Ruotsalainen iltapäivä­lehti Afton­bladet kääntyi kannattamaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Lehden mukaan Euroopan turvallisuusjärjestys muuttui Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun 24. päivänä. Sen takia lehti on ”hieman vastahakoisesti” muuttanut kantaansa Natoon.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasi Suomen pääministeri Sanna Marinin Tukholmassa viikko sitten keskiviikkona.

20.4. 9:24

Tukholma

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet kannattaa nyt Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Lehti kertoi kantansa muutoksesta pääkirjoitussivullaan keskiviikkona.

Lehden mukaan Euroopan turvallisuusjärjestys muuttui Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun 24. päivänä. Sen takia lehti on ”hieman vastahakoisesti” muuttanut kantaansa.

”En ole koskaan aiemmin ollut myönteinen Ruotsin Nato-jäsenyyden suhteen. Sen sijaan olen katsonut, että sotilaallinen liittoutumattomuus yhdessä vahvan puolustuksen ja pragmaattisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa on toiminut erinomaisesti”, kirjoittaa lehden pääkirjoitustoimituksen esihenkilö Anders Lindberg.

”Mutta en näe, miten sotilaallinen liittoutumattomuus riittäisi, jos Venäjä toimii kuten se toimii niin ikään liittoutumatonta Ukrainaa kohtaan. En usko, että [Venäjän presidentti Vladimir] Putin pysähtyy siihen, isovenäläinen retoriikka on otettava vakavasti”, hän jatkaa.

Lindberg siteeraa tekstissään Suomen pääministeri Sanna Marinia (sd), jonka mukaan ”Venäjä ei ole sellainen naapuri kuin kuvittelimme”. Lisäksi hän vertaa presidentti Putinia nykyajan Adolf Hitleriin.

Aftonbladetin mukaan Ruotsin tulisi hakea Naton jäsenyyttä yhdessä Suomen kanssa. Lehti pitää myös todennäköisenä, että Suomi tulee jäsenyyttä hakemaan. Jos Ruotsi jäisi siinä tapauksessa Naton ulkopuolelle, se jäisi lehden mukaan entistä haavoittuvampaan asemaan.

Aftonbladet julkaisi keskiviikkona myös tuoreen mielipidemittauksen, jonka mukaan 57 prosenttia ruotsalaisista kannattaa Naton jäsenyyttä. Pääministeripuolue sosiaali­demokraattien kannattajista jäsenyyttä kannattaa 41 prosenttia, mikä on 12 prosentti­yksikköä enemmän kuin runsas kuukausi sitten julkaistussa mittauksessa. Jäsenyyttä vastustaa mittauksen mukaan 21 prosenttia ruotsalaisista.

Maaliskuun alussa julkaistussa mittauksessa kannattajia oli 51 prosenttia, vastustajia 27 prosenttia.

Aftonbladetin pääkirjoitussivu on sosiaalidemokraattien äänenkannattaja. Ruotsin toinen suuri iltapäivälehti Expressen on ollut Nato-jäsenyyden kannalla jo pitkään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat