Bidenin hallitus valittaa floridalaistuomarin päätöksestä, joka kumosi maanlaajuisen maskipakon julkisessa liikenteessä

CNN-kanavan mukaan valittaminen ylempiin oikeusistuimiin on oikeusministeriöltä riskialtis liike, joka voi epäonnistuessaan sitoa viranomaisten käsiä tulevaisuudessa.

Matkustajia maskien kanssa ja ilman niitä Bostonin lentokentällä tiistaina. Delta ja monet muut lentoyhtiöt luopuivat maskipakosta tämän viikon alussa sen jälkeen, kun tuomari kumosi maanlaajuisen maskipakon julkisessa liikenteessä.

21.4. 14:27

Yhdysvaltain demokraattipresidentin Joe Bidenin hallinto aikoo valittaa floridalaisen tuomarin maanantaisesta päätöksestä, joka kumosi liittovaltiotasolta määrätyn maskipakon julkisessa liikenteessä, yhdysvaltalaiset viestimet kertovat.

Oikeusministeriö päätti valittaa päätöksestä sen jälkeen, kun tartuntatautivirasto CDC oli linjannut, että maskeja kannattaa yhä käyttää koronaepidemian hillitsemiseksi ahtaissa ja huonosti tuuletetuissa tiloissa, kuten julkisessa liikenteessä, esimerkiksi CBS-kanava kertoo.

Konservatiivinen liittovaltion floridalaistuomari Kathryn Kimball Mizelle linjasi maanantain päätöksessään, että CDC oli aiemmalla maanlaajuisella maskipakollaan ylittänyt valtuutensa, jotka kongressi on sille vuonna 1944 säädetyn kansanterveyslain mukaan antanut.

Jotkut lentoyhtiöt ja muut tahot luopuivat maskipakosta heti tuomarin päätöksen jälkeen. Sen sijaan esimerkiksi New Yorkin ja Philadelphian kaupungeissa maskipakko on yhä voimassa muun muassa lentokentillä ja linja-autoissa, sillä kukin yritys tai liikennöintiä valvova virasto saa yhä päättää, onko maskipakko niiden osalta voimassa.

Kasvomaskien käyttöön kannustanut presidentti Joe Biden saapui Hagerstownin lentokentälle Marylandissä viime viikon torstaina.

CNN-kanavan mukaan Bidenin hallinto pelaa riskialtista peliä, kun se yrittää kumota tuomion ensin vetoomustuomioistuimessa ja myöhemmin mahdollisesti korkeimmassa oikeudessa. Mikäli floridalaistuomarin päätös jäisi voimaan, päätökset voisivat rajoittaa viranomaisten kykyä määrätä vastaavia rajoituksia tulevaisuudessa.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa konservatiivituomarit ovat 6–3-enemmistössä liberaaleihin tuomareihin verrattuna. Esimerkiksi tammikuussa oikeus kumosi konservatiivien äänin 6–3 Bidenin hallituksen vaatiman rokotus- tai testauspakon yli sadan hengen työpaikoilla.

Biden pyysi heti valtaannousunsa, tammikuun 2021, jälkeen CDC:tä antamaan maskipakon liikennevälineisiin, minkä CDC teki. Wyomingilainen Health Freedom Defense Fund -järjestö haastoi päätöksen oikeuteen kesällä 2021.

Noin miljoona amerikkalaista on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin kahden viime vuoden aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat