Putin määräsi Azovstalin tehdas­alueen Mariupolissa saarrettavaksi niin, ”ettei kärpänenkään pääse pakenemaan”

Putin ylisti Mariupolin tuhonneita venäläissotilaita sankareiksi.

21.4. 12:03 | Päivitetty 21.4. 13:56

Venäjä väittää ”vapauttaneensa” strategisesti tärkeän Mariupolin kaupungin Etelä-Ukrainassa, uutistoimistot kertovat.

Presidentti Vladimir Putinin kerrotaan vaihtaneen taktiikkaa Azovstalin terästehtaan alueella, missä Ukrainan sotilaat ovat yhä puolustaneet asemiaan suostumatta antautumaan.

Venäjän joukot alkavat nyt saartaa aluetta sen sijaan, että se yritettäisiin vallata. Putinin mukaan alueen valtaaminen on ”tarpeetonta”, uutistoimisto Reuters kertoo.

”Sulkekaa tämä teollisuusalue niin, ettei kärpänenkään pääse pakenemaan”, Putin sanoi torstaina tv-kameroiden taltioimassa tapaamisessaan puolustusministeri Sergei Šoigun kanssa.

On epäselvää, mitä Putinin ilmoitus käytännössä tarkoittaa. Venäjä voisi ainakin teoriassa ryhtyä säästämään arsenaaliaan tai siirtämään osan joukoistaan muille rintamille.

Šoigu kertoi samassa tv-esityksessä, että Mariupol on saatu haltuun Azovstalin aluetta lukuun ottamatta. Hänen mukaansa alueella on yli 2 000 ukrainalaissotilasta.

Aiemmin on arvioitu, että Mariupolin itäpuolella sijaitsevalla tehdasalueella olisi myös noin tuhat siviiliä.

Viimeksi keskiviikkona Venäjä vaati ukrainalaissotilaita antautumaan kello 14 mennessä, mihin nämä eivät suostuneet. Mariupolin taistelusta on tullut yksi legenda lisää Ukrainan sotilaiden kyvystä puolustautua aiemmin ylivoimaisena pidettyä hyökkääjää vastaan.

Azovstalin tehdasalueen alla on laaja maanalainen tunneleiden ja suojien verkosto, mikä on tehnyt alueen valtaamisen vaikeaksi.

“Ei ole tarpeen kiivetä näihin katakombeihin ja ryömiä maanalaisesti näiden teollisten laitosten läpi”, Putin sanoi.

”Määrään sinut keskeyttämään sen [hyökkäyksen]”, Putin sanoi Šoigulle.

Venäjän aiemmat aikeet esimerkiksi vallata tai saartaa pääkaupunki Kiova epäonnistuivat. Monet asiantuntijat ovat arvelleet, että Putin tavoittelee jonkinlaista ”voittoa” ennen 9. toukokuuta pidettäviä voitonpäivän juhlallisuuksia.

Mariupolin kukistuminen kokonaan, tai väitetty kukistaminen, olisi todennäköisesti tapahtuma, joka esitellään voittona sotaa tukeville venäläisille.

Mariupolin valtaaminen ja pitäminen merkitsisi sitä, että Venäjä voisi muodostaa maayhteyden Itä-Ukrainan Donbasin separatistialueilta vuonna 2014 valtaamalleen Krimin niemimaalle.

Ennen Venäjän helmikuista hyökkäystä Mariupolissa asui noin 430 000 ihmistä. Ukrainan mukaan kaupungissa on yhä noin satatuhatta siviiliä.

On arvioitu, että noin 80–90 prosenttia Mariupolin rakennuksista on tuhoutunut tai kärsinyt vaurioita Venäjän pommituksissa ja tulituksessa.

Putin kiitti torstaina venäläisjoukkoja työstään kaupungissa.

”Haluan heidän kaikkien tietävän: meidän mielissämme, kaikkien mielissä Venäjällä, he ovat sankareita”, Putin sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat