The Guardian: Ukrainan oikeuslääkärit ovat löytäneet Butšassa kuolleiden ihmisten ruumiista nuoliammuksia

Lehden mukaan nuoliammuksia löytyi joukkohaudoissa olleiden ihmisten päistä ja yläruumiista.

Ortodoksipappi siunasi kolmihenkisen perheen hautaan Butšassa 22. huhtikuuta. Venäläiset sotilaat väitetysti tappoivat perheenjäsenet, kun nämä olivat suuntaamassa pois kaupungista.

25.4. 7:49

Osa Ukrainassa Butšan kaupungin joukkohaudoista löydetyistä ihmisistä on kuollut niin kutsuttuihin nuoliammuksiin, kertovat ruumiita tutkineet ukrainalaiset oikeuslääkärit brittilehti The Guardianin mukaan.

Lehden haastatteleman ukrainalaisen oikeuslääkärin mukaan hän on kollegoineen löytänyt tekemissään ruumiinavauksissa pieniä metallisia nuolia useista kuolleista.

Nuoliammuksia löytyi joukkohaudoissa olleiden ihmisten päistä ja yläruumiista.

Lehti on pyytänyt riippumatonta ammusasiantuntijaa arvioimaan ruumiista ja ammuksista otettuja kuvia. Asiantuntija on ukrainalaisten oikeuslääkärien kanssa samaa mieltä siitä, että pienet metallinuolet ovat nuoliammuksia, eli flechetteja.

Butšassa olleiden silminnäkijöiden mukaan Venäjän joukot käyttivät nuoliammuksia ampuvia aseita juuri ennen kuin he vetäytyivät alueelta. Ainakin yksi silminnäkijä kertoo löytäneensä nuoliammuksia autostaan.

Nuoliammusten käyttö ei ole, ihmisoikeusjärjestöjen kritiikistä huolimatta, kiellettyä kansainvälisessä laissa. Epätarkkojen tappavien aseiden käyttö tiheästi asutuilla siviilialueilla on kuitenkin humanitaarisen oikeuden vastaista.

Nuoliammukset ovat erityisen tehokkaita erilaisia suojavarusteita kuten suoja- ja sirpaleliivejä ja kypäriä vastaan, minkä takia niitä käytetään sodassa. Nuoliammukset eivät sirpaloidu osuessaan kohteeseen.

Nuoliammuksia sisältävän kranaatin voi ampua esimerkiksi panssarivaunusta. Kranaatti räjähtää tietyn ajan kuluttua laukaisusta ja nuoliammukset sinkoutuvat lähialueelle. The Guardianin mukaan yhdessä kranaatissa voi olla jopa 8 000 nuoliammusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat