Asiantuntija muutti mielensä: Epäilyksiä herättänyt video Putinista jumalan­palveluksessa on tuskin lavastettu

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen lehtori Panu Moilanen arvioi videota aiemmin epäaidoksi STT:lle.

25.4. 16:58 | Päivitetty 25.4. 21:38

Venäjän presidentti Vladimir Putinista julkaistiin viime viikonloppuna video, jossa hän näytti osallistuvan ortodoksisen kirkon pääsiäisjumalanpalvelukseen Moskovassa. Uutistoimisto Reutersin ja venäläiskanava Pervyi kanalin videon aitoutta epäiltiin sen julkaisun jälkeen laajalti.

Myös Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen lehtori Panu Moilanen arvioi videota aiemmin epäaidoksi STT:lle. Nyt hän kuitenkin arvioi julkaistun lisämateriaalin perusteella, että Putin onkin ollut paikalla jumalanpalveluksessa.

Esimerkiksi uutistoimisto AP kertoo, että uutistoimiston valokuvaaja oli paikalla kirkossa ja otti Putinista kuvia. Myös uutistoimistot Reuters ja AFP ovat julkaisseet kuvia jumalanpalveluksesta.

”Uuden kuvamateriaalin perusteella saatan olla itseni kanssa eri mieltä. Kyllä tämän perusteella on todennäköisempää, että Putin on ollut siellä kuin että hän ei olisi ollut”, Moilanen sanoi maanantai-iltana STT:lle.

Moilanen sanoo perustaneensa aiemman arvionsa etenkin videon editointiin, jota hän pitää epäjohdonmukaisena.

"Putin esimerkiksi katoaa hetkeksi videolla ja häntä ei näytetä yhtä aikaa jumalanpalveluksen kanssa”, hän sanoo.

Hänen mukaansa video on voitu esimerkiksi vahingossa tai tarkoituksella leikata niin, että se näyttää epäaidolta.

Putinin esiintyminen kirkon tapahtumissa virallisilla videoilla ei ole Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijan Elina Kahlan mukaan epätavallista. Tavoitteena on näyttää valtion ja kirkollisen vallan toimivan yhdessä ja yhteisymmärryksessä.

”Kirkkoa käytetään Venäjällä myös Ukrainan sodan oikeuttamiseen. Kirkko pitää yllä viestiä, että sodassa on kyse Venäjän perinnön säilyttämisestä. Ukraina nähdään osana venäläistä maailmaa”, Kahla sanoo.

”Tähän on tuotu suorastaan pyhän sodan ulottuvuuksia.”

Pääsiäinen on Kahlan mukaan ortodoksien tärkein juhla, joten on loogista näyttää Putinin osallistuvan pääsiäisjumalanpalvelukseen.

Jyväskylän yliopiston Moilasen mukaan videon tarkoituksena on myös näyttää venäläisille Putinin olevan terve ja toteuttavan edustustehtäviään normaalisti.

”Venäjän hallintovalta koostuu kolmesta tukipilarista – Putinista, ortodoksisesta kirkosta ja sotilaallisesta mahdista. Tällä videolla voitiin näyttää kansalle kahden näistä toimintaa ja elinvoimaisuutta”, Moilanen sanoo.

Kahlan mukaan videon tavoitteena tuskin on Putinin elinvoimaisuuden esittely.

"Venäjän valtionjohtajat esiintyvät televisiossa jo valmiiksi lähes päivittäin, kuka tahansa voi käydä katsomassa niitä. Ei siellä ole pohjoiskoreamaista tilannetta, joissa johtohenkilö voi kadota julkisuudesta kuukausiksi.”

Juttua muokattu 25. huhtikuuta kello 21.38 kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat