Venäjä varoittaa Suomea ja Ruotsia Nato-aikeista – Ulko­ministeriö: ”Tuonut omat näkemyksensä esiin”

Venäjän kanssa on käyty keskusteluja Euroopan turvallisuudesta useassa eri yhteydessä, Suomen ulkoministeriö kommentoi.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova, Naton logo sekä Suomen ja Ruotsin liput.

20.4. 14:05 | Päivitetty 20.4. 18:44

Venäjä on jälleen varoittanut Suomea ja Ruotsia Natoon liittymisestä, kertoi uutistoimisto Tass keskiviikkona.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi Rossija 24 -tv-kanavalla, että Venäjä on varoittanut maita sekä julkisesti että kahdenvälisiä kanavia pitkin.

”Yhdysvaltojen suojeluksessa Bryssel on vetänyt Ruotsia ja Suomea rakenteisiinsa jo jonkin aikaa. Heidän sisäänvetämisekseen on käytetty lukuisia hybriditoimia harjoitusten ja tehtävien varjolla”, Zaharova sanoi.

Zaharovan mukaan maille on kerrottu seurauksista, joita Natoon liittymisestä tulee.

”Annoimme kaikki varoituksemme sekä julkisesti että kahdenvälisiä kanavia pitkin. He tietävät tämän, joten mitään yllätyksiä ei ole tulossa. Kerroimme heille kaikesta, mihin se johtaa”, Zaharova jatkoi.

Suomen ulkoministeriö ei täsmennä, miten tai milloin Venäjä tai Venäjän ulkoministeriö ovat Suomelle Nato-aikeita kommentoineet.

”Venäjän kanssa on eri yhteyksissä käyty keskusteluja Euroopan turvallisuuden haasteista, ja näissä keskusteluissa Venäjä on tuonut omat näkemyksensä Euroopan turvallisuudesta esiin”, ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan HS:lle.

”Venäjän kriittisyys Naton toimintaa ja laajentumista kohtaan on Venäjän pitkän linjan kanta.”

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Suomi ei ole saanut mitään uutta varoitusta Venäjältä, vaan hän arvioi, että Zaharova viittaa Venäjän aiemmin esittämiin varoituksiin.

"Tämä Venäjän kanta, että Naton ei pitäisi laajeta, on ollut kanta, joka on toistunut eri yhteyksissä, missä on puhuttu Euroopan turvallisuudesta ja turvallisuuspolitiikasta. Tässä ei ole tavallaan mitään uutta”, Haavisto sanoi STT:lle eduskunnassa.

Viimeksi Venäjän hallinto kommentoi Suomen ja Ruotsin mahdollisia aikeita hakea Naton jäsenyyttä aiemmin huhtikuussa.

Tuolloin Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov sanoi, että Venäjä joutuisi "tasapainottamaan tilanteen" omilla toimillaan, jos maat liittyisivät Natoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat