Venäjä julisti Liettuan, Latvian ja Viron konsulaattien työn­tekijät ”ei-toivotuiksi henkilöiksi”

Venäjä ilmoitti myös sulkevansa Liettuan, Viron ja Latvian konsulaatteja.

Viron konsulaatti Pietarissa.

21.4. 17:29

Venäjä on julistanut Liettuan, Latvian ja Viron konsulaattien työntekijät persona non grataksi eli ei-toivotuiksi henkilöiksi.

Tämän kaltaiset päätökset johtavat perinteisesti siihen, että kyseiset ihmiset joutuvat poistumaan maasta tietyn ajan kuluessa.

Venäjä ilmoitti myös, että se sulkee Liettuan konsulaatin Pietarissa, Viron konsulaatin Pietarissa ja maan toimiston Pihkovassa sekä Latvian konsulaatit Pietarissa ja Pihkovassa.

Aiemmin huhtikuussa Latvia ja Viro määräsivät kaksi Venäjän konsulaattia suljettavaksi Ukrainan sodan takia. Liettua puolestaan käski Venäjän suurlähettilästä poistumaan maasta.

Torstaina Viron parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa tuomitaan Venäjän sotarikokset ja sen suorittama kansanmurha Ukrainassa.

Venäjä on lauselman mukaan syyllistynyt kansanmurhan tunnusmerkit täyttäviin tekoihin Ukrainassa siviiliväestöä vastaan muun muassa Butšassa, Hostomelissa, Mariupolissa ja muissa asutuskeskittymissä. Rikokset ovat muun muassa murhia, kidnappauksia, karkotuksia, raiskauksia ja kidutuksia.

Viron parlamentti vaatii myös muiden maiden parlamentteja tuomitsemaan Venäjän toimet kansanmurhana. Samalla se vaatii myös kansainvälisen tuomioistuimen perustamista, jotta rikoksiin syyllistyneet ihmiset saadaan oikeuden eteen.

Myös pakotteita Venäjää vastaan pitää parlamentin mukaan kiristää. Pakotteiden pitäisi koskea myös energiasektoria, minkä lisäksi humanitaarista ja sotilaallista apua Ukrainalle pitäisi lisätä.

Viron ulkoministeri Eva-Maria Liimets vaati EU:ta asettamaan erikseen pakotteita venäläisen kaasun ja öljyn kuljetukselle.

”Ukrainaa vastaan käytävä sota täytyy saada niin kalliiksi Venäjälle, että se haluaa lopettaa sen”, Liimets sanoi Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat