Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken: ”Itsenäinen Ukraina tulee pysymään kuvioissa paljon Putinia pidempään”

Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministerit tapasivat Ukrainan presidentti Zelenskyin sunnuntaina.

25.4. 9:35 | Päivitetty 25.4. 10:44

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Venäjä on epäonnistunut yrityksissään viedä Ukrainan suvereniteetti ja itsenäisyys.

Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin puhuivat maanantaiaamuna tiedotusvälineille Puolan rajalla vierailtuaan sunnuntaina Ukrainassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä uutiskanava CNN.

”Emme vielä tiedä, mitä sodan jatkuessa tapahtuu, mutta tiedämme sen, että itsenäinen Ukraina tulee pysymään kuvioissa paljon pidempään kuin [Venäjän presidentti Vladimir] Putin”, Blinken sanoi.

Ministeri lupasi Yhdysvaltain tuen Ukrainalle jatkuvan.

”Tuemme Ukrainaa niin kauan, kunnes näemme lopullisen onnistumisen”, Blinken linjasi.

Puolustusministeri Austin sanoi, että Ukrainan tarpeet ovat muuttuneet taistelujen edetessä. Tämä johtuu osin siitä, että taistelut ovat nyt keskittyneet itäiseen Ukrainaan. Austin kertoi, että ukrainalaiset ovat ilmaisseet tarvitsevansa pitkän kantaman aseita kuten tankkeja.

”Teemme kaikkemme, jotta voimme antaa heille tällaista tukea. Tykistöä ja ammuksia, jotka ovat tehokkaita tässä vaiheessa taisteluja. Työskentelemme niin kovasti ja nopeasti kuin voimme, jotta saamme heille, mitä he tarvitsevat”, Austin sanoi.

Blinken ja Austin tapasivat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin sunnuntaina kolmen tunnin ajan. Austinin mukaan tapaaminen oli ”erittäin tuottoisa”.

Zelenskyi kommentoi tiedotteessa ministerien vierailun olleen erittäin tärkeä ja arvokas Ukrainalle.

”Kiitämme Yhdysvaltoja sen ennennäkemättömästä avusta Ukrainalle!”, Zelenskyi kirjoitti.

Presidentin mukaan keskustelut Yhdysvaltain ministereiden kanssa koskivat puolustusavun tarjoamista, pakotteiden koventamista Venäjää kohtaan, Ukrainan taloudellista tukemista sekä turvatakuita.

Blinkenin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo lähipäivinä nimittää Yhdysvaltain nykyisen Slovakian-suurlähettilään Bridget Brinkin uudeksi Kiovan-suurlähettilääksi.

Lisäksi ministerien kerrottiin ilmoittaneen yli 700 miljoonan dollarin lisäavusta, joka pitää sisällään sekä suoraa että epäsuoraa sotilaallista apua. 700 miljoonaa dollaria on noin 650 miljoonaa euroa.

Apuun sisältyy noin 300 miljoonaa dollaria Ukrainan tarvitsemien aseiden ostoon. Rahallista tukea saavat myös Ukrainan lähialueen liittolaiset, jotka ovat lähettäneet aseapua Ukrainaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin (vas.) ja ulkoministeri Antony Blinken (oik.) tapasivat Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa sunnuntaina.

PresidenttI Zlelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovitš vahvisti tapaamisen jo sunnuntaina Youtube-kanavalla.

”He puhuvat presidentin kanssa parhaillaan. Ehkä he voivat auttaa.”

Arestovitš toisti Ukrainan monesti esittämän pyynnön saada hyökkäysaseita ja sanoi, että ilman niitä "joka päivä tulee uusi Butša". Hän arvioi myös, että amerikkalaisministerit eivät olisi tulleet vierailulle, ellei Yhdysvallat olisi valmis lisäämään aseapuaan.

”Ukrainan kansa on tänään yhtenäinen ja vahva, ja Ukrainan ja Yhdysvaltojen ystävyys ja kumppanuus vahvempia kuin koskaan”, tviittasi puolestaan presidentti Zelenskyi myöhään sunnuntaina.

Zelenskyi sanoi lauantaina olevansa kiitollinen Yhdysvaltojen tähän mennessä antamista aseista vaikka toivoo Ukrainan saavan vielä tehokkaampia aseita käytettäviksi Venäjää vastaan.

Myös presidentti Biden on aikaisemmin sanonut olevansa halukas käymään Kiovassa. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan tällaista vierailua ei kuitenkaan ole nyt suunnitteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat