Lontoon julkinen liikenne kampanjoi seksuaalista häirintää vastaan: Tunkeileva tuijotuskin on häirintää

Tuijottajat, kopeloijat ja muut häiriköt voi ilmiantaa nimettömästi erityiseen palvelunumeroon. Tuijottajalle on annettu Englannissa jo vankilatuomiokin.

Tungetteleva seksuaalissävytteinen tuijottaminen on seksuaalista häirintää, eikä sitä suvaita, varoittaa juliste maanalaisaseman seinällä Lontoossa.

25.4. 15:41

Lontoo

Lontoon liikennelaitos käy parhaillaan näkyvää kampanjaa seksuaalista häirintää vastaan.

Maanalaisessa tai bussissa matkaava ei voi välttyä törmäämästä julisteisiin, jotka varoittavat seksuaalisesta häirinnästä.

Viestiä ei ole kuitenkaan kohdistettu tyypillisille uhreille – eli naisille ja tytöille – vaan itse häiriköille: seksuaalista häirintää ei suvaita. Tavoitteena on nollatoleranssi.

Häirinnän kohteet ja sivulliset silminnäkijät voivat raportoida häiritsevän käytöksen erityiseen palvelunumeroon. Omaa nimeä ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoituksen voi laittaa myös tekstiviestinä.

Kampanja ymmärtää häirinnän laajasti. Paheksuttavan käytöksen ei tarvitse olla edes rikollista.

Mikä kaikki tulkitaan seksuaaliseksi häirinnäksi?

Lontoon liikennelaitos listaa julistekampanjassaan seuraavat kielletyt toiminnat:

Tunkeileva seksuaalissävyinen tuijotus, seksuaalisväritteinen kommentoiminen, perinteinen itsensäpaljastaminen sekä seksuaalisen materiaalin näyttäminen tai lähettäminen joltain laitteelta (cyber-flashing).

Kiellettyä on luonnollisesti myös toisen epäsopiva koskettaminen, epäsopivalla tavalla toista vastaan painautuminen sekä valokuvaaminen uhrin vaatteiden alta (upskirting).

Toisen koskeminen epäsopivalla tavalla on seksuaalista häirintää, muistuttaa kampanjailmoitus maanalaisjunan sisällä.

Jos kyseessä on hätätapaus eli esimerkiksi raiskausyritys tai muu vakava häirintä, pitää tietysti soittaa hätänumeroon.

Lontoon liikennelaitoksen (Transport for London eli TfL) viestinnästä kerrotaan, että kampanja seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi alkoi jo viime lokakuussa.

Pandemiarajoitusten hellitettyä julkisessa liikenteessä matkustavien määrät ovat taas nousussa. Samalla kampanjajulisteita on lisätty eri puolille Lontoota. Helmikuussa vietettiin myös seksuaalisen häirinnän vastaista teemaviikkoa.

Liikennelaitoksesta ei kerrota, kuinka monta ilmoitusta häiritsevästä käytöksestä on jo kertynyt. Luvut paljastetaan todennäköisesti vasta raportointivuoden lopussa.

Muualla Englannissa tuijottamisesta ja liikkumisen estämisestä on jo annettu vankilatuomio, ITV-kanava raportoi maaliskuussa.

Lontoon haasteisiin keskittyneen Centre for London -ajatuspajan vuoden 2019 kyselyn mukaan naiset ovat miehiä selvästi enemmän huolissaan omasta turvallisuudestaan, mikä puolestaan voi muodostaa esteen julkisen liikenteen käyttämiselle.

Miesten naisiin kohdistuva väkivalta alkaa sanallisesti, kertoo juliste maanalaisessa. Miehiä kehotetaan ottamaan vastuu tilanteen muuttamisesta.

Vertailuvuonna 2019–2020 Lontoon julkisessa liikenteessä raportoitiin 1 844 seksuaalista häirintätapausta, kertovat TfL:n luvut. Suurin osa niistä tapahtui maanalaisessa. Suur-Lontoon alueella asuu lähes yhdeksän miljoonaa ihmistä.

Sitä seuraava vertailuvuosi (huhtikuusta 2020 maaliskuuhun 2021) oli poikkeuksellinen, sillä pandemian takia Lontoon julkisen liikenteen käyttö väheni 66 prosenttia. Kaikkien rikosten määrä yli puolittui, ja myös seksuaalirikosten määrä väheni.

Rikosten määrä suhteessa matkojen määrään kuitenkin kasvoi.

Matkustajien turvallisuutta Lontoon julkisessa liikenteessä valvoo yli 2 500 poliisia sekä viitisen sataa TfL:n omaa vartijaa sekä kameravalvonta.

Poliisin uskottavuus on ollut kuitenkin koetuksella. Suur-Lontoon poliisia johtanut Cressida Dick joutui eroamaan helmikuussa, kun pormestari Sadiq Khan veti häneltä tukensa.

Selvityksissä poliisin toiminnassa on löydetty naisvihaa, häirintää ja syrjintää. Siepatun ja murhatun Sarah Everardin murhaajaksi paljastui poliisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat