Ruotsin poliisi epäilee, että väki­valtaisuuksiin osallistuneilla on yhteyksiä rikollis­jengeihin

Ruotsia ovat viime päivinä ravistelleet useisiin kaupunkeihin levinneet väkivaltaisuudet. Poliisi epäilee, että väkivaltaisuuksiin osallistuneilla henkilöillä on yhteyksiä rikollisjengeihin.

18.4. 10:17 | Päivitetty 18.4. 19:34

Ruotsia ovat viime päivinä ravistelleet useisiin kaupunkeihin levinneet väkivaltaisuudet, jotka ovat kohdistuneet pitkälti mellakoita hillinneisiin poliiseihin. Äärioikeistolaisen tanskalaispoliitikon Rasmus Paludanin vierailuista tai vierailuaikeista kirvonneet väkivaltaiset mellakat jatkuivat edelleen Ruotsissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Poliisi epäilee, että viime päivien mellakoitsijoiden kohteena oli nimenomaan poliisi ja yhteiskunta, ei monissa kaupungeissa tapahtumia järjestänyt äärioikeistopoliitikko.

Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson sanoi Ruotsin televisio SVT:n mukaan maanantaina, että Ruotsissa eletään demokratiassa, jossa vallitsee sananvapaus. Jos sananvapautta ei hyväksy, vaan turvautuu väkivaltaan, on oltava valmiina kohtaamaan järjestystä ylläpitävän poliisin. Hänen mukaansa väkivaltaa ei hyväksytä.

”Kun joudutaan aggressiivisiin tilanteisiin, poliisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vastata kovaan kovalla”, Johansson sanoi.

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg puhui mellakoista puoliltapäivin Suomen aikaa lehdistötilaisuudessa. Thornbergin mukaan poliisi epäilee, että joillakin väkivaltaisuuksiin osallistuneilla henkilöillä on yhteyksiä rikollisjengeihin, kertoo muun muassa SVT. Poliisi on tehnyt yhteistyötä turvallisuuspoliisin (Säpo) kanssa.

Thornberg sanoi Aftonbladetin mukaan, että poliiseja yritettiin tappaa. Hänen mukaansa kyse ei ollut ”tavanomaisista vastamielenosoittajista”.

Poliisikomentaja Jonas Hysing sanoi tilaisuudessa, että moni asia puhuu sen puolesta, että poliisi oli ”maalitauluna” mellakoissa.

Hysingin mukaan rikolliset käyttivät mielenosoituksia hyväkseen. Hänen mukaansa yllytystä poliisin kohdistuvasta väkivallasta on tullut ulkomailta sosiaalisen median kautta.

Poliisi sanoi maanantain tiedotustilaisuudessa, että yhteensä väkivaltaisuuksiin on osallistunut noin 200 henkilöä.

Poliisi on saanut osakseen arvostelua siitä, ettei se pysäyttänyt mellakoitsijoita tai pidättänyt enempää ihmisiä paikan päällä.

Jo aiemmin julkaistussa lausunnossa Thornberg sanoi viime päivien mellakoiden olevan poikkeuksellisia ja huolestuttavia sekä lupasi vastatoimia.

”Olemme nähneet väkivaltaisia mellakoita aiemminkin, mutta tämä on jotain uutta. Tämä on vakavaa väkivaltaa, joka kohdistuu henkeen ja omaisuuteen, erityisesti poliisiin”, Thornberg totesi tietotoimisto TT:lle Aftonbladetin mukaan.

Mellakoissa olleita poliiseja on huolettanut myös se, että osa mellakointiin osallistuneista on hyvin nuoria, kertoo SVT.

Ruotsalaispoliisi Jonas Packalén kirjoitti aiheesta paljon huomiota Ruotsissa saaneen Facebook-postauksen. Hän osallistui mielenosoitusten turvaamiseen Rinkebyssä, SVT kertoo.

Packalén kuvaa, kuinka poliisin kimppuun hyökkäsivät niin miehet, naiset kuin lapsetkin.

”Olen työskennellyt poliisina 16 vuotta, enkä ole koskaan kokenut mitään tällaista”, hän kirjoittaa SVT:n mukaan.

”On absurdi tilanne, kun 12-vuotias heittää poliisia kivillä. Miten meidän pitäisi hoitaa sellainen tilanne, lyömmekö 12-vuotiasta pampulla?”

Levottomuudet ovat nostattaneet Ruotsissa jälleen pintaan keskustelun poliisin resursseista, joista on puhuttu toistuvasti viime vuosina muun muassa jengirikollisuuden ja ampumatapausten seurauksena. Esimerkiksi vuoden 2018 valtiopäivävaalien yhteydessä lisäpoliisien akuutti tarve nousi esiin vaaliväittelyissä.

Johansson sanoi Ruotsin radion haastattelussa sunnuntaina, että poliisin resursseja olisi pitänyt vahvistaa jo parikymmentä vuotta sitten.

”On selvää, että kameravalvonnan lisääminen, rangaistusten kiristäminen ja poliisivoimien laajentaminen olisi pitänyt tehdä 20–25 vuotta sitten. Niin ei kuitenkaan tehty, joten meidän täytyy toteuttaa nämä nyt”, Johansson sanoi.

Johansson on kohdannut kritiikkiä ja jopa erovaatimuksia muilta puolueilta. Niitä Johansson kommentoi sanoen, että tällaisessa tilanteessa yksinkertainen puoluepolitiikka täytyy siirtää sivuun.

Pääsiäisen aikana useissa Ruotsin kaupungeissa puhkesi mellakoita, joiden yhteydessä muun muassa sytytettiin tuleen ajoneuvoja. Malmössä sytytettiin lauantai-iltana palamaan myös yksi linja-auto.

Viime viikon lopulla Linköpingistä ja Norrköpingistä alkaneita levottomuuksia on ollut viikonlopun aikana myös Tukholmassa, Örebrossa, Landskronassa ja viimeisimmäksi Malmössä.

Muun muassa autoja on sytytetty tuleen ja poliiseja heitelty kivillä. SVT:n mukaan ainakin 26 poliisia loukkaantui, ja kymmeniä henkilöitä epäillään rikoksista. 14 yksityishenkilöä loukkaantui.

Maanantain vastaisena yönä Malmössä myös eräässä koulurakennuksessa syttyi tulipalo, jota epäillään tuhopoltoksi. Vahinkojen laajuudesta ei kuitenkaan vielä varhain maanantaina ollut tarkempia tietoja.

Sunnuntaina kolme ihmistä haavoittui poliisin varoituslaukauksista mellakoissa Norrköpingissä, kertoi poliisi.

Levottomuudet ovat saaneet alkunsa, kun tanskalaista Stram Kurs -puoluetta johtava Rasmus Paludan vieraili tai ilmoitti vierailevansa paikkakunnilla osana ”vaalikiertuettaan”.

SVT:n mukaan torstaina Paludan poltti Koraanin Jönköpingissä. Myöhemmin torstaina Paludan oli suunnitellut vierailuita Linköpingiin ja Norrköpingiin, mutta kumpikaan vierailuista ei lopulta tapahtunut. Kaupungeissa alkoivat kuitenkin väkivaltaisiksi yltyneet mellakat.

Myös perjantaina Tukholman Rinkebyssä Stram Kurs poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin, mikä laukaisi levottomuudet Tukholmassa.

Myös muilla paikkakunnilla Paludan oli ilmoittanut Koraanien polttamisista, ja aiemminkin poliitikon tapoihin on kuulunut Koraanin kopioiden polttaminen julkisilla paikoilla, usein alueilla, joilla asuu paljon muslimeja.

Oikeusministeri Johansson kommentoi Paludania sanomalla antamassaan haastattelussa, että tämä nimenomaan haluaa lietsoa vihaa ja väkivaltaa. Myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson totesi viime viikon lopulla muun muassa Aftonbladetin mukaan, että Paludan haluaa nähdä väkivaltaisia reaktioita ja tämän tarkoituksena on yllyttää ihmisiä toisiaan vastaan. Myös Andersson tuomitsi väkivaltaisuudet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat