Tanska neuvottelee turva­paikan­­hakijoiden sijoittamisesta Ruandaan, ministeri kuvaa asetelmaa ”arvokkaammaksi”

Viime viikolla Britannian kerrottiin sopineen turvapaikanhakijoiden siirtämisestä Ruandaan. Aiemmin samankaltaista politiikkaa on harjoittanut Israel.

Ihmisiä matkalla Tanskan pääkaupungista Kööpenhaminasta Ruotsiin syyskuussa 2015, kun Eurooppaan saapui paljon turvapaikanhakijoita Lähi-idästä ja muualta.

20.4. 14:28

Tanskan hallitus käy neuvotteluja turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta keskiafrikkalaiseen Ruandan valtioon, kertoo uutistoimisto Reuters. Reuters sai asiaan vahvistuksen sähköpostitse Tanskan siirtolaisuudesta vastaavalta ministeriltä Mattias Tesfayelta.

Tanskan parlamentti hyväksyi viime vuoden kesäkuussa lain, jonka nojalla turvapaikanhakijat voidaan lennättää EU-alueen ulkopuolisiin keskuksiin odottamaan hakemuksensa käsittelyä. Laki sai osakseen Euroopan komission ja YK:n paheksuntaa.

Tesfayen mukaan Ruandan kanssa tehtävä yhteistyö tarjoaisi ”arvokkaamman” asetelman turvapaikanhakijoille, jotka ovat hänen mukaansa rikollisjärjestöjen ja ihmissalakuljettajien armoilla Välimeren yli tapahtuvassa ihmisliikenteessä.

Brittimedia kertoi viime viikolla, että Ruanda ja Britannia olivat solmineet noin 144 miljoonan euron arvoisen sopimuksen, jonka perusteella Ruanda alkaa majoittaa osaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneista ihmisistä.

Sopimus on herättänyt arvostelua Britannian oppositiossa ja kansalaisjärjestöissä. BBC:n mukaan Britannia tarjoaa lähinnä yksin maahan saapuville miehille ”menolipun” Ruandaan: heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään maassa ja heidän odotetaan myös jäävän sinne .

Tanskan lain idea vaikuttaa samankaltaiselta kuin Britanniankin uusi malli. Jos kolmanteen maahan siirretyn turvapaikanhakijan hakemus hylätään, hänen on poistuttava maasta, jossa on odottanut Tanskan päätöstä.

Jos hakemus hyväksytään, turvapaikanhakija saa jäädä asumaan siihen maahan, johon hänet Tanskasta tuotiin, selitti Kööpenhaminan yliopiston siirtolais­asiantuntija Martin Lemberg-Pedersen AFP:lle viime kesänä.

Näin ollen turvapaikkaa ei voi saada Tanskan maaperällä. Tanskan tavoite on päästä nollaan turvapaikanhakijaan. Maa pyrkii siihen, että se ottaa pakolaisia vain YK:n kiintiöohjelman kautta.

Israel teki vastaavanlaisen sopimuksen Ruandan ja Ugandan kanssa jo lähes vuosikymmen sitten. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR esitti vuonna 2017 huolensa siitä, että Israelin yksityiskohdiltaan salaisena pidetty politiikka oli vaarantanut ihmisten tilanteen – ja joissain tapauksissa pakottanut heidät vaarallisille matkoille muihin Afrikan maihin tai Eurooppaan.

Israel oli siirtänyt vuosien 2013–2017 välillä noin 4 000 eritrealaista ja sudanilaista turvapaikanhakijaa Ruandaan ja Ugandaan ohjelmassa, joka Israelin mukaan perustui vapaaehtoisuuteen.

UNHCR:n mukaan Välimeren reittejä pitkin on tullut tämän vuoden alusta alkaen hieman yli 20 000 ihmistä Euroopan unionin maihin – enimmäkseen Espanjaan, Italiaan ja Kreikkaan. Viime vuonna tulijoita oli runsaat 123 000.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat