Venäjän lippu­laiva Moskva on uponnut Mustalla­merellä, kertoo Venäjän puolustus­ministeriö

Ukrainan viranomaiset väittävät, että Moskvaa ammuttiin meritorjunta­ohjuksilla.

14.4. 7:57 | Päivitetty 15.4. 8:01

Venäläinen sotalaiva Moskva on Venäjän mukaan uponnut. Venäjän puolustusministeriö kertoi aiemmin, että aluksella syttyi tulipalo, joka räjäytti osan laivan ammuksista. Ukrainan viranomaiset puolestaan kertoivat, että maan joukot ampuivat Moskvaa ohjuksilla.

Venäjän puolustusministeriö kertoi myöhään torstaina venäläisen uutistoimisto Rian mukaan, että alus on uponnut. Venäjän mukaan Moskva upposi myrskyssä, kun sitä oltiin hinaamassa satamaan aluksen vaurioitumisen vuoksi.

Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskvan uppoaminen on kova isku Venäjän laivaston vahvuudelle Mustallamerellä, kommentoi Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby uutiskanava CNN:n mukaan.

Yhdysvaltain ei ole onnistunut varmentaa uppoamisen tarkkaa syytä. Kirbyn mukaan on kuitenkin mahdollista, että ukrainalaiset olisivat osuneet alukseen Neptune-merimaaliohjuksella.

Venäjän puolustusministeriö kertoi aiemmin torstaina iltapäivällä, että merimiehet olivat saaneet aluksella riehuneen tulipalon hallintaan ja että järjestelyt aluksen hinaamiseksi takaisin satamaan oli aloitettu.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön korkea-arvoinen viranomainen arvioi aiemmin uutistoimisto Reutersin mukaan, että sekä tulipalo että laivan kärsimät vauriot vaikuttivat huomattavan suurilta.

Yhdysvaltojen mukaan ”noin puolen tusinan” verran venäläisiä sotalaivoja siirtyi Moskvan vaurioitumisen jälkeen kauemmas rannikosta pohjoisella Mustallamerellä. Syitä voi vain arvella, mutta ainakin se vahvistaa ukrainalaisten väitteitä ohjusiskusta.

Moskvan vaurioitumisen vahvisti alun perin venäläinen uutistoimisto Tass. Se kertoi Venäjän puolustusministeriön sanoneen, että vaurioitumisen syynä on tulipalo ja sen aiheuttama ammusten räjähtäminen.

”Alus on vakavasti vaurioitunut. Koko miehistö on evakuoitu. Tulipalon syytä tutkitaan”, virallisessa lausunnossa todettiin.

Muutamia tunteja ennen Tassin julkaisemaa tietoa Odessan kuvernööri Maksym Martšenko oli ilmoittanut Telegram-viestipalvelussa Ukrainan joukkojen iskeneen ohjuksilla Moskvaan.

Venäjän valtion omistama Tass-uutistoimisto ei viitannut Moskvan tulipalossa ukrainalaisten ohjusiskuun. Kumpaakaan väitettä ei ole pystytty vahvistamaan itsenäisesti. Kuvia vaurioituneesta sotalaivasta ei ole torstaina julkaistu.

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskva tuli tunnetuksi sodan alkupäivinä, kun laivan miehistö uhkasi ukrainalaisia joukkoja Mustanmeren Käärmesaarella ja käski näitä antautumaan. Ukrainalaiset vastasivat vaatimuksiin haistattelemalla venäläis­sotilaille. Käärmesaaren tapauksesta tuli sodan alkuvaiheessa lukuisien nettivitsien aihe.

”Moskva lähetettiin tänään juuri sinne, minne rajavartijamme toivottivat sen Käärmesaarella”, Maksym Martšenko kirjoitti Telegramissa.

Ukrainalaistietojen mukaan Käärmesaaren ukrainalaisjoukot joutuivat venäläisten sotavangiksi. Maaliskuun loppupuolella Ukrainan parlamentti ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että Käärmesaarta puolustaneet sotilaat vapautettiin, kun Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja keskenään.

Martšenkon mukaan ukrainalaiset iskivät Moskvaan Neptunus-meritorjuntaohjuksilla. Neptunus on ukrainalaisvalmisteinen meritorjuntaohjus, jonka Ukrainan merivoimat otti käyttöön vuonna 2021.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovytš puolestaan sanoi, että venäläiset pelastusjoukot eivät olisi päässeet alukselle. Laivassa saattoi olla jopa yli 500 miehistön jäsentä.

Jos Ukrainan väitteet Moskvan tuhoamisesta pitävät paikkansa, sitä voi pitää huomattavana onnistumisena ukrainalaisjoukoille eli suurimpana toisen maailmansodan jälkeen sodassa upotettuna sotalaivana.

Moskva oli 1980-luvun alussa valmistunut merkittävä venäläinen sotalaiva, joka oli vuodesta 2000 lähtien Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva. Sillä oli huomattava määrä erilaista aseistusta. Laiva rakennettiin aikoinaan Ukrainassa Mykolajivin kaupungissa, joka kuului tuolloin vielä Neuvostoliittoon.

186-metrisen aluksen alkuperäinen nimi oli Slava, mutta nimeksi muutettiin 1990-luvulla Moskva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat