Venäjä-mielinen Transnistria nousemassa uudeksi poltto­pisteeksi – Moldovan presidentti kutsui turvallisuus­neuvoston hätäistuntoon

Transnistriassa on tapahtunut lyhyessä ajassa kolme väitettyä ”terrori-iskua”. Ukraina syyttää Venäjää iskujen lavastamisesta ja suunnitelmista hyökätä Moldovaan.

Osa Majakin radiokeskuksen 1968–1975 pystytetyistä suurmastoista kaatui räjähdeiskussa Grigoriopolin kaupungin lähellä Transnistriassa tiistaina.

25.4. 22:01 | Päivitetty 26.4. 21:39

Tilanne Transnistrian alueella Moldovassa vaikuttaa kriisiytyvän nopeasti, kun Venäjä-mielisellä alueella on tapahtunut kahden päivän aikana kolme väitettyä ”terrori-iskua”.

Tiraspolissa tehtiin maanantaina sinkoisku, jonka kohteena oli paikallisen valtionturvallisuuden ministeriön päärakennus. Asiasta kertoi muun muassa BBC:n venäjänkielinen palvelu.

Turvallisuusministeriön eli käytännössä Transnistrian salaisen poliisin mukaan rakennuksessa ”tapahtui useita räjähdyksiä”. Paikallisen median välittämissä uutiskuvissa näkyi rikkoutunutta ikkunaa, savua ja kadulle jäänyt olalta ammuttava sinko.

Ministeriön päämaja sijaitsee Karl Marxin kadun ja Manoilovinkadun risteyksessä. Jälkimmäinen viittaa Transnistrian ensimmäisenä johtajana 1990-luvun alussa lyhyen aikaa toimineeseen Andrei Manoiloviin. Tiraspol on kaupunkikuvaltaan Neuvostoliiton ulkomuseo.

Tiistaina Transnistriassa puolestaan räjäytettiin kaksi radiomastoa, kertoi separatistialueen sisäministeriö tiistaina.

”Varhain aamulla 26. huhtikuuta kaksi räjähdystä tapahtui Majakin kylässä Grigoriopolin alueella: ensimmäinen kello 6.40 ja toinen kello 7.05”, ministeriö tiedotti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iskun kohteena olleet radiomastot kuuluvat valtavaan, neuvostoaikaiseen Majak-radiokeskukseen, jonka lähetykset lyhyillä ja keskipitkillä aalloilla kuuluvat ympäri maailman. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen keskusta vuokrattiin useille länsitahoille.

Vuokralla on yhä ollut yhdysvaltalaisen evenkelistan Paul Freedin 1950-luvulla perustama herätyskristillinen Trans World Radio. Varsinainen pääkäyttäjä on ollut Venäjän valtiollisen radio- ja televisioyhtiön uutiskanava Vesti FM.

Tiistaina iltapäivällä taas julkistettiin uutinen väitetystä iskusta sotilaskohteeseen lähellä Tiraspolia.

Uutistoimistojen mukaan Kremlissä ollaan ”huolestuneita” Transnistrian tilanteesta. Transnistrian hallinto on nostanut ”terroristisen uhkatason punaiseksi”, kertoo uutistoimisto Reuters. Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän tukema Transnistrian hallinto ilmoitti tiistai-iltana, että terrori-iskujen ”jäljet johtavat Ukrainaan”.

Venäjän keskisen sotilaspiirin apulaiskomentaja Rustam Minnekajev nosti Transnistrian viime perjantaina pitkästä aikaa kansainvälisiin uutisiin. Minnekajev uumoili Etelä-Ukrainan valloittamisen olevan tie Transnistriaan, jossa hänen mukaansa ”on tullut todistetusti ilmi venäjänkielisen väestön sortamista”.

Venäläismielinen Transnistria kuuluu virallisesti Moldovaan, mutta on tosiasiallisesti Venäjän talutusnuorassa.

Moldovan länsimielinen presidentti Maia Sandu kutsui puolestaan tiistaina maan turvallisuusneuvoston kriisikokoukseen. Sandu sanoi kokouksen jälkeen, että terrori-iskut ovat ”sotaa kannattavien ryhmien” tekoja.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podoljak kommentoi Transnistrian tapahtumia myöhemmin tiistaina. Podoljak piti iskuja Venäjän järjestämänä provokaationa ja vihjeenä Moldovalle, että ”kutsumattomia vieraita” on tulossa.

”Huonot uutiset: jos Ukraina kaatuu huomenna, ovat Venäjän joukot [Moldovan pääkaupungin] Chisinăun porteilla”, Podoljak sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Hyvät uutiset: Ukraina haluaa todellakin varmistaa alueen strategisen turvallisuuden, mutta sen saavuttamiseksi meidän on työskenneltävä yhdessä.”

Ukrainalaislehti Kyiv Post arvioi, että lavastettujen iskujen tarkoituksena on laajentaa Venäjän hyökkäyssotaa uudelle rintamalle. Ukrainan tiedustelun mukaan Venäjä olisi lavastanut maanantain iskun, kertoi puolestaan verkkolehti Kyiv Independent. Sama lähde osasi myös ennakoida myöhempiä iskuja.

”Venäjän turvallisuuspalvelu aikoo jatkaa vastaavia operaatioita, jotta Venäjän valloittama alue Ukrainan rajalla saataisiin vedettyä mukaan sotaan”, puolustusministeriö totesi maanantaina lehden mukaan.

Noin neljän miljoonan asukkaan Moldova on pinta-alaltaan noin 34 000 neliökilometriä eli alle kymmenesosa Suomesta. Tämäkin pieni alue on siis sisäisesti jakautunut, koska Venäjä-mielinen Transnistria on irtautunut yksipuolisesti Moldovasta.

Transnistria julistautui lyhyen sodan päätteeksi vuonna 1992 itsenäiseksi Moldovasta, mutta yksikään YK:n jäsenvaltio ei ole tunnustanut sitä. Puolen miljoonan asukkaan alueella Dnistr-joen varrella on sähköntuotantoa, teollisuutta, venäjänkielistä väestöä ja ”rauhanturvaajan” nimikkeellä toimivia venäläisiä sotilaita.

Transnistriassa on entuudestaan arviolta 1 500 venäläistä ”rauhanturvaajaa”. Alue rajoittuu idässä Ukrainaan eli Odesan alueeseen, jota Venäjä ei ole onnistunut valtaamaan.

Lue lisää: Venäjä vihjasi Moldovaan kuuluvan Transnistrian valtaamisella – Voimien ei pitäisi riittää ainakaan siitä pidemmälle, mutta Venäjä yllätti Ukrainankin kohdalla, sanoo tutkija

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat