EU ottaa Unkarin virallisesti luupin alle – maan hallituksen on vastattava epäilyihin tuki­rahojen väärinkäytöstä

Unkarilla on kaksi kuukautta aikaa vastata. Jos vastaukset eivät tyydytä, päätepisteenä voi olla EU-tukien jäädytys.

Pääministeri Viktor Orbánin vaalimainoksia maaliskuussa Balaton-järven lähettyvillä Unkarissa. Orbán voitti vaalit.

27.4. 14:33

Bryssel

Euroopan unionin komissio laukaisi keskiviikkona mekanismin, jonka päätepisteenä voi olla yhden jäsenmaan, eli Unkarin, EU-tukien jäädyttäminen.

Ensin Unkariin lähtee postia. Komissio kertoi lähettäneensä Unkariin keskiviikkona niin sanotun notifikaatiokirjeen, jossa komissio kertoo epäilevänsä EU:n budjetin vaarantuneen muun muassa siksi, että budjettiin liittyviä julkisia hankintoja ei ole hoidettu Unkarissa asianmukaisesti.

Komissio on lisäksi huolissaan EU-rahoituksen valvonnasta ja rahoituksen läpinäkyvyydestä Unkarissa. Se penää Unkarilta tietoa siitä, miten maassa pyritään ehkäisemään korruptiota ja petoksia.

Kyse on mekanismista, jossa EU voi jäädyttää tukirahat mailta, jotka rikkovat oikeusvaltio­periaatetta vastaan. Komissio sai mahdollisuuden välineen käyttöön helmikuussa, kun unionin tuomioistuin linjasi, että jäsenmaiden ja EU-parlamentin vuonna 2020 neuvottelema asetus on EU-oikeuden mukainen.

Lue lisää: EU-tuomioistuin: EU voi jäädyttää jäsenmaan EU-tukirahat, Puolan ja Unkarin kanteet tuomioistuimeen hylättiin

Ehdollisuusmekanismissa kohteena ovat EU-budjetin kautta tulevat tukirahat. Unkari saa vuosittain tukirahaa noin kuuden miljardin euron edestä.

EU-virkamiehen mukaan Unkarin kanssa on käyty huolenaiheita läpi yli kymmenen vuoden ajan, tuloksetta.

”Tämä on tärkeä ja historiallinen päivä. Nyt lähtee liikkeelle jotain sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tehty”, sanoo EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok), joka oli oikeusvaltiomekanismin pääneuvottelija parlamentissa.

Sarvamaan mukaan oleellista on lähettää kaikkiin jäsenvaltioihin viesti, että työ etenee askel kerrallaan ja EU seisoo arvojensa takana.

Unkarilla on kaksi kuukautta aikaa vastata kirjeeseen. Jos Unkarin vastaus ei tyydytä komissiota, se voi kertoa omat ehdotuksensa, miten asiat voitaisiin ratkaista.

Jos tämä ei kelpaa Unkarille, komissio siirtää pallon EU:n muille jäsenmaille. Ne voivat määräenemmistöllä päättää, mitä seurauksia Unkarille koituu. Seurausten täytyy unionin tuomioistuimen mukaan olla suhteessa todennettuihin EU-budjetin väärinkäytöksiin.

”Prosessi voi loppua nopeasti tai kestää viidestä yhdeksään kuukautta mutta ei sen enempää. Kenenkään intressissä ei ole, että tämä venyy ikuisuuteen”, EU:n virka­miehistöstä sanotaan.

Komissio sai tuomioistuimelta helmikuun puolivälissä vapaat kädet soveltaa oikeusvaltio­mekanismia. Toimet aloitettiin Unkarin parlamenttivaalien jälkeen. Vaaleissa nykyinen pääministeri, EU:n kanssa tuon tuostakin hankauksissa oleva Viktor Orbán sai jatkokauden.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat