Tanska aikoo lähettää 300 ulkomaalaista vankiaan Kosovoon istumaan tuomioita

Tanska maksaa Kosovolle 300 vankilasellin vuokraamisesta vuosittain 15 miljoonaa euroa. Tanskan vankien määrä on ylittänyt vankiloiden kapasiteetin viime vuonna.

Tanskan lähettämien vankien kohde Kosovon Gjilanissa kuvattuna vuonna 2021.

27.4. 16:35

Tanska on allekirjoittanut Kosovon kanssa sopimuksen, jonka mukaan kuningaskunta lähettää 300 ulkomaalaista vankia istumaan tuomionsa loppuun Balkanilla, uutistoimisto AFP kertoo.

Sopimuksen arvo on vuosittain 15 miljoonaa euroa ja sen avulla Tanska saa vuokrattua 300 vankilaselliä Gjilanissa sijaitsevasta vankilasta.

Päätöksen taustalla on osittain tungos Tanskan vankiloissa, sillä kaltereiden takana istuu lähes 20 prosenttia enemmän ihmisiä kuin vuonna 2015. Samaan aikaan vanginvartijoiden määrä on vähentynyt 18 prosenttia.

Tanskan vankiloissa oli viime vuoden alussa yli 4 000 ihmistä, mikä on enemmän kuin sellejä on saatavilla.

Sopimus pitää vielä vahvistaa molempien maiden parlamenteissa ja Financial Times -lehden mukaan ensimmäiset vangit tullaan todennäköisesti lähettämään vuonna 2023. Vangeille pitää lehden mukaan järjestää Tanskan vankiloita vastaavat olot.

Toisaalta päätöksen takana on myös Tanskan ankara maahanmuuttopolitiikka, sillä Kosovoon lähetettävät vangit ovat maan oikeusministerin Nick Hækkerupin mukaan kolmannen maan kansalaisia, jotka ovat saaneet karkotuspäätöksen.

”Tulevaisuutenne ei ole Tanskassa ja siten ette tule istumaan tuomioitanne täällä”, Hækkerup sanoi viitaten Kosovoon lähetettäviin vankeihin.

Vangit tullaan karkottamaan Kosovosta heidän kärsittyä rangaistuksensa.

Tanskan tiukka maahanmuuttopolitiikka on johtanut myös lakiin, joka mahdollistaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten perustamiseen Euroopan ulkopuolelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat