Venäjä osallistumassa G20-kokoukseen Yhdysvaltain boikotointi­uhkauksista huolimatta

Puheenjohtajana toimivan Indonesian mukaan Venäjä on sääntöjen mukaan kutsuttava ensi viikolla pidettävään kokoukseen.

Venäjän valtiovarainministeriö Anton Siluanov on vahvistanut osallistuvansa ensi viikolla pidettävään G20-ryhmän kokoukseen. Yhdysvallat on uhannut boikotoida kokousta, jos Venäjä on kokouksessa läsnä.

14.4. 14:25

Venäjä saa osallistua suurten talouksien G20-ryhmän kokoukseen ensi viikolla huolimatta Yhdysvaltain vaatimuksesta, että maa täytyy jättää yhteistyön ulkopuolelle.

G20-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkiirit kokoontuvat ensi viikolla Jakartassa, ja puheenjohtajamaa Indonesian mukaan Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov on vahvistanut osallistuvansa kokoukseen etäyhteydellä.

Viime viikolla Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen vaati Venäjän sulkemista G20-ryhmän ulkopuolelle. Hän uhkasi Yhdysvaltain boikotoivan kokouksia, mikäli Venäjä osallistuu niihin.

”Olen tehnyt selväksi kollegoilleni Indonesiassa, ettemme osallistu kokouksiin, jos venäläisiä on läsnä”, Yellen sanoi.

Indonesian valtiovarainministeriön mukaan maa ei puheenjohtajan ominaisuudessa voi jättää kutsumatta jäseniä kokoukseen. Ministeriö kertoo harkitsevansa Ukrainan kutsumista kokoukseen, jossa on tarkoitus käsitellä sodan vaikutusta globaaliin talouteen.

Venäjän kohtelusta on tullut G20-ryhmää jakava kysymys.

Ryhmään kuuluu suuria teollisuusmaita kuten Italia, Britannia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa, jotka ovat asettaneet Venäjälle kovia talouspakotteita Ukrainan sodan vuoksi ja vaatineet maan eristämistä. Samaan aikaan monet ryhmään kuuluvat kehittyvät taloudet ovat pyrkineet välttämään kannanottoja asiaan. Ryhmään kuuluvat Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka äänestivät tyhjää, kun YK:n yleiskokous maaliskuun alussa tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Länsimaiden muodostama G7-ryhmä sulki Venäjän pois yhteistyöstä jo 2014 Krimin valtauksen jälkeen.

G20-ryhmän vuoden tärkein tapahtuma, päämiesten kokous, pidetään marraskuussa Balilla, ja Kreml on jo kertonut, että presidentti Vladimir Putin aikoo tulla paikan päälle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat