Venäjä väittää Ukrainan iskeneen useaan kohteeseen Venäjän puolella rajaa

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja uhkasi kostoiskuilla Kiovaan.

Venäjän valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin polttoainesäiliöt savusivat Belgorodin alueella Venäjällä huhtikuun 1. päivänä.

15.4. 15:25

Venäjä väittää Ukrainan tulittaneen ja pommittaneen useita kohteita Venäjän puolella maiden välistä rajaa. Väitteiden mukaan iskuja olisi tehty Brjanskin ja Belgorodin alueilla.

Tuorein väite esitettiin torstaina, kun tulipaloa jouduttiin sammuttamaan Klimovossa Brjanskin alueella lähellä Ukrainan rajaa. Runsaan 12 000 asukkaan Klimovo sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä Novyje Jurkovitšin raja-asemasta, joka on Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan rajojen leikkauspisteessä.

Brjanskin alueen kuvernöörin Aleksandr Bogomazin mukaan Ukraina olisi tulittanut sekä raja-asemaa että Klimovon pikkukaupunkia, kertoo BBC:n venäjänkielinen palvelu. Perjantain tietojen mukaan Klimovossa olisi loukkaantunut kahdeksan ihmistä mutta kukaan ei kuollut.

Bogomaz väitti myöhemmin, että Ukraina olisi tehnyt Klimovoon iskun helikoptereilla. Ukrainan hallituksen disinformaation vastainen yksikkö väitti uutistoimisto Reutersille, että Venäjän turvallisuuspalvelut ovat lavastaneet ”terrori-iskun” syyttääkseen siitä Ukrainaa. Ukrainan asevoimat ei kommentoinut tapausta.

Viereisen Belgorodin alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov kertoi muutama päivää aiemmin, että Ukrainan asevoimat olisi tuhonnut rautatiekiskoja Venäjän puolella rajaa. Myöhemmin Gladkov kertoi muistakin Ukrainan iskuista Belgorodin alueelle.

Venäjän asevoimien tiedotuspäällikkö, kenraalimajuri Igor Konašenkov uhkasi torstai-iltana kostoiskuilla ”Kiovan komentokeskuksiin”, jos Ukrainan ”iskut Venäjän puolelle jatkuvat”.

Ensimmäinen väite Ukrainan iskusta Venäjän puolelle tuli jo yli kaksi viikkoa sitten, kun suuri polttoainevarasto tuhoutui Belgorodin lähellä. Räjähdyksessä ja tulipalossa ei tullut henkilövahinkoja. Pari päivää aiemmin kerrottiin useista räjähdyksistä asevarastoissa Belgorodin seudulla.

Sosiaalisessa mediassa jaettiin polttoainesäiliön räjähdyksen jälkeen videoita, joissa väitetysti Ukrainan Mi-24-kopterit olisivat ampuneet ohjuksia öisessä iskussa.

Ukrainan turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksi Danilov kiisti tuolloin BBC:lle Ukrainan osallisuuden tapahtumiin.

Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja Oleksandr Motuzjanyk puolestaan kommentoi polttoainesäiliön räjähdystä sanomalla, että ”vastarintaa Venäjän hyökkäykselle tehdään Ukrainan alueella”.

”Se ei tarkoita, että Ukrainan olisi kannettava vastuuta kaikista katastrofeista ja muista tapahtumista Venäjän alueella”, Motuzjanyk jatkoi BBC:n mukaan.

”Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tuollaisia syytöksiä esitetään. Joten, rakkaat ystävät, en kiistä enkä vahvista tätä väitettä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat