26-vuotias mies tuomittiin britti­poliitikon murhasta ja terroristisen teon valmistelusta

Kansanedustaja David Amessia puukotettiin yli 20 kertaa viime lokakuussa.

Ihmisiä suremassa kuollutta kansanedustajaa David Amessia Lontoossa lokakuussa 2021.

11.4. 21:17

Britannialainen tuomioistuin on tuominnut 26-vuotiaan miehen kansanedustaja David Amessin murhasta, kertoo muun muassa BBC.

Konservatiiveja edustanut kansanedustaja kuoli, kun häntä puukotettiin yli 20 kertaa Leigh-on-Seassa Englannin itärannikolla viime vuoden lokakuussa. 69-vuotias kansanedustaja oli ollut puukotuksen aikaan vaalipiirinsä tilaisuudessa. Hän kuoli saamiinsa vammoihin muutamia tunti tapahtuneen jälkeen.

Murhan lisäksi mies tuomittiin terroristisen teon valmistelusta. Poliisi kertoi jo tapauksen tutkinnan alkuvaiheessa, että miehellä oli mahdollinen islamistiseen ääritoimintaan liittyvä motiivi. Oikeuden mukaan mies on suunnitellut hyökkäyksiä myös muita kansanedustajia, kuten istuvaa ympäristöministeriä Michael Govea, kohtaan.

Tuomitun kerrotaan radikalisoituneen vuonna 2014. Hän on sanonut muun muassa halunneensa matkustaa Syyriaan, jotta voisi liittyä ääri-islamistisen Isis-järjestön jäseneksi.

Murhasta tuomittu mies on kiistänyt kaikki syytteet. Hän on sanonut hyökänneensä kansanedustajan kimppuun, koska tämä oli äänestänyt parlamentissa Syyrian ilmaiskujen puolesta.

”Jos olisin ajatellut tekeväni jotain väärin, en olisi tehnyt sitä”, mies kommentoi oikeudessa BBC:n mukaan.

Päätös miehen tuomion pituudesta annetaan keskiviikkona.

Amessin murha on käynnistänyt vilkkaan keskustelun poliitikkojen turvallisuudesta Britanniassa. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Britannian parlamentin jäsen joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina Twitterissä hänen ajatustensa olevan Amessin perheen ja tämän tunteneiden ihmisten luona.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat