Kahdeksan poliisia loukkaantunut väki­valtaisessa mellakassa Örebrossa – Mellakat saivat alkunsa Koraanien polttamisesta

Levottomuudet ovat saaneet alkunsa islaminvastaisen tanskalaispoliitikko Rasmus Paludanin Stram Kurs -puolueen mielenosoituksista, joissa on poltettu tai aiottu polttaa muslimien pyhä kirja Koraani.

Poliisiauto oli sytytetty perjantaina tuleen Ruotsin Örebrossa olleiden levottomuuksien yhteydessä.

15.4. 18:21 | Päivitetty 15.4. 23:08

Ruotsissa torstaina väkivaltaisiksi yltyneet mellakat ovat jatkuneet perjantaina. Levottomuudet ovat saaneet alkunsa islaminvastaisen tanskalaispoliitikko Rasmus Paludanin Stram Kurs -puolueen mielenosoituksista, joissa on poltettu tai aiottu polttaa muslimien pyhä kirja Koraani.

Muun muassa Ruotsin televisio SVT kertoo, että Stram Kurs -puolue järjesti Rinkebyn kaupunginosassa Tukholmassa perjantaina mielenosoituksen, jonka yhteydessä poltettiin Koraani.

Poliisin tiedottajan mukaan mielenosoitus alkoi rauhallisesti, mutta sen aikana levottomuudet yltyivät. Kun mielenosoittajat polttivat Koraanin, alkoivat ihmiset heitellä kiviä.

Ainakin yksi poliisi on loukkaantunut ja ainakin kahdeksan ihmistä on otettu kiinni, kertoo tietotoimisto TT Aftonbladetin mukaan.

TT:n mukaan paikalla Rinkebyssä oli noin 300 ihmistä. Kun kivien heittely alkoi, Paludan poistui paikalta. SVT:n mukaan kiviä heiteltiin paikalla olleita poliiseja kohti.

Stram Kurs suunnitteli samanlaista mielenosoitusta ja Koraanin polttamista perjantai-iltapäiväksi myös Örebrohon. Perjantaina illalla muun muassa SVT kertoo, että ennen kuin Paludan edes saapui paikalle, levottomuudet jo alkoivat.

Ainakin kahdeksan poliisia ja yksi yksityishenkilö loukkaantuivat mellakassa, jossa heiteltiin muun muassa kiviä ja ammuttiin raketteja. Lisäksi useita poliisiautoja on sytytetty tuleen.

Poliisi ampui yhden varoituslaukauksen ja päätti hajottaa väkijoukon.

Aftonbladetin mukaan Örebrossa varauduttiin siihen, että mielenosoitus yltyy väkivaltaiseksi. Esimerkiksi jotkut kaupat sulkivat ovensa aiemmin kuin suunniteltu tai ne olivat kutsuneet lisää vartijoita paikalle.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tuomitsi perjantai-iltana väkivaltaisuudet jyrkästi. Hän kirjoittaa Aftonbladetin mukaan lausunnossaan TT:lle, että vaikka Ruotsissa saa ilmaista mielipiteensä, koskaan ei saa turvautua väkivaltaan.

Andersson kommentoi myös Paludania.

”Juuri tällaisia väkivaltaisia reaktioita hän haluaa nähdä. Tarkoituksena on yllyttää ihmisiä toisiaan vastaan.”

Torstaina väkivaltaisuuksia nähtiin sekä Linköpingissä että Norrköpingissä, kun Stram Kurs ilmestyi kumpaankin kaupunkiin. Useita poliiseja loukkaantui kivien heittelyssä, poliisiautoja vahingoitettiin ja yhteen raitiovaunuun hyökättiin. Lisäksi ainakin 15 autoa sytytettiin palamaan.

Poliisit loukkaantuivat Linköpingissä, kun he yrittivät hillitä mellakkaa. Mellakka sai alkunsa, kun Stram Kurs -puolueen järjestämän mielenosoituksen osallistujat aikoivat polttaa Koraanin.

Linköpingissä mielenosoituksen järjestämiseen oli viranomaisten lupa. Samoin Norrköpingissä mielenosoituksen järjestämiseen oli lupa, mutta se peruttiin.

Aftonbladetin mukaan noin sata naamioitua ihmistä hyökkäsi poliisin ja pelastushenkilöstön kimppuun Norrköpingissä.

Ainakin kaksi ihmistä otettiin kiinni torstain tapahtumien jälkeen.

Paludan ja hänen äärioikeistolainen puolueensa herättivät muutamia vuosia sitten paljon huomiota Tanskassa islaminvastaisilla videoillaan, joissa Paludan muun muassa poltti pekoniin käärittyjä Koraaneja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat