Macron selviytyi voittajaksi ratkaisevassa vaali­väittelyssä, sanoo asian­tuntija – ”Tiedämme, että Le Pen oli traumatisoitunut viime väittelystä”

Edellisen kerran kaksikko väitteli presidentinvaalien toisen kierroksen tentissä vuonna 2017.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Kansallisen liittouman Marine Le Pen vaaliväittelyssä.

21.4. 8:27

Jatkokautta havitteleva Ranskan presidentti Emmanuel Macron selviytyi toisen kierroksen vaaliväittelyn voittajaksi, sanoo ranskalainen politiikan asiantuntija.

Macron kohtasi nyt toistamiseen haastajansa, Kansallisen liittouman Marine Le Penin. Edellisen kerran kaksikko väitteli toisen kierroksen tentissä vuonna 2017.

Siinä missä ehdokkaiden väittely äityi tuolloin huutokilpailuksi, säilyttivät he keskiviikon keskustelun aikana viileytensä.

”Marine Le Penillä oli hyvin toisenlainen asenne tässä väittelyssä verrattuna 2017-väittelyyn. Tiedämme, että hän oli traumatisoitunut viime väittelystä, jossa hän oli käyttäytynyt hyökkäävästi ja aggressiivisesti”, politiikan asiantuntija Guillaume Tricard Cluster 17-mielipidetutkimuslaboratoriosta kertoo.

”Voimme kuvitella, että Le Penin taustajoukko oli kehottanut häntä olemaan varovainen ja näyttämään presidentilliseltä, minkä seurauksena hän ei juuri hyökännyt presidentti Macronia vastaan väittelyn aikana.”

Asiantuntija näkee Le Penin rauhallisuuden johtaneen lopulta siihen, että Emmanuel Macron pääsi määräämään väittelyn tahdin. Suurilta yhteenotoilta vältyttiin, mitä ei Le Penin äänestäjien joukossa ole välttämättä katsottu hyvällä.

”Le Penin äänestäjät ovat radikaaleja ja erittäin vihaisia Macronille. He kuuluvat keltaliivien kannattajiin ja vastustivat hallituksen koronatoimia”, Tricard muistuttaa.

Kansallisen rintaman ehdokas pysytteli puolustuskannalla myös silloin, kun Macron syytti häntä tämän puolueen yhteyksistä Putinin ja Venäjään.

”Olette riippuvainen Venäjän hallituksesta ja Putinista”, Macron sanoi viitaten Le Penin puolueen venäläisomisteiselta pankilta ottamaansa lainaan.

”Oletteko tosissanne?” Le Pen vastasi.

”Olen täysin vapaa ja itsenäinen nainen”

Lue lisää: Macron syytti Le Peniä vehkeilystä Putinin kanssa vaalikamppailun ratkaisevassa televisioväittelyssä

Tricardin mukaan Le Penillä olisi ollut varaa vastata muun muassa nostamalla esiin Macroniin liitetyn McKinsey-skandaalin tai työskentelyn Rothschild-pankissa.

”Nämä ovat aiheita, joita hänen äänestäjänsä odottivat.”

Macronin uskottavuutta on Ranskassa viime viikkoina syönyt keskustelu hallituksen tavasta hyödyntää kansainvälisen McKinsey-konsulttiyrityksen kalliita palveluita päätöksentekonsa tukena.

Le Penin puolueelle tärkeät maahanmuuttoaiheetkin nousivat keskusteluun vasta väittelyn viime metreillä ja jäivät lyhyiksi.

”Kansallisen liittouman ohjelma pohjautuu vahvasti maahanmuuttoon. Jos et puhu aiheista, jotka ovat äänestäjäkunnallenne tärkeitä, äänestäjäsi kaikkoavat”, Tricard sanoo.

Mies katseli vaaliväittelyä televisiosta Korsikassa.

Istuvan presidentin heikoimmaksi puoleksi arveltiin jo ennakkoon arroganssia.

Tästä nähtiin väittelyssä merkkejä: Macron puhui useampaan otteeseen vastaehdokkaansa sijasta väittelyä juontaneille toimittajille. Lisäksi hän hän myös ohjeisti Le Peniä opettajamaisesti aika ajoin.

“Ne eivät välttämättä myöskään olleet epävarmojen äänestäjien kannalta hyvin laskelmoituja liikkeitä.”

Tuoreissa kyselyissä Macron on pitänyt kiinni johtoasemastaan ja jopa kasvattanut eroa Le Peniin. Tiistaina julkaistussa mielipidemittauksessa 56,5 prosenttia äänestäjistä kertoi aikovansa äänestää Macronia ja 43,5 prosenttia Le Peniä.

Asiantuntija uskoo, että väittelyn jälkeen trendi jatkuu samansuuntaisena: ehdokkaiden kannatuksen ero kasvaa, mutta radikaaleja muutoksia ei lukemissa tulla näkemään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat