Saksa onkin nyt valmis viemään panssari­vaunuja Ukrainaan

Süddeutsche Zeitung -lehden tietojen mukaan Saksan suunnanmuutoksessa on kyse 50 ilmatorjuntapanssarivaunusta.

Mediatietojen mukaan Saksa olisi toimittamassa Ukrainaan Gepard-ilmatorjuntapanssarivaunuja.

26.4. 10:07 | Päivitetty 26.4. 13:16

Berliini

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht on päättänyt, että Saksa voi myydä Ukrainalle panssarivaunuja.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Süddeutsche Zeitung -lehti, ja Saksan puolustusministeriö vahvisti asian tiistaiaamupäivänä.

Kyse on lehden mukaan 50:stä tutkalla ja kahdella tykillä varustetusta Gepard-tyyppisestä ilmatorjuntapanssarivaunusta, joilla voi tulittaa niin ilmassa kuin maassa olevia kohteita.

Uutistoimisto Dpa:n mukaan kyseessä ovat Krauss-Maffei Wegmannin valmistavat panssarit, joita on Saksan puolustusvoimien varastossa.

Saksan hidastelu raskaiden aseiden toimittamisessa Ukrainalle on muodostunut suureksi arvostelunaiheeksi Saksan hallitusta kohtaan.

Muut toimijat ovat tehneet aloitteita asiassa liittokansleri Olaf Scholzin ohi. Süddeutsche Zeitungin mukaan Scholz taipui paineeseen, ja päätös Gepardien myynnistä Ukrainaan tehtiin maanantaina.

Maanantaina Der Spiegel -lehti kertoi, että hallituksen turvallisuuspoliittinen ministeriryhmä käsittelee asevalmistaja Rheinmetallin hakemusta toimittaa sata Marder-panssaritorjuntavaunua Ukrainaan.

Oppositiopuolue CDU:n puheenjohtaja Friedrich Merz on puolestaan ilmoittanut, että oppositio tekee asetoimituksista päätöslauselmaehdotuksen hallitukselle ja yrittää edistää sitä liittopäivillä ilman hallitusta, jos se ei suostu päätöslauselmaan.

Lambrecht kertoi Saksan kannanmuutoksesta tiistaina Lounais-Saksassa Yhdysvaltain lentotukikohdassa pidettävässä tapaamisessa. Yhdysvallat kutsui Ramsteinin tukikohtaan edustajia yli 40 maasta, Suomi mukaan lukien.

Tapaamisen aiheena on Ukrainan asevoimien tukeminen lännen liittolaisten voimin. Kokouksen koollekutsujana on Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ja puheenjohtajana Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.

Austin on paluumatkalla vierailulta Kiovaan, jossa hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja lupasi tälle lisää apua.

”He (ukrainalaiset) voivat voittaa, jos heillä on oikeat tarvikkeet", sanoi Austin vierailunsa jälkeen.

Lue lisää: Saksan liittokansleri on käyttäytynyt arvoituksellisesti ja ylimielisesti, mutta pian hänen voi olla pakko muuttaa linjaansa

Lue lisää: Lehti­tiedot: Saksan liitto­kansleri Scholz esti raskaiden aseiden toimituksia Ukrainaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat