Emilssonin mukaan puoluehallituksen kanta oli käytännössä yksimielinen. Ruotsidemokraatit on aiemmin suhtautunut varauksellisesti jäsenyyteen Natossa.

Puolueen mielenmuutos merkitsee sitä, että Ruotsin valtiopäivillä enemmistö kansanedustajista on nyt Nato-jäsenyyden kannalla –  ainakin jos Suomi jäsenyyttä hakee. Vain ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue ovat selkeästi Nato-jäsenyyttä vastaan, kun taas pääministeri Magdalena Anderssonin sosiaalidemokraattien kanta saattaa olla muuttumassa.

Sosiaalidemokraatit ilmoitti maanantaina aloittavansa välittömästi oman ”turvallisuuspoliittisen keskustelunsa”. Sosiaalidemokraattien tarkoituksena on päivittää muuttuneessa tilanteessa analyysi, jonka pohjalta puoluekokous päätyi viime marraskuussa vastustamaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Puoluesihteeri Tobias Baudinin mukaan uudelleenarviointi tapahtuu ”pikaisesti” ja sen on määrä olla valmis ennen kesää. Sen jälkeen puoluehallitus päättää, onko sosiaalidemokraattien syytä muuttaa turvallisuuspoliittista linjaansa, Baudin kertoi TT:lle.

Hänen mukaansa keskustelu ei rajoitu vain Nato-jäsenyyden kannattamiseen tai vastustamiseen, vaan tarkoitus on pohtia laajasti sitä, mikä on parhaaksi Ruotsin turvallisuudelle.

”Kysymys Natosta on luonnollisesti osa sitä”, Baudin sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat