Yli 40 valtiota perustaa pysyvän ryhmän koordinoimaan aseapua Ukrainaan USA:n johdolla, Suomi mukana

Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin mukaan ulkomainen aseapu Ukrainalle kaksinkertaistetaan.

26.4. 10:47 | Päivitetty 26.4. 21:33

Yhdysvallat muodostaa yhdessä yli 40 maan kanssa pysyvän koordinointiryhmän aseavun toimittamiseksi Ukrainaan. Asiasta kertoi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin mukana olevien valtioiden edustajien tapaamisessa Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa tiistaina.

”Meillä ei ole aikaa tuhlattavaksi, tulevat viikot ovat ratkaisevia, ja meidän on toimittava Sodan nopeudella”, Austin sanoi kokouksen jälkeen tiistai-iltana.

”Laajennamme tätä kokoonpanoa kuukausittain tapaavaksi kontaktiryhmäksi.”

Lisäksi Austin vakuutti osanottajien sitoutuneen ”Ukrainan pitkäaikaiseen tukeen” ja asetuotannon lisäämiseen niin, että Ukrainalle annettava apu voidaan kaksinkertaistaa.

”Käännämme maat ja taivaat Venäjän lyömiseksi”, Austin määritteli.

Austin piti lehdistötilaisuudessa selvänä, että sodan on aloittanut Venäjän presidentti Vladimir Putin ja rauhanneuvotteluihin suostuminen on hänen päätettävissään. Samalla Austin vakuutti, että Naton ovet pysyvät avoinna – tosin juuri tällä hetkellä spekulointi Ukrainan Nato-jäsenyydellä on hänen mielestään ”haitallista”.

Kysymykseen sodan laajentumisesta ydinsodaksi Austin vastasi, että kaikki on mahdollista. ”Mutta kukaan ei halua ydinsotaa eikä sellainen ole kenenkään hallinnassa.”

Austin lupasi tapaamisen avauspuheenvuorossaan, että Yhdysvallat pysyy Ukrainan tukena. Austin sanoi myös, että hänen matkansa Ukrainaan vahvisti hänen uskoaan Ukrainan asevoimiin ja sotilaisiin.

”He uskovat selkeästi, että he voivat voittaa. Samoin uskovat muutkin valtiot”, Austin sanoi.

Paikalla olivat Austinin lisäksi muun muassa Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley ja Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov. Suomea edustaa puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.

”Avauspuheenvuoroissa on tullut selkeästi ilmi, että lisää tukea tarvitaan kiireesti”, Pulkkinen kertoo HS:lle puhelimitse.

Pulkkinen arvioi, että tällainen viesti kokouksesta tuodaan Suomeen tuliaisina.

”Kyllä täällä näkee että Ukrainan asia liikuttaa. Yli neljänkymmenen maan edustajat on saatu kokoon vain muutaman päivän varoitusajalla. Ja kyllä meidänkin on täällä syytä näkyä, Ukraina koskettaa Suomessa sekä suorasti että epäsuorasti.”

Austinin lisäksi muun muassa Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley ja Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov.

Pulkkinen kiittelee Suomen poliittisen koneiston ketteryyttä hyväksyä Ukrainaan lähetettävä apu siinä vaiheessa, kun puolustusministeriö ja Puolustusvoimat on saanut oman ehdotuksensa avusta tehtyä.

”Käytännössä hyväksyntä voidaan saada jopa päivässä.”

Myös Suomi pitää kokouksessa oman puheenvuoron. Pulkkisen mukaan siinä tulee esiin rinnastus Suomen talvisotaan vuonna 1939.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle aiemmin huhtikuussa ja viittasi Suomen mahdollisuuksiin auttaa jälleenrakennuksessa ja koulutuksessa.

Kansliapäällikkö Pulkkisen mukaan näitä siviilisektorin asioita ei käsitellä Ramsteinissa tiistaina, mutta niitä varten puhutaan olevan suunnitteilla toinen tapaaminen lähiviikoille.

Yhdysvallat on Austinin mukaan valmis auttamaan Ukrainaa sodan luonteen ja taisteluiden muuttuessa. Aseavulla vahvistetaan hänen mukaansa ”Ukrainan demokratian arsenaalia”.

Maanantaina Austin kertoi CNN:n mukaan, että Yhdysvalloilla ja sen liittolaisilla on tarkoituksenaan heikentää Venäjä niin perusteellisesti, ettei maa pystyisi tulevaisuudessa enää käymään vastaavaa sotaa.

Heikennystä tehdään sekä antamalla Ukrainalle entistä tehokkaampia ja kehittyneempiä aseita että asettamalla lisää pakotteita Venäjää vastaan.

”[Venäjä] on menettänyt paljon asevoimiensa kyvykkyyttä. Ja paljon sotilaita, suoraan sanottuna. Haluamme nähdä, etteivät he palauttamaan kykyään kovinkaan nopeasti”, Austin sanoi.

Austinin kommentit ovat aiempaa kovempia, sillä Yhdysvaltalaiset viranomaiset ja poliitikot ovat CNN:n mukaan aiemmin olleet varovaisempia ulostuloissaan. Taustalla on ollut heidän varovaisen optimistinen toiveensa, että sota saataisiin päättymään jonkinlaisella neuvotellulla sopimuksella.

”Katsomme tätä [Ukrainalle annettavaa apua] sillä silmällä, että kyseessä on sijoituksia, joilla kastroimme Venäjän maa- ja merivoimia seuraavan vuosikymmenen ajaksi”, Yhdysvaltain kongressilähde sanoi CNN:lle.

Austin on palaamassa vierailulta Kiovaan, jossa hän tapasi Zelenskyin ja lupasi tälle lisää apua.

Yhdysvaltain armeijan pääesikunnan puheenjohtajan kenraali Mark Milleyn mukaan tapaamisen tavoitteena on avun, johon kuuluu esimerkiksi haupitsitykistöä, lennokkeja ja ammuksia, koordinoiminen.

”Seuraavat viikot tulevat olemaan erittäin, erittäin kriittisiä. He (ukrainalaiset) tarvitsevat tuen jatkumista ollakseen voitokkaita taistelukentällä. Se on tämän konferenssin tavoite”, Milley sanoo.

Ukrainan sota alkaa The Washington Postin mukaan muuttaa muotoaan, kun venäläisjoukot alkavat vähentää panssariajoneuvojensa ja -vaunujensa käyttöä. Näiden sijaan tärkeiksi sodassa aletaan lehden mukaan nähdä entistä enemmän tykistöä ja muita pitkän kantaman aseita. Venäläisjoukot pyrkivät myös saartamaan Ukrainan joukkoja Itä-Ukrainassa ja nujertamaan ne tykistön avulla.

Länsimaat eivät ole innostuneet hävittäjien antamisesta Ukrainalle, mikä ei The Washington Postin mukaan ole muuttumassa lähiaikoina. Syynä on muun muassa suuri määrä venäläisjoukkojen ilmatorjuntaa, joka vähentää hävittäjien tehoa ja vaikuttavuutta.

Tiedustelulähteet arvioivat The Washington Postille, että Venäjällä on edelleen sodassa joukkojen numeraalinen ylivoima. Tätä vastaan Ukraina on kuitenkin näyttänyt olevan valmis mukautumaan taisteluissa, minkä lisäksi sen joukoilla on korkea moraali sekä paikallistietämys sota-alueista.

Sodan muuttuminen kohti tykistöpainotteisempaa sotaa asettaa lähteiden mukaan kuitenkin Ukrainaa tukeville painetta saada riittävästi oikeanlaista apua maahan.

Pelkona on lähteiden mukaan myös logistiikka- ja huoltoketjujen ruuhkautuminen, kun uudenlaisia asejärjestelmiä lähetetään Ukrainaan. Muun muassa ruuhkien muodostumista pyritään estämään kokouksessa tehtävillä suunnitelmilla.

Yhdysvallat lupasi viime viikolla uudesta aseapupaketista, jonka myötä maa lähettää 72 155 millimetrin tykistöjärjestelmää Ukrainaan. Periaatteessa näiden kantama on jopa kolminkertainen verrattuna Ukrainan asevoimien tällä hetkellä käyttämiin, Neuvostoliiton aikaisiin tykistöjärjestelmiin.

Venäläisjoukkojen vetäytymiset ovat The Washington Postin lähteiden mukaan yllättäneet yhdysvaltalaiset, sillä ne paljastivat Venäjän asevoimien olevan luultua huonommassa jamassa.

Lue lisää: Saksa onkin nyt valmis viemään panssari­vaunuja Ukrainaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat