SVT: Yli sata poliisia loukkaantui Ruotsin mellakoissa pääsiäisenä

Pääsiäis­viikon­loppuna useissa ruotsalais­kaupungeissa mellakoitiin poikkeuksellisen rajusti.

Aftonbladetin mukaan kenties pahimmat mellakat nähtiin Örebrossa perjantaina 15. huhtikuuta. Pääsiäisviikonloppuna useissa ruotsalaiskaupungeissa poliiseja vastaan hyökättiin mellakoissa.

22.4. 9:12

Ainakin 104 poliisia loukkaantui pääsiäisen aikaisissa mellakoissa Ruotsissa, kertoo Ruotsin televisio SVT, joka on saanut nähtäväkseen poliisin sisäisiä raportteja.

Loukkaantuneiden määrä perustuu tähän mennessä tehtyihin poliisin sisäisiin työ­tapaturma­ilmoituksiin.

Pääsiäisviikonloppuna useissa ruotsalais­kaupungeissa mellakoitiin poikkeuksellisen rajusti. Ruotsin poliisiylijohtaja sanoi maanantaina tiedotus­tilaisuudessa, että poliiseja yritettiin tappaa, ja poliisikomentaja puolestaan, että poliisi oli mellakoissa ”maalitauluna”.

Mellakoitsijat kuudessa ruotsalaiskaupungissa hyökkäsivät poliiseja kohti muun muassa polttopulloilla ja kiviä heitellen. Paikoin poliisit joutuivat pakenemaan paikalta ja jättämään poliisiautonsa palamaan.

Maanantaina kerrottiin, että ainakin 26 poliisia loukkaantui mellakoissa.

Lue lisää: Ruotsin poliisi epäilee, että väki­valtaisuuksiin osallistuneilla on yhteyksiä rikollis­jengeihin

Poliisiviranomaisen työympäristöasiantuntija Staffan Brandt kuvailee SVT:lle ilmoitusten määrää ”pahimmaksi, jonka hän on nähnyt”.

Suuri osa poliiseista on ilmoittanut saaneensa mellakoissa lieviä vammoja, kuten mustelmia ja kolhuja, jotka aiheutuivat muun muassa poliiseja kohti heitellyistä kivistä. Osa on kuitenkin ilmoittanut esimerkiksi käsien ja sormien murtumista ja aivovammoista.

SVT on nähnyt osan raporteista. Eräässä niissä poliisi kuvailee, että häneen osui kymmeniä erikokoisia kiviä ja toteaa, että ilman suoja­varusteita hän olisi loukkaantunut vakavasti tai jopa kuollut.

Useat ilmoituksen tehneet ovat kärsineet kriisireaktioista, kun he ovat joutuneet pelkäämään itsensä ja kollegoidensa puolesta.

”Minusta tuntui, että he halusivat tappaa tai vahingoittaa meitä vakavasti”, kirjoittaa eräs poliisi SVT:n mukaan.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan neljä henkilöä on tähän mennessä vangittu epäiltyinä rikoksista. Mellakoihin osallistui lähes tuhat ihmistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat