Ruotsin valtion­epidemiologi Anders Tegnell ei saanutkaan töitä WHO:sta

Rokotteiden saannin turvaamiseen liittyvän työpaikan oli tarkoitus sijaita WHO:n päämajassa Sveitsin Genevessä.

Anders Tegnell vuonna 2020.

20.4. 21:05

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell ei siirrykään töihin Maailman terveysjärjestöön (WHO). Asiasta kertoi keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan Ruotsin kansanterveysvirasto.

Ruotsin kansanterveysvirasto eli Folkhälsomyndigheten (Fohm) kertoi maaliskuun alussa tiedotteessa, että Tegnell on nimitetty WHO:hon. Fohm kertoi, että Tegnellin työtehtäväksi oli tulossa koronarokotteiden globaalin saatavuuden turvaaminen. Työpaikan oli tarkoitus sijaita WHO:n päämajassa Sveitsin Genevessä.

”Olen työskennellyt rokotteiden parissa 30 vuotta, ja samalla olen aina tuntenut paloa kansainvälisiin tehtäviin”, Tegnell sanoi maaliskuun alussa.

Maaliskuun lopulla WHO kommentoi, että oli saanut Ruotsista tarjouksen.

Svenska Dagbladet kertoi maaliskuun lopulla, että sen haastattelemien WHO:n Geneven-päämajan työntekijöiden mukaan mitään sopimusta Tegnellin kanssa ei ollut allekirjoitettu. Näytti siltä, että Ruotsin viranomaiset ovat menneet WHO:n harmiksi julkistamaan vielä kesken olleen asian ennen aikojaan.

Lue lisää: SvD: Ruotsin valtion­epidemiologin Anders Tegnellin kerrottiin lähtevän WHO:hon, mutta hänelle ei välttämättä olekaan töitä järjestössä

”WHO:ssa käydyn prosessin jälkeen on osoittautunut mahdottomaksi päästä asiasta sopimukseen”, Fohm tiedotti keskiviikkona.

Tegnell lopetti valtionepidemiologin tehtävässä 14. maaliskuuta. Tegnell kuitenkin palaa työnantajalleen kansanterveysvirastoon, jossa työskentelee jatkossa kansainvälisten asioiden parissa, Fohm kertoi tiedotteessaan.

Anders Tegnellistä, 66, tuli koronapandemian myötä yksi tunnetuimmista ruotsalaisista – ainakin Ruotsin naapurimaissa.

Ruotsissa luottamus Tegnelliin on ollut varsin vankkaa. Pandemian puhjettua vuonna 2020 häntä kutsuttiin iltapäivälehti Aftonbladetissa ”maan uudeksi isäksi”.

Tegnellin näkyvyyttä on lisännyt se, että Ruotsissa valtionepidemiologi on linjannut huomattavan monet koronatoimet.

Ruotsissa koronatoimet ovat herättäneet myös arvostelua. Maa valitsi epidemian alussa kevyemmän, suosituksiin perustuvan strategian.

Ruotsi sulki yhteiskuntaa vähemmän kuin muut Pohjoismaat. Tegnell on myöntänyt virheeksi esimerkiksi sen, että Ruotsin palvelutaloja ei saatu suojattua paremmin koronavirustartunnoilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat