Pohjois-Korea juhli perustajansa syntymä­päivää ilman odotettua sotilas­paraatia

Asiantuntijat sekä Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean viranomaiset olivat ennalta arvioineet, että merkkipäivän kunniaksi Pohjois-Koreassa nähtäisiin vähintään sotilasparaati tai jopa ydinkoe.

16.4. 11:02

Pohjois-Korea juhlisti perustajansa Kim Il-sungin syntymän vuosipäivää perjantaina. Tällä kertaa vuosipäivää vietettiin ilman odotettua sotilasparaatia, kertoo uutistoimisto AFP.

Maan nykyisen johtajan Kim Jong-unin isoisän, entisen diktaattorin Kim Il-sungin syntymäpäivää 15. huhtikuuta kutsutaan ”auringon päiväksi”. Päivä on kansallinen vapaapäivä ja yksi Pohjois-Korean kalenterivuoden merkittävimmistä juhlapäivistä.

Kim Il-sung kuoli vuonna 1994.

Asiantuntijat sekä Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean viranomaiset olivat ennalta arvioineet, että merkkipäivän kunniaksi Pohjois-Koreassa nähtäisiin vähintään sotilasparaati tai jopa ydinkoe.

Näin ei näytä tapahtuneen, vaan valtiollisen median välittämän materiaalin perusteella merkkipäivän juhlallisuuksiin kuului tanssiesityksiä, ilotulituksia ja Pjongjangin Kim Il-sungin aukiolla nähty tuhatpäinen juhlamarssi, jota Kim Jong-un itse valvoi.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston välittämässä tiettävästi perjantaina otetussa kuvassa näkyy maan lippuja heiluttavia kansalaisia ja ilotulituksia Taedong-joen yllä Pjongjangissa. Uutistoimisto AFP ei ole pystynyt vahvistamaan kuvan alkuperää tai kuvan ottamisen ajankohtaa.

Sotilaallisen voimankäytön esittelyn jääminen pois juhlallisuuksista ei tarkoita sitä, että Pohjois-Korea olisi luopumassa aikeistaan vahvistaa armeijaansa, arvioi AFP:n haastattelema eteläkorealaisen Ewha-yliopiston apulaisprofessori Leif-Eric Easley.

Easley arvioi AFP:lle, että valtion tiedotusvälineissä juhlapäivänä näkyneet kuvat esimerkiksi upouusien kerrostalojen avajaisista ja älypuhelimilla juhlapäivän kukka-asetelmia kuvanneista pohjoiskorealaisista olivat tarkoin harkittuja tapoja viestiä ulkomaailmalle.

”Maan hallinto tarvitsee enemmän kansallisen ylpeyden lähteitä ja legitimiteettiä hallinnolleen kuin sotilasparaateja”, Easley sanoi AFP:n mukaan.

”Joten muistojuhla Pohjois-Korean perustajan syntymäpäivän tienoilla yritti esitellä maata, jonka talous ei ole vain taloutta, joka ei ole vain kestävä vaan myös kasvava.”

Vuosipäivän juhlallisuuksia vietettiin kolme viikkoa sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli testannut uudentyyppistä mannertenvälistä ohjusta. Pohjois-Korea oli testannut edellisen kerran mannertenvälistä ballistista ohjusta vuonna 2017.

Lue lisää: Pohjois-Korea kertoo testanneensa uudentyyppistä mannertenvälistä ohjusta

Vaikka sotilaallisen voimankäytön esittely jäi pois perjantain juhlallisuuksista, Etelä-Korean viranomaiset ovat arvioineet, että maan hallinto saattaa järjestää sotilaallisen paraatin tai suorittaa ohjuskokeen tai muun aseellisen kokeen huhtikuun 25. päivän tienoilla. Päivä on Korean kansanarmeijan perustamisen vuosipäivä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat