Emmanuel Macron voitti Ranskan presidentin­vaalit – Macron voiton­puheessaan: ”Emme jätä ketään tien­varteen Ranskassa”

Ranska valitsi presidentin jatkokaudelle ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

24.4. 18:22 | Päivitetty 25.4. 6:18

Ranskan presidentinvaalien toisen kierroksen voitti istuva presidentti Emmanuel Macron.

Kun kaikki äänet oli laskettu, Macron sai äänistä noin 58,6 prosenttia ja Marine Le Pen noin 41,5 prosenttia, kertoi maan sisäministeriö.

Lopullinen tulos vastasi hyivn sunnuntaina julkistettuja ennusteita. Ipsos-tutkimuslaitoksen kello 22.23 Suomen aikaa kertoman ennusteen mukaan Macron oli saamassa toisen kierroksen äänistä 58,8 prosenttia, kun Le Pen oli jäämässä 41,2 prosenttiin. Myös muiden tutkimuslaitosten ennusteet lupasivat Macronille noin 57,6–58 prosenttia äänistä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Le Pen myönsi vaalitappionsa noin viisitoista minuuttia tulosennusteen julkistamisen jälkeen.

Emmanuel Macron tervehti kannattajiaan sunnuntai-illan vaalivalvojaisissaan Pariisissa.

Macron saapui Eiffel-tornin vieressä sijaitsevalla Marskentällä järjestettyihin vaalivalvojaisiinsa kello 22.30:n jälkeen Suomen aikaa.

Paikalla olleet kannattajat osoittivat tukeaan presidentille hurraten, taputtaen ja huutaen kannustushuutoja.

Macron kiitti voitonpuheessaan ranskalaisia äänestäjiä, mutta sanoi myös ajattelevansa kaikkia heitä, jotka eivät äänestäneet.

”Meidän on vastattava tähän”, Macron sanoi Reutersin mukaan.

Hän sanoi myös ajattelevansa niitä pettyneitä äänestäjiä, jotka äänestivät Le Peniä.

Tulosennusteen julkistamisen jälkeen Pariisin keskustassa on ollut protesteja, joihin mellakkapoliisi on vastannut sosiaalisen median sisällön mukaan kyynelkaasulla. Macron kommentoi tätä sanomalla puheessaan, että Le Peniä äänestäneiden vihaan on vastattava.

”Emme jätä ketään tienvarteen Ranskassa.”

Macron kertoi puheessa ymmärtävänsä, että osa ranskalaisista äänesti häntä vain estääkseen Le Penin valtaannousun. Macron kertoi pitävänsä tätä korkeassa arvossa ja olevansa velkaa näille äänestäjille, kertoo The Guardian.

”En ole enää yhden leirin kandidaatti, vaan koko kansan presidentti.”

Lue lisää: Tutkija: Ranskan vaalit osoittivat, miten syvästi polarisoitunut ranskalainen yhteis­kunta on, ja horisontissa siintää suuri epä­varmuus

Macron sanoi myös, että hänen seuraava viisivuotiskautensa ei tule olemaan hänen aiemmin saamansa mandaatin jatkumo, vaan kaudesta tulee erilainen.

Le Penin vaalivalvojaisissa sen sijaan kuului paljon buuauksia ennusteiden julkaisun jälkeen.

Viisitoista minuuttia ennusteiden julkaisun jälkeen Le Pen nousi lavalle ja myönsi tappionsa. Hän kuitenkin sanoi, että tulos on ”voitto” hänen poliittiselle liikkeelleen, eikä hän onnitellut Macronia.

”Meidät on julistettu kuolleiksi tuhat kertaa, ja tuhat kertaa he ovat olleet väärässä”, Le Pen sanoi.

Hän käänsi jo katseet kohti kesäkuun parlamenttivaaleja. Le Pen varoitti kannattajiaan ”suuresta riskistä” eli siitä, että Macronin puolue saattaa saada enemmistön kesäkuun vaaleissa. Samalla hän julisti, että hänen äärioikealle sijoittuva Kansallinen liittouma -puolueensa on valmis ”yhdistämään kaikki, jotka haluavat liittoutua Macronia vastaan”.

Perinteisesti ranskalaiset ovat äänestäneet vastavalitun presidentin puolueelle enemmistön parlamentissa, mutta tänä vuonna se on Macronin epäsuosion takia aiempaa epävarmempaa.

Macronin kannattajat odottivat äänestystulosta Pariisissa.

Marine Le Pen puhui kannattajilleen sunnuntaina.

Belgian pääministeri Alexander De Croo oli tiettävästi ensimmäinen Macronia voitosta onnitellut valtionjohtaja. Hänen onnittelunsa tulivat noin viisi minuuttia vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen.

Myös presidentti Sauli Niinistö ennätti onnittelemaan Macronia vaalivoitosta vain 12 minuuttia yli kello 21:n Suomen aikaa viestipalvelu Twitterissä. Niinistö kirjoitti maiden suhteiden olevan erinomaisella tolalla.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) onnitteli Macronia Twitterissä ja kertoi odottavansa yhteistyön jatkumista tämän kanssa.

Britannian pääministeri Boris Johnson sekä Saksan liittokansleri Olaf Scholz onnittelivat myös Macronia jatkokaudesta. Italian pääministeri Mario Draghi sanoi onnitteluviestissään, että Macronin valinta on ”upea uutinen koko Euroopalle”.

Viimeiset äänestyspaikat sulkeutuivat Suomen aikaa kello 21, jonka jälkeen ensimmäiset tulosennusteet julkaistiin välittömästi. Tähän asti toisen kierroksen ensimmäiset ennusteet ovat aina saaneet vaalien voittajan heti oikein.

Ranskassa on viimeksi valittu presidentti jatkokaudelle 20 vuotta sitten.

Myös ovensuukyselyt enteilivät Macronin voittoa, kertoivat useat eri belgialaisviestimet, kuten esimerkiksi La Libre, sunnuntai-iltana.

Ovensuukyselyjen tulokset julkaistiin belgialaisviestimissä, koska ranskalaiset viestimet eivät Ranskan lain mukaan saa julkaista mitään vaaleihin liittyviä mielipidekyselyitä tai ennusteita vaaliviikonloppuna ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista.

Presidentinvaalien toisen kierroksen äänestysprosentti oli kello 18 Suomen aikaa 63,2, maan sisäministeriö ilmoitti.

Se on 2,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisissä presidentinvaaleissa samaan aikaan viisi vuotta sitten. Silloin 65,3 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt äänestämässä kello 18 Suomen aikaa.

Toisen kierroksen äänestysprosentti on myös 1,8 prosenttiyksikköä pienempi kuin samaan aikaan ensimmäisellä kierroksella kaksi viikkoa sitten.

Ranskan presidentinvaalien äänestysprosentti näyttää kuitenkin trendinomaista laskua. Kymmenen vuotta sitten äänestysprosentti oli toisella kierroksella 72 kello 18 Suomen aikaa.

Sunnuntai-iltana tutkimuslaitokset Elabe, Ifop, Harris Interactive ja Ipsos arvioivat kaikki, että tällä kertaa lopullinen äänestysprosentti on 72. Viimeksi presidentinvaalien toisen kierroksen äänestysprosentti on ollut tätä alhaisempi vuonna 1969.

Markkinatutkimusyritykset ennustivat etukäteen, että presidentinvaalien toisen kierroksen äänestysprosentti jää tänä vuonna todennäköisesti alhaisemmaksi kuin kertaakaan yli 50 vuoteen. Yhtenä isona syynä ovat ehdokkaat, jotka ovat samat kuin toisella kierroksella viisi vuotta sitten.

Marine Le Penin kannattajat seurasivat Frejusissa ääntenlaskua.

Viimeisen vuoden ajan Macronin johto Le Peniin on ollut mielipidekyselyissä kymmenen prosenttiyksikön luokkaa. Ehdokkaiden kannatusero pieneni mielipidekyselyissä juuri ennen ensimmäistä kierrosta, mutta on sen jälkeen taas kasvanut noin kymmeneen prosenttiyksikköön.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat