Uudet satelliittikuvat näyttävät: Mariupolin lähistöltä uskotaan löytyneen jo toinen joukkohauta

Kovia kokeneen Mariupolin kaupungin molemmilta puolilta on nyt löytynyt satelliittikuvien perusteella suuri joukkohauta.

Vynohradnen taajaman hautausmaan reunaan ilmestyi 22.3.–15.4. välisenä aikana suuri, joukkohaudalta vaikuttava rakennelma.

23.4. 7:38 | Päivitetty 23.4. 8:59

Venäjän hyökkäyksessä pahasti tuhoutuneen Mariupolin kaupungin läheltä näyttää löytyneen jo kaksi suurta joukkohautaa.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa Maxar Technologies -yhtiö julkisti uusia satelliittikuvia, joissa näkyy joukkohaudoilta vaikuttavien rakennelmien ilmestyminen Vynohradnen hautausmaan viereen.

Vynohradne on pieni taajama, joka sijaitsee runsaan kymmenen kilometriä Mariupolin itäpuolella.

Joukkohauta näkyy oheisessa vaihtokuvassa tummana läikkänä, joka ilmestyi hautausmaan itäreunan jatkeeksi 22.3.–15.4. välisenä aikana.

Joukkohauta on Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan noin 45 metriä pitkä ja 25 metriä leveä, ja siihen saattaisi mahtua jopa tuhannen kaupungin asukkaan ruumiit.

Kahden yllä olevan kuvan lisäksi Maxar julkisti 29.3. otetun kuvan, jossa joukkohaudan ensimmäinen vaihe on nähtävissä.

Maxar Technologies -yhtiön 29.3. otetussa kuvassa näkyy joukkohaudan rakentumisen alku hautausmaan itäreunassa.

Vynohradnen joukkohauta on jo toinen Mariupolin lähistöltä paljastunut joukkohauta.

Kaupungin toisella puolella sijaitsevan Manhushissa taajaman joukkohaudasta julkaistiin aiemmin tällä viikolla samantapaisia kuvia, joissa näkyy joukkohautojen leviäminen hautausmaan ympäristöön.

Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal sanoi Mariupolin tilannetta ”suurimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi” sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen – ja mahdollisesti koko vuosisadalla.

”Tulemme näkemään kauheita hirmutekoja, kun se [Mariupol] saadaan vapautettua venäläisiltä”, Šmyhal sanoi CNN:n mukaan perjantaina lehdistötilaisuudessa Washingtonissa, jossa hän oli vierailulla.

Hänen mukaansa Venäjän joukot ”tuhoavat kaiken”, mukaan lukien siviilien käyttämät suojapaikat.

Ukrainan viranomaiset ovat esittäneet arvionaan, että jopa 20 000 ihmistä olisi kuollut Mariupolissa hyökkäyksen aikana, mutta ulkomaiset mediat tai järjestöt eivät ole pystyneet vahvistamaan näitä lukuja.

Dronekuvaa Mariupolin tuhoista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat