Kolme ihmistä haavoittui poliisin varoitus­laukauksista Ruotsin Norrköpingissä, mellakat jatkuivat maanantain vastaisena yönä

Mellakat ovat saaneet alkunsa äärioikeistolaisen tanskalaispoliitikon vierailuista tai vierailuaikeista. Rasmus Paludan johtaa tanskalaista Stram Kurs -äärioikeistopuoluetta. Aiemmin hän on polttanut Koraanin kopioita julkisilla paikoilla.

17.4. 9:23 | Päivitetty 18.4. 6:37

Äärioikeistolaisen tanskalaispoliitikon vierailuaikeista kirvonneet väkivaltaiset mellakat jatkuvat edelleen Ruotsissa.

Sunnuntaina kolme ihmistä haavoittui poliisin varoituslaukauksista mellakoissa Norrköpingissä, kertoi poliisi. Kaikki kolme vietiin sairaalahoitoon, mutta poliisin mukaan heidän vammansa eivät olleet hengenvaarallisia.

Poliisin tiedottajan Johnny Gustavssonin mukaan poliisit eivät ampuneet ihmisiä kohti, vaan kyse oli kimmonneista luodeista.

"Tapahtunutta selvitetään, mutta kyse oli yleensä ottaen siitä, että useat ihmiset painoivat tilanteessa poliisien päälle ja heidän oli pakko ottaa esiin virka-aseensa. Tilanne oli vakava”, Gustavsson sanoi uutistoimisto TT:lle.

Poliisi kertoi, että haavoittuneet henkilöt otettiin kiinni rikoksista epäiltyinä.

Levottomuudet jatkuivat Ruotsissa myös sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi yöllä, että useita tulipaloja on syttynyt Malmössä esimerkiksi ajoneuvoissa. Paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi.

SVT kertoo myös, että eräässä koulussa Malmön Rosengårdin alueella syttyi yön aikana tulipalo.

Autot paloivat pysäköintialueella Ruotsin Norrköpingissä sunnuntaina, kun kaduilla oli alettu mellakoida äärioikeistolaisten järjestämää tapahtumaa vastaan.

Äärioikeistolainen tanskalaispoliitikko Rasmus Paludan oli kertonut, että hän matkustaisi sunnuntaina Linköpingiin ja Norrköpingiin osoittamaan mieltään. Tanskalaista Stram Kurs -puoluetta johtavan Paludanin tapoihin kuuluu polttaa muslimien pyhän kirjan Koraanin kopioita julkisilla paikoilla ja yleensä alueilla, joilla asuu paljon muslimeja.

Linköpingissä ja Norrköpingissä mellakoivat väkijoukot muun muassa heittelivät poliiseja ja poliisiautoja kivillä. Norrköpingissä poliisi ampui varoituslaukauksia.

Paludania kaupungeissa ei kuitenkaan nähty: hän ilmoitti iltapäivällä Facebook-sivuillaan, että oli päättänyt perua mielenilmauksensa. Paludanin mukaan syynä oli, ettei poliisi olisi pystynyt suojelemaan häntä mahdollisilta väkivaltaisuuksilta.

Poliisi epäili, ettei Paludan koskaan aikonutkaan saapua paikalle. Ennen Paludanin Facebook-kirjoitusta poliisi julkaisi nettisivuillaan tiedotteen, jossa arveltiin, ettei Linköpingin kokoontuminen toteudu eikä sitä ollut oikeasti tarkoituskaan toteuttaa.

Poliisin tiedottaja Gustavsson sanoi ruotsalaismedialle, että tieto Paludanin väitetystä vierailusta vaikutti nostattaneen Linköpingissä ”tietynlaista energiaa”.

”Mellakoitsijat ovat tulleet osoittamaan vastustustaan ilman, että paikalla olisi ketään, jolle sitä osoittaa. Tässä tapauksessa poliisi on joutunut maalitauluksi”, Gustavsson sanoi Aftonbladetille.

Linköpingissä ja Norrköpingissä oli Paludanin vierailuun liittyneitä mellakoita myös torstaina. Perjantaina mellakoita oli Tukholmassa ja Örebrossa ja lauantaina Landskronassa ja Malmössä.

Mellakoissa on loukkaantunut useita poliiseja. Useita ihmisiä epäillään rikoksista.

Rasmus Paludan, 40, johtaa perustamaansa äärioikeistolaista Stram Kurs -puoluetta Tanskassa. Paludan perusti puolueen vuonna 2017, kun hän ei lausuntojensa vuoksi ollut enää tervetullut Nye Borgerlige -puolueeseen, johon hän oli liittynyt samana vuonna.

Poliittisen uransa hän aloitti vuonna 2003, jolloin hän liittyi sosiaaliliberaalin Radikale Venstre -puolueen nuorisosiipeen. Hän opiskeli asianajajaksi Kööpenhaminan yliopistossa ja perusti myöhemmin oman asianajotoimistonsa.

Rasististen lausuntojensa vuoksi Paludan on tuomittu kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat