Seitsemän kuoli tuli­palossa Venäjän ase­voimien tutkimus­keskuksessa – samoihin aikoihin syttyi palo myös kemian­tehtaalla

Tutkimuskeskus, jonka rakennus tuhoutui palossa, vastaa IVY-maiden yhteisen ilmapuolustuskyvyn kehittämisestä.

Venäjän Tverissä syttyi torstaina tulipalo asevoimien tutkimuskeskuksessa. Reutersin välittämä silminnäkijäkuva.

22.4. 19:04 | Päivitetty 23.4. 8:13

Ainakin seitsemän ihmistä kuoli ja 25 loukkaantui Venäjän ilmapuolustusalan tutkimuskeskuksessa tapahtuneessa tulipalossa. Kolmetoista ihmistä joutui sairaalahoitoon.

Tulipalo tapahtui torstaina aamupäivästä Tverissä, joka sijaitsee vajaat 200 kilometriä Moskovasta luoteeseen. Torstaina syttyi toinenkin tulipalo, tällä kertaa Kinešmassa joka sijaitsee Ivanovossa Moskovasta noin 400 kilometriä koilliseen.

Kinešmassa palo syttyi Dmitrievskin kemiantehtaalla. Uutistoimisto Tassin mukaan 143 ihmistä evakuoitiin. Kaksi ihmistä loukkaantui, toinen vakavasti.

Tverin palo tapahtui Venäjän asevoimien avaruustutkimus- ja ilmapuolustusalan tutkimuskeskuksessa. Venäjän puolustusministeriön sivujen mukaan keskus vastaa myös itsenäisten valtioiden yhteisön eli IVY-maiden yhteisen ilmapuolustuskyvyn kehittämisestä. Tverissä sijaitsevat keskushallinto että yksi neljästä testauskeskuksesta. Ivy on entisen Neuvostoliiton neuvostotasavaltojen muodostama, vuonna 1991 perustettu yhteisö.

Kinešmassa Dmitrievskin kemiantehdas on Venäjän suurin butyyliasetaatin tuottaja. Butyyliasetaatti on liuotin, jota käytetään myös hajusteissa. Tehtaalla valmistetaan myös muita liuottimia.

Tulipalon syttymissyy liittyy Tassin mukaan asetonin käsittelyyn.

Tverissä seitsemän ihmistä surmanneen palon sammutustyöt kestivät perjantaiaamuun saakka. Syttymissyytä selvitetään. Uutistoimisto Tass kertoi perjantaina, että paikalliset viranomaiset ovat aloittaneet palosta tutkinnan. Rikosnimikkeenä on kuolemantapauksiin johtanut paloturvallisuusmääräyksien vakava noudattamatta jättäminen.

Ria Novosti kertoo, että palanut rakennus oli rakennettu vuonna 1946 ja siinä oli puiset lattiat.

Tverin paikallisen median mukaan osalla palon vuoksi sairaalahoidossa olevista ihmisistä on palovammojen lisäksi luunmurtumia, sillä he joutuivat hyppäämään ulos palavan rakennuksen ikkunoista.

Monet länsimaiset sosiaalisen median käyttäjät näkivät tuoreeltaan tulipaloissa yhtäläisyyksiä, sillä Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona että Venäjän asevoimat oli testannut onnistuneesti mannertenvälistä RS-28 Sarmat -ohjusta. RS-28 Sarmatin kutsumanimi on Saatana II.

Toistaiseksi tulipaloilla ei ole osoitettu olevan yhteyttä Venäjän ulkopoliittiseen tilanteeseen ja siihen, että sen asevoimat hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat