Macron syytti Le Peniä vehkeilystä Putinin kanssa vaalikamppailun ratkaisevassa televisioväittelyssä

Jatkokautta havitteleva presidentti Macron on toistaiseksi pitänyt kiinni johtoasemastaan kyselyissä.

20.4. 18:52 | Päivitetty 21.4. 8:21

Ranskassa keskiviikko-iltana järjestetyssä presidentinvaalien toisen kierroksen vaaliväittelyssä jatkokautta havitteleva presidentti Emmanuel Macron syytti kilpakumppaniaan, äärioikeistolaista Marine Le Peniä vehkeilystä Venäjän ja maan presidentin Vladimir Putinin kanssa.

”Olet riippuvainen Venäjän hallituksesta ja Putinista”, Macron sanoi ja viittasi Le Penin puolueen venäläisomisteiselta pankilta ottamaansa lainaan. Macron hämmästeli, miksi lainaa ei ole maksettu pois.

”Oletko tosissasi?” Le Pen vastasi.

”Olen täysin vapaa ja itsenäinen nainen”.

Le Pen selitti lainaa sillä, ettei saanut rahaa ranskalaispankeista. Le Penin mukaan lainaa ei ole voitu maksaa takaisin lännen asettamien talouspakotteiden vuoksi.

Le Pen asettui talouspakotteissa osittain Venäjän puolelle, sillä hän vastusti suunnitelmia asettaa tuontikielto venäläiselle kaasulle ja öljylle. Energiapakotteet on koettu tärkeiksi, koska öljyn ja kaasun myynnillä Venäjä kykenee rahoittamaan hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Aiemmin Le Pen on myötäillyt Venäjää muun muassa hyväksymällä Krimin niemimaan liittämisen Venäjään.

Ranskalaiset suuntaavat vaaliuurnille sunnuntaina. Televisioväittelyä on perinteisesti pidetty vaalikampanjoiden loppukirin kohokohtana, ja keskustelun kulku voi vaikuttaa vielä monien äänestyspäätöksiin.

Kyselyissä Macron on pitänyt kiinni johtoasemastaan ja jopa kasvattanut kaulaa suhteessa Le Peniin. Tiistaina julkaistussa mielipidemittauksessa 56,5 prosenttia äänestäjistä kertoi aikovansa äänestää Macronia ja 43,5 prosenttia Le Peniä.

Hallituksen tiedottajan Gabriel Attalin mukaan presidentti Macron odotti väittelyä rauhallisin mielin ja suurella mielenkiinnolla. TF1-kanavan mukaan Attal kuvaili väittelyä tärkeäksi hetkeksi selventää Macronin projektien yksityiskohtia.

Le Penin on puolestaan kerrottu valmistautuneen väittelyyn huolella. Ranskalaismedian mukaan Le Pen vetäytyi alkuviikoksi pienen piirin kesken harjoittelemaan suorassa lähetyksessä tapahtuvaa Macronin kohtaamista varten.

Macron ja Le Pen kohtasivat vastaavassa väittelyssä viisi vuotta sitten, kun he kamppailivat presidenttiydestä silloisten vaalien toisella kierroksella. Vuonna 2017 Macron oli vielä perinteisten puolueiden ulkopuolelta ponnistanut tuore kasvo, ja tuolloin hänen katsottiin pärjänneen televisioväittelyssä huomattavasti Le Peniä paremmin.

Radio Francen analyysissa illan asetelmia kuvailtiin tiiviisti niin, että Le Penillä on paljon voitettavaa ja Macronilla paljon hävittävää.

Viiden vuoden aikana uutuudenviehätys Macronin ympäriltä on karissut, joten presidentin on puolustettava tekemiään päätöksiä.

Ensimmäisellä kierroksella Macron sai 27,8 prosenttia äänistä ja Le Pen 23,2 prosenttia. Kolmanneksi tuli laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon, joka sai lähes 22 prosenttia äänistä.

Yksi toisen kierroksen kiinnostavia kysymyksiä on, mitä Melenchonin kannattajat tekevät nyt. Ipsos Sopra-Sterian kyselytutkimuksen mukaan 39 prosenttia heistä antaisi äänensä Macronille ja 16 prosenttia Le Penille, mutta 45 prosenttia ei ilmaissut kantaansa.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen Melenchon esitti vetoomuksen, ettei yhtäkään ääntä annettaisi Le Penille toisella kierroksella. Melenchon ei kuitenkaan ole suoraan kehottanut äänestäjiään asettumaan Macronin tueksi.

Ranskalaisissa vaalianalyyseissa pohditaankin paljon, kuinka moni äänestäjä jättää äänestämättä toisella kierroksella. Vaisulla äänestysinnolla voi olla merkittävä vaikutus lopputulokseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat