Kyselyn mukaan Macron on voittamassa Ranskan presidentin­vaalit

Liberaalin Emmanuel Macronin ennakoidaan voittavan vaalit, BVA-instituutin kysely kertoo. Kyselyyn vastanneista 27 prosenttia jättäisi äänestämättä.

Ranskan nykyinen presidentti Emmanuel Macron tapasi kannattajiaan 11. huhtikuuta.

15.4. 9:39

Ranskan istuvalle presidentille Emmanuel Macronille povataan voittoa presidentin­vaalien ratkaisevalla toisella äänestys­kierroksella, uutistoimisto Reuters kertoo.

Vaalien toisella kierroksella Macronia on vastassa Marine Le Pen. Toinen kierros järjestetään 24. huhtikuuta.

BVA-instituutin kyselyn mukaan Macronin äänisaalis olisi toisella kierroksella 54 prosenttia annettavista äänistä. 27 prosenttia vastanneista jättäisi äänestämättä.

Kyselyyn vastasi 1 502 henkilöä. Kysely tehtiin 13.-14. huhtikuuta. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Macron sai viime viikon sunnuntaina, presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, 27,6 prosenttia äänistä, Le Pen 23,4 prosenttia.

Liberaali ja EU-myönteinen Macron ja Nato- ja EU-kriittinen Le Pen olivat vastakkain myös Ranskan edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2017.

Lue lisää: Voiko Nato-kriittinen Marine Le Pen yltää Ranskassa voittoon asti? Ainakin se on lähempänä kuin viime kerralla

Marine Le Pen kätteli Ranskan nykyistä presidenttiä Emmanuel Macronia presidentin virka-asunnossa Pariisissa marraskuussa 2017.

Macron on entinen sosialistipuolueen jäsen ja edellisen presidentin François Hollanden hallinnon talousministeri.

Macron perusti liberaalin La République en marche -liikkeen (Tasavalta liikkeelle) ennen vuoden 2017 presidentinvaaleja ja nousi yllätysvoittajaksi. Entinen finanssipankkiiri ja eliittikoulujen kasvatti oli aiemmin tunnettu sosialistipresidentti François Hollanden avustajana ja hänen talousministerinään.

Le Pen puolestaan on oikeistopopulisti toisessa polvessa. Hän on tehnyt poliittisen uransa vastustamalla maahanmuuttoa ja EU:ta. Nyt käytävissä vaaleissa Le Penin rasitteena ovat hänen aiemmat lämpimät puheensa Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat