Maailman vanhin ihminen on kuollut

Japanilainen Kane Tanaka eli 119-vuotiaaksi.

Kane Tanaka syyskuussa 2021.

25.4. 14:40

Maailman vanhin ihminen Kane Tanaka on kuollut 119-vuotiaana, kertoo uutistoimisto Reuters. Japanilaisnainen kuoli vanhuuteen tiistaina 19. huhtikuuta Fukuokan prefektuurissa sijaitsevassa sairaalassa.

Tanaka oli syntynyt 2. tammikuuta 1903. Samana vuonna syntyi myös esimerkiksi kirjailija George Orwell. Suomi oli tuohon aikaan vielä suuriruhtinaskunta, jossa elettiin Venäjän ensimmäistä sortokautta.

Tanaka meni naimisiin 19-vuotiaana Hideo Tanakan kanssa. Pari sai neljä lasta ja adoptoi yhden. Kiinan–Japanin sodan sytyttyä vuonna 1937 Tanaka elätti perhettään pitämällä nuudelikauppaa, kun hänen puolisonsa ja vanhin poikansa lähtivät sotaan.

Guinness World Records nimesi Tanakan maailman vanhimmaksi elossa olevaksi ihmiseksi vuonna 2019, kun hän oli 116-vuotias. Hän oli myös Japanin kaikkien aikojen vanhimmaksi elänyt ihminen.

Viimeisinä vuosinaan Tanaka nautti vielä matematiikan opiskelusta ja lautapelien pelaamisesta. Hän herkutteli mielellään suklaalla ja virvoitusjuomilla. Menetettyään puhekykynsä hän kommunikoi hoivakodin henkilökunnan kanssa elekielellä.

Kaikkien aikojen todistetusti vanhimmaksi ihmiseksi Tanaka ei ennättänyt. Kyseistä sijaa on pitänyt vuodesta 1997 asti 122-vuotiaana kuollut ranskalainen Jeanne Calment. Tanaka olisi perheenjäsentensä mukaan halunnut elää ainakin 120-vuotiaaksi.

Japanissa on yksi korkeimmista elinajanodotteista maailmassa: naisilla yli 87 vuotta ja miehillä yli 81 vuotta. Viime vuonna maassa oli yli 86 500 yli satavuotiasta, joista yhdeksän kymmenestä oli naisia. Maan väestö myös ikääntyy kiihtyvällä vauhdilla pitkään laskeneen syntyvyyden takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat