Lehti­tiedot: Saksan liitto­kansleri Scholz esti raskaiden aseiden toimituksia Ukrainaan

Bildin tietojen mukaan asevalmistajien toimittama lista oli liittokanslerin toimiston läpi kulkiessaan kutistunut 48 sivusta 24:ään, ja siinä oli vain kolmea eri asetyyppiä niistä viidestätoista, joita Ukraina oli pyytänyt.

Saksan liitto­kansleri Olaf Scholzin kansliassa on Bild-lehden tietojen mukaan karsittu listaa, jonka perusteella on lähetetty aseita Ukrainaan.

21.4. 20:26

Saksalainen Bild-sanomalehti kirjoittaa torstaina, että liittokanslerin toimisto on poistanut useita raskaita aseita Ukrainalle toimitettavan aseavun listalta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi tiistai-illan tiedotustilaisuudessa pyytäneensä saksalaisilta asevalmistajilta listan sellaisista aseista, joita ne voisivat pikaisesti toimittaa Ukrainaan.

”Ukraina on tehnyt valintansa tältä listalta, ja nyt voimme antaa sille rahaa näiden aseiden ostamiseksi”, Scholz sanoi tiedotustilaisuudessa.

Bildin mukaan asevalmistajien maaliskuun puolivälissä toimittamalla listalla oli useita raskaita aseita, joita Ukraina on sanonut tarvitsevansa, kuten Boxer-kuljetuskalustoa, PhZ 2000 -panssarihaupitseja ja Leopard 2 -panssarivaunuja.

Lehden tietojen mukaan asevalmistajien toimittama lista oli liittokanslerin toimiston läpi kulkiessaan kutistunut 48 sivusta 24:ään, ja siinä oli vain kolmea eri asetyyppiä niistä viidestätoista, joita Ukraina oli pyytänyt.

Saksaa on kritisoitu julkisesti siitä, ettei se tekisi kaikkea mahdollista Ukrainan auttamiseksi. Saksan on tulkittu esimerkiksi hidastelevan aseavun toimituksissa, jottei se provosoisi Venäjää.

Keskiviikkona tosin Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kertoi, ettei Saksan aseavussa Ukrainalle ole tabuja. Hänen mukaansa Saksa on tarkistamassa minkälaista ylimääräistä huoltoa Marder- ja Leopard-tankit vaativat ennen kuin niitä voidaan käyttää Ukrainassa.

The Guardianin mukaan Baerbock myös sanoi, ettei Saksa ole aina tiedottanut kaikesta sen Ukrainaan toimittamasta aseavusta.

”Olemme toimittaneet panssarintorjuntaohjuksia, Stinger-[ilmatorjuntaohjuksia] ja muuta, mistä emme ole puhuneet julkisesti, jotta nämä toimitukset onnistuisivat nopeasti”, Baerbock sanoi The Guardianin mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat