Mariupol kaatunee Venäjän odottamaan voitonpäivään mennessä, mutta Donbasissa voi vielä tapahtua ”uusia ihmeitä”, sanoo tutkija

Aluevaltaukset Itä-Ukrainassa olisivat taakka myös Venäjälle. Kokemukset Donetskista ja Luhanskista ovat osoittaneet, että separatistialueiden pitäminen hallussa on kallista ja siitä on poliittisesti vähän hyötyä.

Tutkija Ilmari Käihkö uskoo, että Mariupolin satamakaupunki on mennyttä Venäjän voitonpäivään mennessä. Mariupolin asukkaita kokoontui pommitettujen kerrostalojen pihamaalle maanantaina.

19.4. 18:44 | Päivitetty 19.4. 19:04

Pääsiäispyhien jälkeen uusi sivu kääntyi Ukrainan sodassa, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Venäjän aloittaneen suur­hyökkäyksensä Itä-Ukrainassa.

Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja puolustus­ministeri Sergei Šoigu sanoivat, että seuraava vaihe Venäjän ”erikoisoperaatiossa” on alkamassa. Heidän mukaansa Venäjä keskittyy nyt ”vapauttamaan” Donbasissa sijaitsevat Donetskin ja Luhanskin ”kansan­tasavallat”.

Tiistaina Venäjän uutisoitiin tehneen jo useita ilmaiskuja pitkin itäistä rintamalinjaa.

Vaikka sodan­käynnin intensiteetti kasvaa, ei Venäjän suurin hyökkäys ole ehkä vielä alkanut, arvioi dosentti ja yli­opiston­lehtori Ilmari Käihkö Ruotsin maan­puolustus­korkea­koulusta (FHS).

Dosentti ja yliopistonlehtori Ilmari Käihkö

Nopeasti Venäjän on toimittava joka tapauksessa. Mitä pidempään se odottaa, sitä valmistau­tuneempi Ukraina on.

Uusi käänne tulisikin kipeästi tarpeeseen, sillä toukokuun 9. päivänä Venäjällä juhlitaan voitonpäivää. Tuolloin herää kysymys siitä, mitä presidentti Vladimir Putin on voittanut sodallaan.

”Mariupol on siinä vaiheessa todennäköisesti jo kaatunut. Se voitaisiin esittää konkreettisena voittona”, Käihkö sanoo.

Hänen mukaansa Venäjä aikoo silti kääntää minkä hyvänsä tilanteen voitokseen riippumatta siitä, mitä kentällä tapahtuu.

Venäläinen sotilas partioi Mariupolin draamateatterilla, joka joutui ilmaiskun kohteeksi maaliskuussa. Kuva on otettu Venäjän asevoimien järjestämällä matkalla huhtikuun 12. päivänä.

Toisaalta tarina Mariupolin sitkeästä puolustuksesta voi olla henkinen voitto myös Ukrainalle. Käihkö ei silti usko, että Ukraina pystyy enää pelastamaan Mariupolia kuten Kiovan, jonka valloittamisessa Venäjä epäonnistui.

”Mariupolin tilanne näyttää hyvin vaikealta. Ukrainan tukijoukot ovat niin kaukana, että he tuskin ehtivät sinne.”

”Ukraina voi itsenäisenä ja suvereenina valtiona jatkaa, vaikka puolet siitä olisi mennyt.”

Käihkön mukaan kaupungin kohtalonhetket koittavat ”päivissä”. Sen jälkeen raunioiksi pommitettua kaupunkia odottanee julma miehitysvaihe. Käihkön mukaan Venäjä tulee kitkemään aseellisen ja aseettoman vastarinnan brutaalilla tavalla, kuten on jo nähty.

”Varmasti tällaisia uusia ’butšia’ tulee”, Käihkö toteaa viitaten Kiovan luoteispuolella Butšassa paljastuneisiin joukkosurmiin.

Lue lisää: Butšalainen pappi kertoo, että venäläiset kielsivät ruumiiden hautaamisen

Taistelut ovat kulminoituneet Azovstalin teollisuusalueelle, joka on viimeinen ukrainalaisten hallussa pitämä alue Mariupolissa. Venäjä tarjosi tiistaina ukrainalais­sotilaille mahdollisuuden laskea aseensa ja lähteä kaupungista ”evakuointikäytävää” pitkin.

Ukraina on toistuvasti kieltäytynyt antautumasta Mariupolissa. Miksi ukrainalaiset puolustavat yhä kaupunkia, jonka päivät näyttävät olevan luetut?

Käihkön mukaan luovuttaminen ainoastaan vapauttaisi Venäjän joukkoja muualle Itä-Ukrainaan. Venäjän hyökkäysjoukot Mariupolissa ovat myös kuluneet ja kaupungin miehitys sitoisi lisää joukkoja.

”Mitä pidempään Ukraina puolustaa Mariupolissa, sitä vaikeampi Donbasin tilanne on Venäjälle.”

Lisäksi osa Mariupolin puolustajista kuuluu äärioikeisto­taustaiseen Azov-rykmenttiin. Paljon media­huomiota Venäjällä saaneen joukon eliminoiminen olisi Venäjälle ”konkreettinen todiste denatsifikaatiosta”, Käihkö sanoo.

Lue lisää: Ukrainan joukkojen Azov-rykmentillä on uusnatsitaustaa ja ongelmia maineensa kanssa – Venäjä vahvistaa sillä propagandaansa ”puhdistaa” Ukraina natseista

Mariupol on Venäjälle logistisesti ja strategisesti tärkeä kaupunki, jotta se voi muodostaa havittelemansa maayhteyden Venäjältä Krimin niemimaalle. Kaupungin menetys ei Käihkön mielestä silti vielä uhkaa Ukrainan itsenäisyyttä.

”Ukraina voi itsenäisenä ja suvereenina valtiona jatkaa, vaikka puolet siitä olisi mennyt”, hän sanoo.

Mariupolilainen nainen pyyhkäisi poskeaan tuhoutuneen kerrostalon luona sunnuntaina 17. huhtikuuta.

Käihkön mukaan Ukraina voi pystyä uusiin ihmeisiin vielä muualla Donbasissa. Itä-Ukrainassa sodankäynti on kuitenkin erilaista kuin Kiovan pohjoispuolella oli.

”Siellä Venäjällä oli vähemmän joukkoja ja pitkät huoltolinjat. Donbasissa voidaan ainakin aluksi käydä taisteluita tasaisella alueella, ja Venäjä voi käyttää mahdollisesti tehokkaammin mekanisoituja joukkoja.”

”Miehitetyt alueet ovat hyvin kalliita ja niistä on vähän poliittista hyötyä.”

Vähitellen sota siirtyy kaupunkeihin, joissa Ukrainalla on usein kotikenttä­etu. Myös lännen toimittamalla aseavulla on kokonais­kuvassa suuri merkitys Ukrainalle, koska ammuksia kuluu kovaa tahtia puolin ja toisin.

Pentagonin mukaan ensimmäiset erät Yhdysvaltain myöntämästä lisäavusta Ukrainalle ovat saapuneet perille. Asetoimituksiin kuuluu muun muassa kahdeksantoista kenttähaupitsia, kaksisataa M113-miehistön­kuljetus­vaunua ja yksitoista Mi-17-helikopteria.

Alueluovutukset eivät ole Käihkön mukaan Ukrainalle mahdottomia, mutta ne olisivat poliittisesti vaikeita Butšan surmien jälkeen. Ne osoittivat, että miehitettyjä alueita odottavat raa’at puhdistukset.

”Butša myös vaikeutti rauhanneuvotteluita. Venäjälle on nyt vaikea tehdä myönnytyksiä.”

Aluemenetyksillä olisi lisäksi valtavat vaikutukset Ukrainan talouteen ja etenkin teräs- ja hiiliteollisuuteen, josta merkittävä osa sijaitsee Itä-Ukrainassa.

Lue lisää: Sota romuttaa myös Ukrainan talouden: taloudelliset vahingot kasvaneet jo 600 miljardiin dollariin

Käihkö arvioi, että Venäjä pystyisi säilyttämään aluevaltauksensa, mutta se ei välttämättä olisi poliittisesti järkevää. Kahdeksan vuoden kokemukset Donetskista ja Luhanskista ovat osoittaneet, että miehityksen tukeminen tulee kalliiksi.

Alkuperäinen ajatus oli, että Venäjä saa kapinallis­maakuntien kautta otteen Ukrainan sisäpolitiikasta. Näin ei käynyt. Alueille ei ole syntynyt toimivaa talousjärjestelmää, ja Venäjä joutuu tekohengittämään niitä jatkuvasti.

”Jos Venäjä ottaa koko Donbasin haltuunsa, se ei poista ongelmaa, että miehitetyt alueet ovat hyvin kalliita ja niistä on hyvin vähän poliittista hyötyä.”

Lisäksi alueiden koko ja ukrainalaisten viha pakottaisivat Venäjän pitämään alueella huomattavia miehitysjoukkoja. Käihkö ennakoi, etteivät Venäjän tunnustamat ”kansantasavaltojen” rajat tulisi olemaan rauhallisia.

Oikeastaan Venäjän hyökkäyssota on Käihkön mukaan onnistunut sinetöimään Ukrainan tulevaisuuden lännen kanssa.

”Jos miettii Ukrainan rakentamista ja aseistamista uudelleen, ei kellään muulla ole siihen resursseja paitsi lännellä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat