Putin luennoi YK:n pää­sihteerille näkemystään Ukrainan ”erikois­operaatiosta”

YK:n pääsihteeri António Guterres tapasi Moskovassa tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin. Hänen on määrä vierailla tällä viikolla myös Kiovassa.

Kremlin välittämällä videolla Venäjän presidentti Vladimir Putin ja YK:n pääsihteeri António Guterres.

26.4. 11:40 | Päivitetty 26.4. 20:40

Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti televisioidun keskustelun YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa tiistai-iltana Moskovassa pitämällä lyhyen luennon siitä, kuinka Venäjä on oikealla asialla Ukrainan ”erikoisoperaatiossa”.

Guterres esiintyi lähinnä kysymysten esittäjänä ja Putin tarjosi niihin omat vastauksensa. Hän vetosi YK:n peruskirjaan ja huomautti, että maailmanjärjestön kaikki jäsenvaltiot ovat tasa-arvoisia.

”Aivan kuten ihmiset ovat tasa-arvoisia Raamatussa”, Putin vertasi.

”Sen ihmeellisempää on, kun jotkut valtiot yrittävät olla erityisiä.”

Tällä hän kaikesta päätellen viittasi Yhdysvaltoihin, jota hän on syyttänyt vuosia ”yksinapaisen maailmanjärjestyksen” rakentamisesta. Putin väitti edelleen, että Venäjän sotatoimet ovat ”täysin YK:n peruskirjan mukaisia”.

Tämän jälkeen Putin aloitti selostuksen Ukrainan vuoden 2014 ”laittomasta vallankaappauksesta”, jonka jälkeen ”Krimin ja Sevastopolin asukkaat äänestivät itsenäisyydestään” ja päättivät tämän jälkeen liittyä Venäjään. Donbasin asukkaat taas pyysivät Putinin mukaan suojelua Kiovan hallinnon väkivaltaa vastaan.

”Kahdeksan vuoden ajan Kiova järjesti piirityksen ja jatkoi sotilaallista painostusta”, Putin väitti ja kertoi Venäjän päättäneen tämän jälkeen pelastaa ”ainakin näiden kahden Ukrainan subjektin” kansalaiset. Tällä hän viittasi Donetskin ja Luhanskin maakuntiin kokonaisuudessaan.

Guterresin kysymykseen raakuuksista Kiovan lähellä sijaitsevassa Butšan pikkukaupungissa Putin vastasi, että kyseessä on Ukrainan lavastus eli ”provokaatio”, josta Venäjällä kuulemma on todisteet.

Lopuksi Guterresia kiinnostivat Mariupolin tilanne ja mahdollisuus kaupungin siviiliväestön evakuointiin. Putin vastasi, että kaupungissa ei ole enää minkäänlaisia taistelutoimia, viimeiset Ukrainan taistelijat on saarrettu Azovstalin alueelle ja jokainen siviili on voinut mennä minne lystää.

Azovstalin alueen ukrainalaisia ja ”kansainvälisiä” taistelijoita Putin vertasi Syyriassa taistelleeseen terroristijärjestö Isisiin: he pitivät samalla tavalla siviileitä ihmiskilpinään.

Ainakaan Kremlin tallentamassa, pitkän pöydän ääressä pidetyssä keskustelun osassa Guterres ei tivannut, mitä Donbasia pelastavan Venäjän joukot tekivät Kiovan alueella, mihin YK:n peruskirjan kohtaan hyökkäys perustuu ja miksi kaikki Mariupolin vapaat kansalaiset eivät ole kävelleet tiehensä jo aikoja sitten.

Guterres tapasi Putinin lisäksi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Moskovassa tiistaina. Tapaamiset järjestettiin Guterresin pyynnöstä.

Lavrovin kanssa iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Guterres sanoi, että hänen tehtävänään on helpottaa ihmisten kärsimystä ja pelastaa henkiä Ukrainassa. Tätä varten hän vaati humanitaaristen käytävien perustamista muun muassa Mariupolin kaupunkiin, jotta ihmiset voisivat saada apua ja evakuoitua minne haluavatkaan.

Guterres kertoi olevansa myös huolissaan väitteistä, joiden mukaan Ukrainassa on rikottu kansainvälistä oikeutta ja syyllistytty sotarikoksiin. Hän vaati itsenäisen asiantuntijaryhmän perustamista, jotta totuus saataisiin selville. YK:n pääsihteerillä ei kuitenkaan hänen mukaansa ole auktoriteettia perustaa tutkintaryhmää.

YK:n pääsihteesi António Guterres Moskovassa tiistaina.

Ukrainan sodasta on Guterresin mukaan kaksi tulkintaa: Venäjän käyttämä ”erikoisoperaatio” ja YK:n kanta, jonka mukaan Ukrainan suvereniteettia rikotaan. Tulkintaerot sodasta eivät kuitenkaan hänen mukaansa estäneet suorasukaisten keskustelujen käymistä Lavrovin kanssa.

Guterres painotti myös sitä tosiasiaa, että Ukrainan joukkoja ei ole Venäjällä, mutta venäläisjoukkoja on Ukrainassa.

”Mitä nopeammin kriisi ratkaistaan, sitä parempi Venäjälle, Ukrainalle ja maailmalle. Multilateralismia ja moninapaisuutta sekä multilateraalisia instituutioita tarvitaan tässä maailmassa”, Guterres sanoi.

Lavrov sanoi, että tilanne Ukrainassa on muuttunut katalysaattoriksi, jolla on suuria vaikutuksia.

”Arvostamme YK:n halua järjestää uusia keskusteluja näinä vaikeina aikoina, jotta voimme kehittää YK:ta ja multilateralismia sekä sen periaatteita. Länsi on heikentänyt multilateralismia jo pitkään, tarkoituksenaan tehdä maailmasta yksinapainen. Oikea multilateralismi perustuu YK:n perustuspykäliin ja maiden suvereniteettiin”, Lavrov sanoi.

Guterres vastasi omassa puheenvuorossaan, että hänen tarkoituksenaan on luoda toimiva keskusteluyhteys Venäjän kanssa Ukrainaan liittyen, vaikka osapuolilla on erilaisia käsityksiä tilanteesta. Hän korosti myös, että YK:n tarkoituksena on saada aikaan tulitauko mahdollisimman nopeasti sekä vähentää ihmisten kärsimystä ja tuskaa Ukrainassa niin pian kuin mahdollista.

Ylihuomenna torstaina Guterresin on määrä vierailla Kiovassa ja keskustella muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa tiistaina.

Ukrainan puolelta on kritisoitu Guterresia siitä, että tämä vierailee ensin Venäjällä ja vasta sitten Ukrainassa. Pääsihteerin tiedottaja Farhan Haq sanoi kuitenkin maanantaina, että vierailujen järjestyksellä ei ole erityistä syytä ja aikataulu on syntynyt osapuolten yhteisymmärryksessä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vetosi Guterresiin maanantaina uutistoimisto AP:n haastattelussa, jotta tämä ottaisi esille saarretun Mariupolin kaupungin evakuoinnin.

Oikaisu 26.4.2022 kello 21.47: Tekstissä puhuttiin virheellisesti Donbasia pelastavan Ukrainan joukoista. Oikea ilmaisu on Donbasia pelastavan Venäjän joukot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat