Unesco myöntää lehdistön­vapaus­palkinnon valko­venäläiselle toimittaja­ryhmälle

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun palkinto myönnetään yksittäisen ihmisen sijaan ryhmälle.

Viranomaiset kävivät BAJ:n toimistossa Minskissä viime vuoden helmikuussa. BAJ:n tietojen mukaan hyökkäykset mediaa vastaan ovat jatkuneet viime aikoina.

27.4. 8:56

YK:n alainen Unesco on myöntänyt lehdistönvapauspalkinnon valkovenäläiselle Belarusian Association of Journalists -ryhmälle (BAJ), kertoo uutistoimisto AFP.

Palkintoperusteissa mainitaan, että BAJ on ylläpitänyt riippumatonta tiedonvälitystä maassa huolimatta maan autoritaarisen johtajan Aljaksandr Lukašenkan yrityksistä tukahduttaa vapaa media.

Tukahduttamisyritykset kiihtyivät vuoden 2020 vilpillisten presidentinvaalien jälkeen, minkä seurauksena Lukašenkan hallinto on pidättänyt yli 1 000 ihmistä poliittisina vankeina.

”Myöntämällä palkinnon BAJ:lle osoitamme tukemme kaikille toimittajille, jotka kritisoivat ja vastustavat autoritaarisia poliitikkoja sekä hallintoja sekä paljastavat niiden väärinkäytöksiä välittämällä totuudenmukaista tietoa ja edistämällä ilmaisunvapautta”, palkintoraadin johtaja Alfred Lela sanoi.

”Tämä oli kovin odottamatonta. Tämä on kaikkien niiden valkovenäläisten riippumattomien toimittajien tunnustamista, ketkä ovat työskennelleet viimeisten kahden vuoden aikana huolimatta kaikesta paineesta, julkaisukielloista ja pidätyksistä”, BAJ:n puheenjohtaja Andrei Bastunets sanoi.

Valko-Venäjällä on BAJ:n ylläpitämän tietokannan mukaan vangittuna tai pidätettynä yhteensä 24 toimittajaa. Lukašenkan hallinto on käytännössä kieltänyt kaiken vapaan ja riippumattoman median maassa, mutta maassa vielä toimivat toimittajat ovat Bastunetsin mukaan esimerkki rohkeudesta.

BAJ:n saamien tietojen mukaan hyökkäykset mediaa vastaan ovat jatkuneet viime aikoina, sillä esimerkiksi puolalaiselle Belsatille työskennellyttä toimittajaa Katsjaryna Andrejeva syytetään maanpetoksesta. Andrejevaa uhkaa jopa 15 vuoden vankeustuomio.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Unescon Guillermo Cano -palkinto myönnetään ryhmälle yksittäisen ihmisen sijaan. Palkintoseremonia järjestetään 2. toukokuuta Uruguayssa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat