Diplomaatti­lähteet AFP:lle: YK:n turvallisuus­neuvosto aikoo kokoontua tiistaina Jerusalemin levottomuuksien vuoksi

Perjantain jälkeen palestiinalaisten ja israelilaisten yhteenotoissa on haavoittunut yhteensä noin 170 ihmistä.

Jerusalemissa on ollut levottomuuksia viime päivinä. Kuva Jerusalemista sunnuntailta.

18.4. 7:12 | Päivitetty 18.4. 20:12

Israelin hallituskoalitio horjuu Jerusalemin al-Aqsan moskeijalla viikonlopun ympärillä nähtyjen väkivaltaisuuksien jälkimainingeissa. Perjantain jälkeen palestiinalaisten ja israelilaisten yhteenotoissa on haavoittunut yhteensä noin 170 ihmistä.

Arabipuolue Raam kertoi sunnuntaina keskeyttävänsä tukensa hallitukselle viimeaikaisten väkivaltaisuuksien seurauksena. Puolueen ilmoituksen myötä hallituskoalitio on neljää edustajaa suppeampi.

Muun muassa israelilaislehti Haaretzin mukaan Raam on myös keskeyttänyt toimintansa Israelin parlamentissa eli knessetissä.

Raamin vetäytymisellä ei ole välitöntä vaikutusta hallitukseen, sillä knesset on tauolla toukokuun viidenteen päivään saakka.

Raamin mukaan puolue aikoo erota, jos hallitus jatkaa ”jerusalemilaisten vastaisia” toimiaan.

Pääministeri Naftali Bennett on sanonut, että viranomaiset saavat vapaat kädet kaikkiin toimiin, joilla on määrä taata israelilaisten turvallisuus. Hän kuitenkin painotti, että pitäisi pyrkiä siihen, että kaikkien uskontokuntien jäsenet saisivat harjoittaa uskoaan Jerusalemissa.

Jerusalemissa yhteenotoissa haavoittui sunnuntaina jälleen yli 20 ihmistä.

Palestiinalainen Punainen Puolikuu on kertonut noin parinkymmenen palestiinalaisen haavoittuneen al-Aqsan moskeijan ympäristössä tapahtuneissa poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa. Heistä viisi vietiin sairaalaan. Osa oli saanut haavansa kumipäällysteisistä luodeista.

Israelin poliisin mukaan satoja mielenosoittajia kokoontui varhain aamulla ja keräsi kiviä ennen kuin alueelle alkoi saapua juutalais­vierailijoita. Temppelivuori on juutalaisten pyhin paikka, ja muslimeille se on kolmanneksi pyhin.

Poliisi sanoi menneensä Temppelivuoren alueelle ”palauttaakseen järjestyksen”.

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo kokoontua tiistaina Jerusalemin levottomuuksien vuoksi, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle. Turvallisuusneuvoston kutsuivat koolle Kiina, Ranska, Emiraatit, Norja ja Irlanti. Kokous pidetään suljetuin ovin.

Levottomuuksia oli paikallismedian ja poliisin mukaan ollut muuallakin kaupungissa. Itä-Jerusalemissa paikallinen sairaala oli kertonut, että palestiinalaisnuoret olivat heitelleet kiviä kohti ohi kulkevia busseja, minkä seurauksena seitsemän ihmistä sai hoitoa lieviin vammoihin. Poliisi oli puolestaan kertonut pidättäneensä 18 palestiinalaista.

Tilanne kaupungissa on viime aikoina kiristynyt. Perjantaina Temppelivuorella yhteenotoissa haavoittui noin 150 ihmistä. Tuolloin poliisi meni sisälle al-Aqsan moskeijaan, mikä tuomittiin muslimimaissa.

YK on vedonnut osapuoliin tilanteen rauhoittamiseksi. Myös paavi Franciscus toivoi perinteisessä pääsiäissunnuntain puheessaan rauhaa Jerusalemiin ja vapaata kulkua kaupungin pyhiin paikkoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat