Ukraina kertoi sodan edenneen taisteluun Donbasin alueesta – Yhdysvallat arvioi Venäjän yhä valmistelevan hyökkäystä

Ukraina ennakoi yksittäisten hyökkäysten tahdin kiristyvän osissa Luhanskin ja Donetskin alueita.

Mykolajivin alue on kärsinut pahoin pommituksissa. Kuvassa tuhottu koulurakennus.

18.4. 23:41 | Päivitetty 19.4. 11:09

Venäjän odotettu uusi suurhyökkäys Itä-Ukrainassa näyttää olevan alkamassa, kertoi Ukrainan armeija maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Se ennakoi yksittäisten hyökkäysten tahdin kiristyvän osissa Luhanskin ja Donetskin alueita.

Ukrainan armeija arvelee Venäjän seuraavana päätavoitteena olevan näiden hallintoalueiden saamisen kokonaan haltuunsa. Tällä haavaa Luhanskin alue on miltei kokonaan Venäjän hallussa mutta Donetskin alue vain noin puolittain.

Myös useat ukrainalaiset päättäjät julistivat maanantai-iltana julistaneet sodan uuden vaiheen alkaneeksi.

”Venäjän joukot ovat aloittaneet pitkään valmistelemansa taistelun Donbasin alueesta”, sanoi Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi virallisella Telegram-tilillään julkaistulla videolla.

"Merkittävä osa venäläisjoukoista on keskitetty sinne hyökkäystä varten. Riippumatta siitä, kuinka monta sotilasta sinne [Donbasiin] tuodaan, me puolustamme itseämme. Taistelemme. Emme anna mitään ukrainalaista pois", Zelenskyi sanoo.

"Tämä on helvettiä", kirjoitti puolestaan Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai Facebook-päivityksessään yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

"Se hyökkäys, josta olemme puhuneet viikkoja, on alkanut", Haidai jatkaa.

Haidain mukaan taistelut ovat jatkuneet etenkin Rubižnen ja Popasnan kaupungeissa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön tiedottaja John F. Kirby sen sijaan sanoi, että Yhdysvallat arvioi viime päivien iskujen ja joukkojen liikuttelujen olevan yhä valmistelevia toimia hyökkäystä varten. Asiasta kertoo The New York Times.

"Tätä on jatkunut neljä päivää, ja sen intensiteetti vain kasvaa. Lyhyesti sanoen: yleiskuva vahvistaa, että hyökkäys on alkanut ja se tehostuu seuraavien päivien aikana", nimettömänä pysynyt korkea-arvoinen ukrainalainen sotilaslähde sanoi The New York Timesille.

Taistelujen ja pommitusten on kerrottu kiihtyneen eri puolilla Itä-Ukrainaa.

Neljän ihmisen kerrotaan kuolleen maanantaina Venäjän pommituksissa Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kirlilenko kertoi asiasta Telegramissa.

Asiasta uutisoi Reuters.

BBC:n mukaan Venäjän iskut moukaroivat yön pikkutunteina myös jo aiemmin Ukrainan sodassa pahoin kärsinyttä Mykolajivin kaupunkia.

Pommi-iskut ovat vahingoittaneet vakavasti kaupungin infrastruktuuria. Esimerkiksi veden saatavuudesta on pulaa. Ukrainan asevoimien operatiivisen johdon mukaan vettä kuljetetaan säiliöautoilla Odessasta Mykolajivin asukkaille.

BBC haastatteli Ukrainan kansalliskaartiin kuuluvaa upseeri Daniel Salemia, joka työskenteli ennen sotaa näyttelijänä ja tv-juontajana.Hänen mukaansa Mykolajivin ja Hersonin kaupunkien lähistöllä käydään kiivaita taisteluita.

"Tilanne on käymässä todella karuksi", Mykolajivista palannut Salem kertoi.

EU julkaisi maanantaina kannanoton, jossa se tuomitsi Venäjän viime viikkojen rajut iskut jyrkästi.

Venäjä kohdistaa nyt Ukrainaan ohjusiskuja, joita kuvaillaan voimakkaimmiksi moneen viikkoon. EU korostaa tuomitsevansa Venäjän asevoimien jatkuvat ja laittomat ukrainalaissiviileihin kohdistuvat pommitukset.

EU:n mukaan Venäjän aseelliset iskut ovat kohdistuneet viime päivinä erityisesti Luhanskin alueelle.

"Venäjän on välittömästi ja ehdoitta lopetettava vihollisuudet ja vedettävä joukkonsa sekä sotilasvarustuksensa pois Ukrainasta”, kannanotossa sanotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat