Ukrainan viimeiset joukot Mariupolissa sinnittelevät valtavan terästehdas­alueen sokkeloissa

Voitto Mariupolissa taistelevasta Azovin rykmentistä olisi Vladimir Putinille tärkeä.

Satelliittikuva Azovstalin terästehtaan alueesta huhtikuulta. Azovstalin rauta- ja terästehdas on yksi Euroopan suurimmista metallitehtaista, joka levittäytyy yli 11 neliökilometrin alueelle.

15.4. 20:57

Räjähdykset ja savu peittivät perjantaina Azovstalin terästehtaan aluetta piiritetyssä Mariupolissa Ukrainassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tehtaasta on tullut Ukrainan alakynteen jääneiden joukkojen viimeinen pakopaikka venäläisten hitaasti valtaamassa kaupungissa. Aiemmin perjantaina Venäjä väitti vallanneensa viereisen Iljitšin terästehtaan.

Lue lisää: Venäjä väitti vallanneensa Iljitšin teräs­tehtaan alueen Mariupolissa

Azovstalin rauta- ja terästehdas on yksi Euroopan suurimmista metallitehtaista.

Asovanmeren rannalla eteläsatamasta itään sijaitseva tehdasalue levittäytyy varastoineen ja polttouuneineen yli 11 neliökilometrin alueelle.

Rauhan aikaan tehdas tuotti vuodessa neljä miljoonaa tonnia terästä, 3,5 miljoonaa tonnia kuumaa metallia ja 1,2 miljoonaa tonnia valssattua terästä. Sen omistaa Ukrainan rikkain mies Rinat Ahmetov.

”Azovstalin tehdas on valtava alue, jolla on niin monta rakennusta, että venäläiset eivät yksinkertaisesti löydä Ukrainan joukkoja”, selittää kiovalainen sota-analyytikko Oleh Ždanov Reutersille.

Hänen mukaansa ukrainalaisjoukoilla ei tosin ole mitään tietä ulos, kun varusteet loppuvat. Ždanovin mukaan venäläisjoukot olisivat alkaneet suunnitella kemiallista iskua, jotta saisivat jäljellä olevat ukrainalaisjoukot savustettua ulos. Venäjä ja sen tukemat separatistit ovat kiistäneet käyttävänsä kemiallisia aseita.

Reutersin mukaan venäläinen separatistijoukkojen varakomentaja sanoi Venäjän valtion televisiossa jo maanantaina, että Ukrainan joukot pakenevat kohti Azovstalin tehdasta.

Mariupolin puolustukseen on osallistunut Ukrainan merijalkaväen joukkojen ja maavoimien prikaatin lisäksi sisäministeriön joukkoja ja äärioikeistolainen Azovin rykmentti. Venäjän presidentti Vladimir Putin on nimennyt Azovin rykmentin yhdeksi Venäjän hyökkäyksen pääkohteeksi.

Lue lisää: Ukrainan joukkojen Azov-rykmentillä on uusnatsitaustaa ja ongelmia maineensa kanssa – Venäjä vahvistaa sillä propagandaansa ”puhdistaa” Ukraina natseista

Yksi rykmentin perustajista, Andri Biletskyi, on kutsunut Azovstalin tehdasta ”Azovin linnakkeeksi”.

”Azov todella on Azovstalin alueella. Nämä ovat valtavia alueita, joilla on rakenteita, joita ei voi tuhota ilmasta. Sen takia venäläiset käyttävät raskaita pommeja”, kommentoi sota-analyytikko Serhi Zgurets Reutersille.

Nimetön EU-lähde puolestaan kommentoi Reutersille, että Venäjän on hyvin vaikea saada haltuunsa koko Mariupol, koska tehdasalueilla on maanalaisia tunneliverkostoja.

”Mariupol on erittäin tärkeä Putinille, koska siellä saadun voiton ja Azov-joukon antautumisen jälkeen hän voi väittää Ukrainan puhdistamisen natseista olleen menestys”, lähde sanoi Reutersille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat