Upotettua venäläis­alusta pilkkaavasta posti­merkistä tuli Ukrainassa hitti – HS seurasi, kun merkkejä jonotettiin maanantaina yli kuusi tuntia

Postimerkki suunniteltiin alunperin Mustassameressä olevan Käärmesaaren puolustajien kunniaksi. Sen suosio räjähti, kun Moskva upposi.

18.4. 20:23 | Päivitetty 18.4. 21:46

Kiova

Kun tuhannet ihmiset maanantaina kokoontuivat Helsingin Senaatintorille tukemaan Ukrainaa, Kiovan Maidan-aukion reunaa kiemurteli kolmesataametrinen jono.

Sen alkupää oli pääpostin filatelianurkkauksessa, jossa myytiin Ukrainan postin uusia Venäjän sotalaivaa pilkkaavia merkkejä. Suosio on kasvanut niin suureksi, että postin on pitänyt rajoittaa merkkien myyntiä, jotta niitä riittäisi mahdollisimman monille.

Ukrainalaiset ovat seisseet jonoissa tuntikaupalla odottamassa merkkejä.

Merkki suunniteltiin alunperin Mustallamerellä olevan, Ukrainalle kuuluvan Käärmesaaren puolustajien kunniaksi. Heistä tuli heti Venäjän hyökkäyksen alussa helmikuussa kansainvälisiä julkkiksia, kun he kieltäytyivät antautumasta venäläisille.

Postimerkkejä on kaksi lähes identtistä versiota. Kuvassa ulkomaanpostiin tarkoitettu merkki.

Ukrainan viranomaiset julkaisivat nauhan, jonka he kertoivat olevan saarella olleiden sotilaiden ja rajavartijoiden välinen keskustelu. Nauhalla Käärmesaarelta haistateltiin radioyhteydellä sotalaivan miehistölle, joka vaati puolustajia antautumaan.

Nauhalla olevasta ”Venäjän sotalaiva, haista vittu” -kommentista tuli nopeasti sodan tunnetuin lause, joka levisi Ukrainasta ulkomaille. Sitä näkee nykyisin Kiovassa monin paikoin, jopa paidoissa ja sukissa.

Postimerkkejä on kaksi versiota, jotka ovat lähes identtisiä. Kotimaan postille tarkoitettu merkki maksaa noin 0,67 euroa, ulkomaanpostin merkki 1,27 euroa. Molemmissa ukrainalaissotilas näyttää merellä olevalle sotalaivalle keskisormea. Ensipäivän leimassa toistuu tuttu haistattelu.

Merkin suosio räjähti viime viikon lopulla, kun Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva, ohjusristeilijä Moskva upposi Mustallamerellä Ukrainan osuttua siihen kahdella Neptun-meriohjuksella. Ukrainalaisille Moskvan uppoaminen oli uusi merkki vastarinnan voimasta.

Lue lisää: Moskvan tuhosta tihkuu lisätietoja: Merisotilaiden omaiset kertovat oppositio­median haastattelussa ja sosiaalisessa mediassa, mitä merellä tapahtui

Ukrainalaisten puolustustahto pakotti venäläiset perääntymään valtaamiltaan alueilta Kiovan ympäristössä viime kuun lopussa. Alueelta paljastuneet venäläisten miehitysajan raakuudet ovat vain vahvistaneet puolustustahtoa samalla, kun Venäjä on siirtänyt hyökkäyksensä painopisteen Ukrainan itäosiin.

”Olihan upottaminen historiallinen tapahtuma”, aamupäivällä jonoon saapunut Mykyla Baškiser selitti haluaan ostaa merkkejä.

Lippulaivan upottamisen merkittävyyden ymmärtäminen vei häneltä siviilinä hetken mutta sitten se aukeni, hän sanoi.

”Toinen syy tähän jonoon tuloon oli se, että minulla on paljon kavereita ulkomailla. He kaikki haluavat näitä merkkejä.”

Vähän edempänä jonossa seisseet Ilgama Allahverdijeva ja Dinara Masamoto kertoivat yllättyneensä väkimäärästä.

”Olimme perjantaina jo täällä, mutta silloin myymälä meni kiinni ennen meidän vuoroamme”, Masamoto sanoi.

”Nyt sitten toinen kerta yrittää ostaa näitä historiallisia postimerkkejä”, Allahverdijeva lisäsi.

Masamotosta ostokertakohtainen rajoitus kuulosti hyvältä. Perjantaina jonossa oli kerrottu jonkun ostaneen merkkejä tuhannella eurolla.

Jono kiemurteli maanantaina pääpostin edustalla Maidan-aukiolla Kiovan keskustassa. Pisimmillään se oli noin 300 metriä.

Pääposti oli maanantaina illansuussa täynnä merkkejä ostamassa olevia kiovalaisia.

Jono eteni maanantaina hitaasti. Se johtui osin siitä, että Ukrainan posti on jäänyt muun maan modernisoitumiskehityksestä jälkeen. Sen palvelussa on edelleen sellaista yleisliittolaista raukeutta, jota Kiovassa ei ole muuten juuri nähnyt vuosiin.

Hiukan ennen neljää iltapäivällä pääpostista ulos tullut Andrei Stoljarets esitteli arvokkaita merkkiarkkejaan.

”Kuusi tuntia”, hän kertoi jonotusajakseen.

Siinä vaiheessa Allahverdijeva, Masamoto sekä muutaman metrin taaempana jonossa seissyt Baškiser olivat vielä ulkona, vaikka he olivat seisoneet jonossa jo lähes neljä ja puoli tuntia.

Kun pääposti oli sulkemisajan lähestyessä yhä täynnä ja selvisi, että kaikki olivat ostamassa vain uusi merkkejä, loputkin tiskit alkoivat myydä merkkejä.

Niinpä Allahverdijeva ja Masamoto pääsivät yllättäen uuden jonon kärkeen.

”Viisi tuntia”, Masamoto tuuletti merkit kädessään.

Ilgama Allahverdijeva ja Dinara Masamamoto iloitsivat postimerkeistä viiden tunnin jonotuksen jälkeen.

Heillä oli onnea, sillä pian heidän jälkeen merkit loppuivat. Uutta erää piti odottaa kolme varttia.

”Kaikille myydään”, pääpostin vuoropäällikkö huusi jonolle, kun sulkemisaika tuli ja jono ylettyi edelleen ulos asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat