Aktivistit estivät venäläisen säiliöaluksen kulun Norjassa

Aktivistit kahlitsivat itsensä öljyä kuljettavan säiliöaluksen protestina Ukrainan sodalle.

Aktivisteja venäläisen säiliöaluksen edustalla.

25.4. 17:42

Norjan Greenpeacen aktivistit estivät maanantaina venäläistä säiliöalusta purkamasta lastiaan Oslon lähellä, uutistoimisto AFP kertoo. Aktivistit kritisoivat toiminnallaan Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Venäläisen öljy-yhtiö Lugatekin käytössä oleva Ust Luga -alus oli kuljettamassa öljyä Esson terminaaliin Kaakkois-Norjassa. Aluksessa on Greenpeacen mukaan 95 000 tonnia öljyä.

Aktivistit lähestyivät alusta kumiveneellä ja kajakeilla. Osa kahlitsi itsensä alukseen, toiset pitelivät sodan rahoittamista kritisoivia kylttejä. Poliisi pysäytti osan aktivisteista ennen kuin he ehtivät osallistua protestiin.

”Olen järkyttynyt, että Norja toimii vapaasti venäläisen öljyn satamana, vaikka tiedämme nyt, että se rahoittaa Putinin sotatoimia”, Greenpeacen Norjan maajohtaja Frode Pleym sanoo tiedotteessa.

Esson edustaja Anne Fougner kertoi norjalaislehti Dagbladetille AFP:n mukaan, että kyseiseen öljynkuljetukseen ei kohdistunut lännen Venäjälle asettamia talouspakotteita. Fougnerin mukaan kuljetukseen liittyvät sopimukset on solmittu ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Vaikka Norja ei ole Euroopan unionin jäsenmaa, se on seurannut EU:ta lähes kaikissa Venäjää vastaan asetetuissa pakotteissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat