Taiwanilainen tv-asema väitti virheellisesti Kiinan hyökänneen alueelle ohjuksilla, kanava pyysi anteeksi ”aiheuttamaansa paniikkia”

Taiwan elää Kiinan hyökkäyksen pelossa. Kiinan hävittäjien tunkeutumiset Taiwanin ilmatilan tuntumaan ovat lisääntyneet rajusti viime vuosina.

Taiwanilainen CTS-kanava jakoi virheellistä tietoa keskiviikkoaamuna. Tekstin mukaan Uuden-Taipein hallitus vetoaa kansalaisiin, että nämä eivät menisi paniikkiin ja että lisää sotaan liittyvää tietoa olisi pian tarjolla. Käyttäjä ”jackiera” julkaisi ruutukaappauksen tv-kanavan lähetyksestä PTT-keskusteluryhmässä.

20.4. 12:08

Taiwanilainen tv-kanava CTS on pyytänyt anteeksi ”aiheuttamaansa paniikkia”, joka johtui kanavan keskiviikkona välittämistä ”tiedoista”, joiden mukaan Kiina olisi käynnistänyt sotilaallisen hyökkäyksen saarivaltaa vastaan.

Uutistoimisto AFP kertoo, että CTS:n aamulähetyksen alareunassa oli julkaistu tekstejä, joiden mukaan Kiinan ”kommunistisen armeijan ohjukset” olivat osuneet kohteisiin pääkaupunki Taipein alueella.

”Ajoneuvoja räjähtänyt, laitoksia ja aluksia vaurioitunut Taipein satamassa”, lähetyksessä kerrottiin.

Tv-kanavan julkaisemassa anteeksipyynnössä kerrottiin, että kanavan työntekijä oli vahingossa julkaissut tekstejä, joita oli laadittu paloviran­omaisten tilaamiin harjoitus­tarkoituksiin.

Taiwan News -verkkolehden mukaan aamulähetyksen yhteydessä näkyneissä teksteissä kerrottiin esimerkiksi, että sota on syttymäisillään ja että ”agentin epäillään sytyttäneen tulipaloja ja asentaneen räjähteitä Banqiaon asemalla”.

Virheellisissä teksteissä kerrottiin myös suuresta maanjäristyksestä sekä onnettomuudesta ydinvoimalassa.

Kiina on uhannut Taiwania toistuvasti sodalla, jos saarivaltio osoittaa haluja itsenäistyä. Kiina pitää Taiwania omana maakuntanaan, joka pitää ottaa Kiinan osaksi vaikka sotimalla.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt runsaan 23 miljoonan asukkaan Taiwanissa huolta siitä, että Kiina saattaisi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja hyökätä Taiwaniin. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian 25. helmikuuta, päivä Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Viime vuosina Kiinan ilmavoimien koneet ovat jatkuvasti pitäneet Taiwania hälytys­valmiudessa. AFP:n mukaan viime vuonna Kiinan hävittäjät tunkeutuivat ainakin 969 kertaa Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle, kun edellisvuonna vastaava lukema oli noin 380.

Ilmapuolustuksen tunnistusvyöhyke on kansallista ilmatilaa suurempi alue, jota ei valvota kansainvälisin sopimuksin.

Kiinan ja Taiwanin tiet erkanivat 1940-luvun lopulla, kun Kiinan sisällissodan hävinnyt Kuomintang-puolue pakeni Taiwanin saarelle.

Maailmassa oli sen jälkeen kaksi Kiinaksi itseään kutsuvaa tahoa: Pekingistä käsin kommunistien johtama Kiinan kansantasavalta ja Taiwanilla majaa pitävä Kiinan tasavalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat